Partnerski sadržaji

Atlas bolnica- centar za artroskopsku i sportsku hirurgiju

komentari (0)

Izvor: PR tekst

26.02.2024 09:30
Atlas bolnica promo
Atlas bolnica

Opšta bolnica Atlas je lider u oblasti ortopedske hirurgije sa praksom dugom već 20 godina. Godišnje se odradi oko 700 ortopedskih operacija - od minimalno invanzivnih, pa sve do ugradnje veštačkih proteza kuka, kolena, ramena. U minimalno invanzivne, a sve popularnije operacije spada i artroskopija.

Artroskopija je minimalno invazivna operacija kojom se kroz male rezove u regiji zgloba pristupa zglobnoj šupljini kamerom, odnosno artroskopom. Može biti dijagnostička kada otkrivamo uzrok bola i drugih tegoba u kolenu ili terapijska kada uklanjamo navedeni uzrok problema. Za uspešno obavljanje procedure neophodan je adekvatan i pažljiv izbor obučenog lekara specijaliste.

Zašto se radi artroskopija?

Najčešće indikacije za izvođenje artroskopije su:

- Povreda meniskusa
- Povreda prednjih i zadnjih ukrštenih ligamenata
- Povreda delova zglobne hrskavice kolena
- Učestale upale u zglobu kolena
- Bekerova cista – šupljina ispunjena sinovijalnom tečnošću na zadnjoj strani zgloba kolena
- Prelomi kostiju koje čine zglob kolena

Kako izgleda priprema za operaciju?

Pre operacije neophodan je pregled i konsultacija nadležnog ortopeda. Neophodna je i korekcija lične terapije pacijenta u skladu sa pridruženim bolestima.

Prema savetu lekara, može biti neophodno kratkoročno prekidanje uzimanja lekova protiv zgrušavanja krvi.  U zavisnosti od tipa anestezije, neophodan je prekid uzimanja hrane i tečnosti najčešće 12 sati pre operacije. U slučaju da je planiran otpust iz bolnice istog dana, savetuje se dolazak u pratnji člana porodice.

Koliko se artroskopskih operacija izvede godišnje u Atlas bolnici?

U Atlas bolnici se godišnje izvede između 200 i 300 ovih operacija.

Kako se izvodi operacija?

Kroz nekoliko malih rezova (5-10mm) na koži iznad zgloba, a uz pomoć elegantnih instrumenata i
kamere sa uvećanjem od 5 do 10 puta, možemo pristupiti svakom delu zglobne šupljine identifikujući uzrok problema. Ovako mali rezovi, u odnosu na klasične operacije, pružaju mogućnost brzog oporavka, smanjuju rizik od infekcije, omogućavajući povratak redovnim aktivnostima već kroz nekoliko dana.Artroskopija je zlatni standard u dijagnostici i lečenju sportskih povreda kolena, jer je ovom metodom omogućen najraniji povratak treninzima i drugim aktivnostima.

Prednost kamere sa uveličanjem smanjuje mogućnost greške u iskusnim rukama na minimum, te dovodi do zapažanja najsitnijih detalja tokom procedure. Artroskopija se može izvoditi u uslovima regionalne, spinalne, a najčešće opšte anestezije, o čemu će definitivnu odluku doneti anesteziolog u konsultaciji sa nadležnim ortopedom.

Moguće komplikacije?

Komplikacije nakon artroskopije su retke, mogu uključivati krvarenje unutar zglobne kapsule, infekciju rane, kao i eventualne nuspojave anestezije.

Kakav oporavak očekujemo?

U neposrednom postoperativnom toku savetujemo da se pridržavate sledećeg akronima:

R – rest – savetuje se odmor i suzdržavanje od napornih aktivnosti
I – ice – savetuje se stavljanje leda preko kolena na kom je vršena procedura
C – compress – savetuje se nošenje elastične poveske ili zavoja
E – elevate – savetuje se odizanje ekstremiteta iznad nivoa trupa

Pridržavanjem navedenih pravila smanjuje se mogućnost pojave otoka i bolova.

U slučaju da ovi saveti nisu dovoljni, u skladu sa savetima lekara, savetuje se uzimanje lekova protiv bolova (analgetika). U zavisnosti od indikacije zbog koje je učinjena artroskopija, može biti neophodna imobilizacija zgloba kao i korišćenje pomagala za hodanje (štake, hodalica), uz redovnu fizikalnu terapiju koju treba započeti što ranije, najčešće na dan same operacije.

Specijalisti ortopedije u ovoj oblasti: 

Dr Gordan Gavrilović
Prof dr Zoran Blagojević
Prof dr Milan Apostolović
Dr Nenad Trbović
Dr Dejan Aleksandrić
Dr Branislav Krivokapić
Dr Nikola Bogosavljević
Dr Nikola Colić
Dr Boris Zekić
Dr Igor Šešlija

Cena artroskopije kolena u Atlas bolnici iznosi 236.000 dinara. U cenu su uračunati svi troškovi (celokupna preoperativna priprema- laboratorijske analize, pregled interniste, ekg, rendgen, pregled anesteziologa, operacija, jedan bolnički dan i kontrole).