La Liga

Pedro Roča definitivno i formalno novi predsednik Fudbalskog saveza Španije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.04.2024 17:20
Pedro Roča, novi predsednik Fudbalskog saveza Španije Guliver
Pedro Roča, novi predsednik Fudbalskog saveza Španije

Fudbalski savez Španije konačno je dobio novog predsednika, pošto je doskorašnji vršilac pomenute fudnkcije Pedro Roča dobio podršku većine delegata ponovljene izborne Skupštine krovne nacionalne organizacije. 

Roča je bio jedini kandidat na izborima, a njegovo imenovanje došlo je samo nekoliko dana nakon što su Međunardona fudbalska federacija (FIFA) i Evropska fudbalska federacija (UEFA) ultimativno tražile rasplet, nakon što je dovedena u pitanje izborna procedura od 3. aprila. 

Takođe, Vlada Španije je juče stavila Savez pod nadzor, koji je u krizi još otkako je bivši predsednik Luis Rubijales izazvao skandal poljubivši fudbalsku reprezentativku Dženi Ermoso na kraju poslednjeg Svetskog prvenstva. 

Konkretno, komisija koju je formirao Visoki savez sporta, organizacija zavisna od Ministarstva sporta, vršiće "nadzor Saveza tokom narednih meseci u interesu Španije", budućeg organizatora Svetskog prvenstva 2030. godine zajedno sa Portugalom i Marokom.

Već potresen skandalom iznuđenog poljupca Dženi Ermoso posle osvajanja svetske titule koji je doveo do ostavke Rubijalesa, Fudbalski savez Španije je sada u centru istrage o korupciji, sa Pedrom Ročom kao jednim od umešanih.

Ovaj slučaj se odnosi na nepravilnosti u ugovorima koje je Savez potpisao u poslednjih pet godina, tokom predsedavanja Luisa Rubijalesa, uključujući i unosan ugovor o tome da se Superkup Španije preseli u Saudijsku Arabiju.