Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 09:45
Rekreacija
arenasport2
Na programu od 09:30
Best of
arenasport3
Na programu od 08:30
Finale 2016
arenasport4
Na programu od 10:00
Best of
arenasport5
Na programu od 10:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
22.03.2020. - 11:21

"Ko je dozvolio Pjaniću, Iguainu i Kediri da napuste karantin?"

Francesco Pecoraro/Getty Images Europe
Italijanski advokat osudio prvotimce Juventusa koji su prekršili mere izolacije.

Juventus je jedan od direktno pogođenih klubova Serije A pandemijom koronavirusa, a Danijele Rugani prvi je fudbaler koji je bio pozitivan.

Nakon njega potvrđeno je i da je Blaz Matuidi pozitivan, pa je celi klub, odnosno 121 osoba stavljena u karantin.

Ipak, nakon samo sedam dana, trojica igrača, Gonzalo Iguain, Miralem Pjanić i Sami Kedira napustili su karantin, navodno uz dozvolu kluba, međutim, očigledno je da su prekršili stroge mere izolacije koje su na snazi u Italiji, žarištu koronavirusa u Evropi.

Iguain je otputovao Argentinu jer mu je majka bolesna, Pjanić je navodno u Luksemburgu, dok je Kedira verovatno u Nemačkoj.

Italijanski advokat Rinaldo Romaneli u razgovoru za "Korijere Delo Sport“ oštro je osudio postupak trojice fudbalera i postavio pitanje ko im je to dozvolio.

Dok se u Juventusu prave nevešti stavom da je njihova izolacija bila „dobrovoljna“ i da su mogli da je napuste, Romaneli ističe da su morali da budu u karantinu 14 dana.

"Ova situacija je zbunjujuća. Karantin je 14 dana, tako nalaže dekret ministarstva zdravlja od 21. februara. Ovde nema gledanja kroz prste. Što se tiče „dobrovoljne izolacije“, to pravno ne postoji nigde. Postoji samo sistem samoizolacije ljudi iz crvenih zona i karantin sa aktivnim nadzorom za ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženima“, istakao je italijanski advokat.

On je naveo da definicija bliskog kontakta koju je dalo ministarstvo uključuje rukovanje i čak boravak u istom prostoru, tako da se sigurno odnosi i na igrače koji su delili svlačionicu i zajedno trenirali.

"Ruganijevi saigrači morali su da budu u karantinu 14 dana. Ne do 14 dana. Nema tu izuzetaka, osim u posebno definisanim slučajevima“, dodao je on.

Dok se za Pjanića i Kediru ne znaju razlozi napuštanja karantina, Iguain je navodno tražio posebno dopuštenje zbog bolesti majke da ode u Argentinu, a "Tutosport" je istakao da mu je "Stara dana" osigurala avion.

Romaneli, međutim, ističe da to ne može da bude razlog da se ne poštuju mere izolacije.

"Pod posebnim okolnostima smatraju se vojnici koji dolaze iz dalekih zemalja, ili zdravstveni radnici sa hitnim slučajevima, koji nisu rizik za sebe i ostale. Fudbaleri sigurno nisu izuzetak. Zanima me ko je to dozvolio. Nema zakona i dekreta koji dozvoljava da neko napusti karantin i ode u drugu državu. Činjenica da su to uradili samo sedam-osam dana nakon što je njihov saigrač pozitivan je još čudnija. Nadam se da su oni koji su im to dozvolili dobro procenili situaciju, kao i zakonske posledice“, rekao je Romaneli.

U međuvremenu, brat Gonzala Iguaina je preko tvitera zamolio javnost za privatnost i razumevanje.

„Naša majka je veoma bolesna već četiri godine i nastavlja svoju bitku“, napisao je on, prenijeli su italijanski mediji.

Poslednjih nekoliko dana su ubedljivo najgori za Italiju od kako je epidemija korona virusa počela. Svakoga dana je sve više zaraženih, sve više smrtnih slučajeva, a Italija je po broju preminulih prestigla Kinu u kojoj je virus eskalirao.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci