Vesti iz fudbala

Ultimatum UEFA i FIFA španskom Savezu: Morate imati predsednika

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.04.2024 19:55
Premijer Španije Pedro Sančez i Pedro Roča, još uvek vd predsednik FS Španije Tanjug/Eduardo Parra/Europa Press via AP
Premijer Španije Pedro Sančez i Pedro Roča, još uvek vd predsednik FS Španije

Fudbalski savez Španije i dalje oficijalno nema novog predsednika iako je Pedro Roča izabran na Skupštini 3. aprila, a FIFA i UEFA, na sastanku uputili su jasnu poruku: ozvaničite predsednika u što kraćem roku.

"Stranke su se složile da zaštita i institucionalna stabilnos FS Španije moraju biti prioritet. Naglašeno je da stranke moraju da rade zajedno u najboljem interesu španskog fudbala, uključujući pronalaženje rešenja kako bi se obezbedio blagovremeni izbor novog predsednika FS Španije. FIFA i UEFA će nastaviti da podržavaju i blisko sarađuju sa svojim članicama i u ovom kritičnom gtrenutku za FS Španije", ističe se u delu zvaničnog pisma svetske i evropske kuće fudbala.

Fudbalski Savez Španije je bez predsednika od 24. avgusta prošle godine kada je Luis Ribijales podneo ostavku zbog skandala kada je posle osvajanja Mundijala za žene poljubio Dženifer Ermozo. Tada je na mesto vd predsednika seo Pedro Roča, ali je i on u "Aferi Superkup Španije" dospeo kao jedan od svedoka.

 

 

Na Izbornoj Skupštini 3. aprila Pedro Roča je imenovan i zvanično za novog predsedenika, ali je Miguel Galan, kako ga mediji zove "Robin Hudom španskog fudbala", osporio izbornu proceduru i određeni broj delegata prilikom konstituisanja Skupštine. I to sa nekoliko tužbi i po nekoliko osnova. Sportski upravni sud (TAD) usvojio je delom žalbu Galana, koji je predsednik "Cednafea", akademije koja predaje trenerske kurseve širom Španije, na izbornu proceduru, pa ceo izborni proces čeka Izbornu komisiju da donese konačnu odluku. Da potvrdi izbor Roče ili ponovi izbore.

Kako prenosi "Marka", iz Saveza tvrde da TAD nije naložio ponavljanje izbora jer smatraju da delegati nisu izgubili svoj status, već je samo naložio Izbornoj komisiji da reši problem zbog žalbe Galana. Ona se sastaje u ponedeljak i španski mediji smatraju da će i zvanično 22. aprila Pedro Roča biti verifikovan kao novi predsendik FS Španije.

FIFA i UEFA su izgubili strpljenje sa Špancima, a nove sportsko-političke spletke oko predsedenika mogle bi da im uruše san da sa Portugalijom i Marokom dobiju organizaciju Mundijala 2030. godine.