Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 00:15
Nacional - Racing
arenasport2
Na programu od 22:45
Boston - Miami
arenasport3
Na programu od 00:00
Lazio - Atalanta
arenasport4
Na programu od 00:00
Salzburg - Maccabi Tel Aviv
arenasport5
Na programu od 00:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Automoto
09.04.2020. - 12:51

F1 ima plan: Sezona kreće u julu u Evropi, i to bez publike

Guliver/Getty images/Mark Thompson
Čelnik Formule 1 Ros Bron izjavio da ukoliko ne budu postojali uslovi da se krene za tri i po meseca, krajnji rok za spas sezone je oktobar, i tada bi se vozilo samo osam trka

Cela sezona Formule 1 je neizvesna, nakon što je zbog pandemije korona virusa najpre odložen start u Australiji polovinom marta, a onda je redom otkazano još osam trka.

Organizatori grand prija u Azejberdžanu, Bahreinu, Vijetnamu, Kini, Holandiji, Španiji, Monaku i naposletku i u Kanadi, bili su primorani da odustanu od organizacije ove godine.

Pod velikim znakom pitanja je da li će se šampionat F1 uopšte održati, a čelnici tog takmičenja čine sve kako bi spasili sezonu.

Čelnik F1 Ros Braun ističe da se razmatra mogućnost da počne trkama u Evropi, odnosno 28. juna, za kada je zakazana Velika nagarda Francuske na stazi u blizini Marseja. On napominje da ukoliko uspeju da ostvare taj plan, trke će se voziti bez prisustva gledalaca, a raspored će biti veoma zgusnut.

"Nadamo se da bi sezona mogla da krene u Evropi, a gotovo izvesno je da će startovati bez publike na tribinama. Ne bismo smeli da rizikujemo. Plan je da timovi na trke dolaze čarter letovima, biće izolovani, svim članovima radiće se testovi na korona virus. Moramo da budemo sigurni da nema rizika", napomenuo je Ros Bron, kojem je kao i većini timova "srezana" plata zbog suspenzije sezone.

On je naveo da je najvažnije da se takmičenje održi, iako je izvesno da gledaoci neće smeti da prisustvuju trkama.

"Mi moramo da razmotrimo plan po kojem ćemo započeti takmičenje i završiti ga, jer nema smisla ako budemo prekidali sezonu. Imaćemo trke bez publike. To nije dobra opcija, ali je bolja nego da uopšte ne vozimo. Mi moramo da mislimo i na to da milioni gledalaca prate sport preko malih ekrana širom sveta i da uživaju", naveo je sportski direktor Formule 1.

Pravi se i novi kalendar, a pominje se da bi sezona mogla biti produžena čak do januara 2021. godine.

"Prema statutu Međunarodne automobilske federacije osam trka je najmanje koliko moramo da održimo tokom sezone, a mi smo analizirali situaciju i zaključili da možemo da organizujemo 18 ili 19 trka, ukoliko startujemo najkasnije u julu. To bi podrazumevalo da se voze tri trke u nizu, pa slobodan vikend, pa opet tako", rekao je Ros Bron.

"Da bismo odradili taj minimum od osam trka, najkasnije moramo da počnemo u oktobru. Posle toga više ne bi bilo spasa za sezonu", jasno je poručio čelni čovek Formule 1.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci