Najave i događaji

Olimpijsku baklju u Marseju čuvaće oko 6.000 policajaca: Francuski organi bezbednosti na nogama

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.04.2024 17:47
pronošenje olimpijske baklje kroz Marsej nadgledaće ogroman broj stručnih ljudi Guliver/AP Photo/Thanassis Stavrakis
pronošenje olimpijske baklje kroz Marsej nadgledaće ogroman broj stručnih ljudi

Prenošenje olimpijske baklje kroz Marsej proglašen je događajem visokog bezbedonosnog rizika, pa će ga tog 8. maja, kada ulazi zemlju domaćina Igara 2024, nadgledati skoro 6.000 policajaca iz tog francuskog grada i okoline. 

Od ranije se zna da će u proces kontrolisanja, kako bi bio sprečen svaki eventualni ekces ekstremista svih grupacija, biti uključena gomila vatrogasaca, komunalnih policajaca, redara... a sada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske najavilo veliki broj pripadnika MUP-a na ulicama poznate luke. 

Statističari su odmah izbacili podatak da će strah od akcija radikalnih islamista, pre svega, na noge dići više aktivnih policajaca nego u vreme posete pape Franje prošle godine u istom gradu. 

Nakon što je zapaljen u Grčkoj na antičkom mestu Olimpija, olimpijski plamen će stići u Marsej morskim putem, na palubi Belema, broda s tri jarbola. Iako za sada nema "jasne pretnje" koja bi ciljala na dolazak plamena u Marsej, policija radi na raznim scenarijima u želji da predupredi sve negativnosti. 

"Postavićemo sve što je predviđeno antiterorističkim zakonima za praćenje i sprečavanje bilo kakvog incidenta", izjavio je ministar Žerald Darmanin, spominjući rizike koji bi mogli doći i od "ekstremne desnice i ekstremne levice".

Olimpijske igre 2024 biće održane u Parizu, od 26. jula do 11. avgusta, kada će hiljade i hiljade sportista probati da ostvare najveći san osvajanjem neke od najvrednijih medalja.