Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 00:00
Fiorentina - Verona
arenasport2
Na programu od 00:00
Daegu - Ulsan
arenasport3
Na programu od 00:00
Le Havre - PSG
arenasport4
Na programu od 00:00
Igokea - Crvena zvezda mts
arenasport5
Na programu od 00:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
25.05.2020. - 12:04

TAJNA MUNDJALA 1994: Ameri nameštali da se ne plasiraju "teroristi"!

Guliver/ Lutz Bongarts/Bongarts/Getty Images
Navodno, Sjedinjene Američke Države nisu želele da na njihovom tlu fudbal igraju...

Odluka da se Svetsko prvenstvo 1994. godine održi u Sjedinjenim Američkim Državama bio je jedan od najboljih poteza u istoriji FIFA, pošto je taj Mundijal privukao najviše gledalaca, a istovremeno ostvario najveći profit.

Ipak, skoro tri decenije kasnije "isplivali" su detalji koji govore da su Amerikanci imali i posebne zahteve zbog politike, a koje je FIFA morala da im ispuni.

Rumunski sudija Jon Kračinesku, jedan od najboljih arbitara devedesetih, ekskluzivno je za "Digi sport" otkrio detalje zbog kojih je potpuno neočekivano propustio Mundijal u SAD, a samo godinu dana kasnije vodio je finale Lige šampiona.

Kračinesku je ispričao da ga je UEFA u to vreme izuzetno cenila, bio je među najbolje rangiranim sudijama sveta, ali su potom došli finalni turniri kvalifikacija u Aziji.

"Ovo je prvi put da govorimo o ovoj temi... Bio je jedan posmatrač suđenja iz Francuske kada sam vodio mečeve finalne runde kvalifikacija u Aziji za Mundijal", kazao je Kračinesku.

"Bilo je nas petorica sudija iz Evrope i šest timova na turniru. Samo dva tima mogla su da se plasiraju na Svetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama", dodao je Rumun i pojasnio da su to bili Saudijska Arabija, Južna Koreja, Japan, Iran, Iran i Severna Koreja.

"Došao je kod nas i rekao 'Slušaj, bez terorista u Americi'. To je značilo da ne smeju da se plasiraju Iran, Irak i Severna Koreja".

Jasno je kakve političke odnose SAD ima sa tim zemljama, a na kraju se ni jedna od ovih reprezentacija nije kvalifikovala, zauzeli su tri poslednje pozicije. Kračinesku je sudio u porazu Severne Koreje od Saudijske Arabije (2:1) i Južne Koreje (3:0), odnosno pobedi Iraka nad Iranom (2:1).

"Kada sam vodio poslednji meč između Južne i Severne Koreje posmatrač suđenja mi je rekao da je Sep Blater (predsednik FIFA prim. aut.) na tribinama", navodi Kračinesku.

Tada sam rekao posmatraču da ako je gospodin Blater zaista tu - neka ustane dok sudim da ga vidim. I zaista je ustao. Tako sam i dobio odgovor da zato što sam ga naterao da ustane - zato nisam bio na Svetskom prvenstvu 1994. godine. Drugog objašnjenja nemam!", rekao je rumunski sudija koji se ubrzo posle toga i penzionisao i sada radi kao stručni konsultant.

Verujete li u ovu priču i da li je SAD zaista uticala na to ko će igrati na Mundijalu?

Pišite nam u komentarima.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci