Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 03:00
Epizoda 04
arenasport2
Na programu od 02:00
BEST OF
arenasport3
Na programu od 02:30
Pregled
arenasport4
Na programu od 03:00
1/2 Finale
arenasport5
Na programu od 03:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Košarka
22.09.2020. - 12:25

NADLJUDSKI TRENING KOBIJA BRAJANTA: Mit ili istina, 7 sati bez prestanka!

Ethan Miller/Getty Images/Guliver
Telefon je zazvonio u četiri sata ujutru. Kobi je već bio znojav kao da je iskočio iz bazena.

O radnoj etici i navikama Kobija Brajanta ispredane su legende koje su uglavnom bile tačne. Ustajao je satima pre zore, čak i na odmoru "otključavao" teretane i košarkaške sale i uvek bio spreman da žestoko radi. Čak i kada je završio karijeru.

Zato i jeste bio veliki šampion i rođeni pobednik.

Među brojnim anegdotama o njegovim treninzima jedna od najčuvenijih je ona nastala u leto 2012, na pripremama američke reprezentacije za Olimpijske igre u Londonu. 

Tim Majka Kšiševskog trenirao je u Las Vegasu, a Kobi Brajant je dao primer mlađim saigračima - Lebronu Džejmsu Kevinu Durentu, Raselu Vestbruku, Džejmsu Hardenu, Karmelu Entoniju i ostalima, kako se radi i šta znači biti potpuno posvećen košarci.

Jedan od mnogobrojnih kondicionih trenera tog američkog "Drim tima" podelio je tu priču koja inspiriše.

"Noć pre prvog treninga pamtim da sam gledao 'Kazablanku' prvi put i da je bilo oko pola četiri ujutru. Legao sam u krevet, polako se uspavljivao i odjednom sam čuo da mi zvoni mobilni telefon. Bio je to Kobi i nervozno sam se javio"

- "Hej, Robe, nadam se da te ne uznemiravam?", rekao mi je.

- "Hm, ne, šta ima Kobi?"

- "Samo sam se pitao da li bi mogao da mi pomogneš oko treninga, to je sve"

"Pogledao sam na sat i bilo je 4.15", pamti on.

Kondicioni trener je pristao da ode u salu i oko pet ujutru je bio u trening sali, gde ga je Kobi sačekao toliko znojav kao da se kupao u bazenu, napisao je Rob u svom blogu.

Prema njegovom svedočenju, Brajant je oko sat vremena radio vežbe u teretani, oko kojih je zapravo i želeo da se konsultuje sa njim. Pošto su završili sa tegovima, Kobi je rekao da će ostati još malou sali, da bi radio na šutu.

Rob se za to vreme vratio u hotel i samo se srušio u krevet, zaspao i spavao do oko 11, kada je bilo vreme za prvi timski trening tog dana. Kada je stigao u dvoranu, video je da tadašnji selektor Amerikanaca Majk Kšiševski priča sa Durentom, Džejmsom i Entonijem, dok je na drugoj strani terena Kobi Brajant šutirao sam na koš.

Tada je prišao Kobiju i pitao ga da li je zadovoljan jutarnjim treningom, na šta mu je Brajant odgovorio pomalo iznenađeno: "Kojim treningom?"

- "Pa, radili smo na kondiciji, u teretani..."

- "A, bio je sjajan Robe, cenim tvoju pomoć".

Potom je ostao šokiran.

- "Pa, kada si završio?", pitao ga je trener.

- "Šta kada sam završio?", odgovorio je Kobi.

- "Kada si završio šutiranje? U koliko sati si otišao iz sale?"

- "Aha, evo upravo sada. Hteo sam da ubacim 800 koševa pre kraja".

Priču o neverovatnom Kobijevom treningu na svom blogu je javno podelio trener koji se potpisao kao Robert i koji je izrazio želju da ostane anoniman, što je odmah kod mnogih probudilo sumnju u istinitost njegove priče.

Mnogima deluje neverovatno da bi Kobi Brajant započeo trening u 4 sata ujutru, ali su kasnije priče potvrdile da mu to uopšte nije bilo strano. Isto tako, mnogi sumnjaju da je Kobi pred nastup za reprezentaciju, koja Amerima nije prioritet, trenirao više od sedam sati bez prekida. Takođe, ostalo je mnogima nerazumljivo zašto bi neko želeo da ostane anoniman zbog ovako spektakularne priče.

Zbog svega toga, mnogi su autora optuživali da je samoreklamer i da se služi marketingom da bi skrenuo pažnju ka sebi i svom blogu.

Ipak, posle ovih sumjničavih komentara, pojavio se niz potvrda da je Brajant zaista voleo da radi usred noći, da je još kao dete igrao basket sa drugim klincima dok oni nisu popadali od umora, kao i da je imao problem sa spavanjem, Još tokom igračke karijere dao je izjavu: "Nije mi potrebno mnogo sati sna, dnevno spavam po tri-četiri sata", koja je citirana tih dana kao još jedan dokaz verodostojnosti ovog sećanja.

Priče o neverovatnim dostignućima velikana mnogima često deluju kao mit i želja javnosti da se od pojedinih sportista naprave mitske figure, spremne da izvedu stvari koje zaista deluju kao nemoguće. Ipak, iako mnogima tako deluje i priča o Kobijevim treninzima, više je onih koji veruju u njenu istinitost i svesnih da bez krvavog rada nije mogao da napravi vanserijske uspehe.

Kako vama deluje ova priča, kao mit ili istina?

 

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci