Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 16:00
Barcelona - Flankfurt, The Best Of
arenasport2
Na programu od 16:00
Fiorentina - Inter, The Best of
arenasport3
Na programu od 15:00
Švedska - Portugal, finale
arenasport4
Na programu od 16:00
Radnički - Vozdovac
arenasport5
Na programu od 16:00
Bad Boys
arenasport1x2
Na programu od 06:00
arenasport6
Na programu od 16:00
Lille - Sevilla
arenasport7
Na programu od 16:00
Atalanta - Olympiacos
arenasport8
Na programu od 16:00
Brooklyn - Utah
arenapremium1
Na programu od 16:00
Crvena Zvezda - Koper
arenapremium2
Na programu od 16:00
Pregled sezone
arenapremium3
Na programu od 12:30
Italija - Mađarska, The Best Of
Otvori pretragu
Čarobna cifra - 222
01.08.2017. • 14:15

Čarobna cifra - 222

Čarobna cifra - 222
Gde je danas limit modernog fudbala? Da li postoji način da se zaustavi finansijsko ludilo i da li postoji igrač koji vredi 30 miliona evra po sezoni, uz obeštećenje koje stoji u naslovu?

Neimar i PSG su dobro protresli Evropu u svakom smislu. Ekonomski, u svemu ovome mogao bi da prosperira i francuski fudbal i Liga 1. Imidž same lige dolaskom Brazilca biće bolji, rastu tv prava, PSG će u Brazilu biti još omiljeniji. Mada, ta crta između PSG-a i Brazila oduvek je postojala. Rai, Ronaldinjo, Rikardo, Valdo, pa onda ovi današnji, Tiago Silva, Tiago Mota, Markinjos, Lukas, Dani Alves...
Barsa je htela da bude lukava. Odredila je obeštećenje od 222 miliona evra i mislila je da je blindirala Neimara. Uzdala se u UEFA-in finansijski fer-plej. Ipak, Katalonci nisu računali na gramzivog oca. A znali su sa kim imaju posla. Kada je njegov sin dolazio u Barselonu, senior je dobio oko 40 miliona evra. Bivši klub Santos pokupio je mrvice. Sada će on i ekipa oko njega koja „radi“ na transferu slično proći. Komisija je približno ista. A Parižani su ispali lukaviji od Barse. Neimar će biti promoter SP 2022. Od katarskih vlasti dobiće 300 miliona evra, otkupiće svoj ugovor,odnosno platiti obeštećenje. Kakav plus i svetski marketing za bogatu zemlju koja je gotovo izolovana sa svih strana od komšija pod parolom da su (osim Neimara) sponzori terorizma. Kada se sve baci na papir, PSG ili katarski investicioni fond izdvojiće oko 630 miliona evra za jednog jedinog igrača.

Kako vratiti uloženo? Verovatno će ionako skupe karte na Parku prinčeva, otići još malo gore. Najskuplje karte za prvo kolo protiv Amiena iznose 370 evra. Neimarovi dresovi sa grbom na kojem je Ajfelov toranj biće pravi hit, ne samo u Evropi, već će i azijsko i američko tržište procvetati. Prošle godine Parižani su prodali 685 hiljada dresova, i bili deveti na svetu. Sada mogu da se nadaju da će ući u klub „milion“ gde su Mančester junajted, Real, Barselona, Čelsi,Bajern i Arsenal.  Ipak, Katranima je najbitnije da Parizu donesu naslov prvaka Evrope. I pokazali su da neće štedeti. Pa čak i ako budu morali da prodaju neke od svojih zvezda, kako bi zadovoljili UEFA-u.
Granica je probijena. Neimar je postavio nove standarde. Embape je već sada na 180 miliona evra, koliko li koštaju Kutinjo, Grizman, Dibala... Matićev transfer u Junajted u visini od 40 miliona evra deluje kao sitniš.
Sportski, Neimar želi da izađe iz Mesijeve senke. Što bi jedan „uticajni tviteraš“ rekao: „ Svi ste u Mesijevoj senci, dok on ne odluči da se povuče“. 
 

Od istog autora

Poslednje na blogu