Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 00:15
Nacional - Racing
arenasport2
Na programu od 00:30
Motor - Veszprem
arenasport3
Na programu od 00:00
Lazio - Atalanta
arenasport4
Na programu od 00:00
Salzburg - Maccabi Tel Aviv
arenasport5
Na programu od 00:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Košarka
20.05.2020. - 09:29

"Nisam otrovao Džordana u Juti! Evo šta se zapravo dogodilo..."

Guliver, Joe Patronite/Getty Images North America
Nakon što se ceo svet setio čuvene utakmice finala koju je

U završnim epizodama svetski popularnog serijala "The Last Dance", o šampionskoj sezoni Čikago Bulsa 1997/98, značajan deo posvećen je takozvanoj "Flu game" Majkla Džordana.

U prvom velikom finalu Čikago Bulsa i Jute, "Em-Džej" je osetio glad uoči pete utakmice serije, pri skoru 2:2. Prošlo je 10 sati uveče, a njegovi saradnici naručili su picu, koju je sam pojeo i nakon koje se osećao loše.

"Svih ovih godina ljudi su mislili da je u pitanju grip (flu), ali zapravo je bilo trovanje hranom. Čim sam otvorio vrata i uzeo tu picu imao sam loš osećaj oko nje", rekao je Džordanov lični kondicioni trener, Tim Grover.

Lider Bulsa povraćao je čitave te noći i sutra tokom dana, ali je smogao snagu da izađe na parket Jute i da vodi ekipu ka važnoj pobedi, za vođstvo u seriji 3:2.

Novinari "Sports ilustrejteda" preneli su priču momka koji je te večeri dostavio picu u Majklovu hotelsku sobu. On se zove Kreg Fit i u jednoj TV emisiji je detaljno objasnio kako je izgledala ta noć.

Prema njegovim rečima, svi su znali u kom su hotelu Bulsi u centru Solt Lejk Sitija, a kada su primili porudžbinu, kolege su mu rekle da pretpostavljaju da je naručio neko od igrača. Fit je bio jedini zaposleni u piceriji koji je navijao za Bulse i bila mu je čast da lično napravi "Em-Džeju" večeru.

"Rekao sam im 'Ja ovo dostavljam i ja ću da napravim picu, jer neću da bilo ko od vas uradi nešto sa njom'".

Džordan je naručio veliku, tanku i hrskavu picu sa više feferona nego obično.

"Pošto sam bio nov, hteo sam da uradim sve kako bi trebalo i svi sastojci su bili sveži. Ništa nije dodato što bi moglo da učini Džordana bolesnim".

Kada su stigli do hotelske sobe legende, prvo što je primetio je oblak dima.

"Čim su se otvorila vrata lifta, osetio sam pravi udarac gustog dima cigara", setio se Fit.

Džordanov trener Tim Grover, koji je od njega preuzeo picu, rekao je da je grupa momaka ("njih petorica") došla do vrata sobe i da su svi pokušali da ugledaju Džordana unutra.

"Ne, bio sam sam, a sa mnom je bio samo vozač. U to doba večeri nismo ni imali petoricu u smeni. Grover je sjajan tip koji priča mnogo sranja", rekao je tadašnji dostavljač pice.

Prema njegovim rečima, Džordan ga je pogledao, zahvalio se na pici, a njegov kondicioni trener je u dokumentarnoj seriji rekao da je odmah bio nesiguran u vezi sa tom hranom. Evo kako sve to objašnjava momak koji je picu napravio i doneo.

"Džordan se te večeri nije otrovao picom, jer nije bilo nijednog drugog slučaja trovanja te noći. Da li je nego postavio tu dijagnozu? Da li je išao kod doktora? Podsetiću sve samo na to da je mnogo pušio. Imali su otvorene prozore, a on nije imao majicu. Oko 3 ili 4 sata popodne u tom delu zalazi sunce i uveče bude hladno", ostavio je Fit mogućnost da je "Em-Džej" razboleo.

"Možda se i otvorao hranom, ako su mu doneli iz nekog mesta gde je zaista bilo trovanja. Ali ta pica je bila napravljena dobro. Pratio sam sva pravila", dodao je on.

"Em-Džej" je na kraju pete utakmice jedva stajao na nogama od slabosti, ali je i u takvom stanju praktično sam srušio Jutu, ubacio 38 poena i poveo Bulse ka petoj tituli.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci