Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 20:00
Keln - Crvena zvezda
arenasport2
Na programu od 20:15
Denver - Milwaukee
arenasport3
Na programu od 20:00
Roma - Lazio
arenasport4
Na programu od 20:15
Cedevita - Partizan NIS
arenasport5
Na programu od 20:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
26.03.2020. - 09:06

Kako je Real zbog "galaktikosa" oterao Makelelea: Oni nemaju poštovanja!

Getty Images/Getty Images Europe, Guliver/Getty Images/Getty Images Europe
Fenomenalni vezista se u Madridu zadržao samo tri godine.

Klod Makeleleje u leto 2003. godine stigao u Čelsi i postao fudbaler koji je obeležio jednu eru tog kluba.

Francuski vezista je bio toliko briljantan da su njegovu ulogu zadnjeg veznog na terenu nazvali "Makeleleova uloga", aludirajući na njegovu neumornost ispred odbrane i mogućnost da zaustavlja sve napade protivnika.

U Čelsi je stigao iz Real Madrida, kluba koji je poznat po tome da baš i ne ume da kaže zbogom igračima koji su ostavili neki utisak. Setite se samo odlaska jednog Raula kada je u klub došao Kristijano Ronaldo.

No, Makelele je u jednoj televizijskoj emisiji pričao kako je došlo do njegovog odlaska iz Reala.

"Bio sam rad da potpišem novi ugovor. Ali kada je (moj agent, prim. aut.) pitao predsednika oko toga, bilo mu je rečeno da posle kupovine Bekama više nije ostalo novca", započeo je Francuz priču.

Bilo je to te 2003. godine, kada je Makelele želeo da vidi zbog čega mu Florentino Perez ne ispunjava prethodno dato obećanje.

"Onda sam otišao da vidim trenera Del Boskea i rekao mu da mi je predsednik obećao razne stvari, mislio sam da je samo igrao igre sa mnom, ne znam zašto. Nije bilo nikakvog poštovanja. Nisam ja taj koji je nešto tražio, on je taj koji je obećavao. Del Boske mi je rekao da se smirim i da će on sve da proveri."

Usledio je odlazak Visentea del Boskea, tadašnjeg trenera Reala, kod Pereza.

"Del Boske je otišao kod predsednika i rekao mu: "Vidite, imam nešto da vam kažem. Ispravite ovu situaciju jer ovaj igrač je više od igrača. Kada ovaj igrač ne igra, svi vaši "galaktikosi" imaju problema"", objašnjava Makelele.

"Predsednik mu nije verovao i insistirao je da može da me zameni kao svakog drugog crnog igrača. Ali Del Boske je držao do svoje priče. "Otežaćete stvari kada za time nema potrebe. Ovaj igrač zavisi od njega, ovaj igrač zavisi od njega i ovaj igrač zavisi od njega. On je uticajan i u svlačionici. On je lider"".

Makelele objašnjava da je tom prilikom u celu priču ušao Horhe Valdano, tadašnji sportski direktor Reala. Rekao je Perezu da će sve biti u redu.

"Ali Valdano je došao previše agresivno ka meni, "šta ti misliš ko si ti, treba da igraš besplatno u Real Madridu..." Samo sam ga gledao. Mislio je da sam ja neki afrički igrač kojeg može da zastraši. Rekao sam mu da sam oko ugovora razgovarao sa predsednikom, ne sa njim. Ali čini mi se da imaš poruku za mene od njega, tako da mi kaži koja je to poruka", prepričava Francuz taj susret.

"Valdano mi je rekao "ako želiš da ideš, nađi klub koji će da plati 15.000.000 evra za tebe". Pet velikih timova je poslalo ponudu Real Madridu!"

Istog leta, Makelele je stigao u Čelsi za sumu od 20.000.000 evra, gde je ostao narednih pet godina i odigrao 217 utakmica  Osvojio je i dve Premijer lige.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci