Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 18:55
Istanbul - Leipzig
arenasport2
Na programu od 18:55
Krasnodar - Rennes
arenasport3
Na programu od 18:45
Veszprem - Kiel
arenasport4
Na programu od 18:45
Aalborg - Barca
arenasport5
Na programu od 17:30
Schverin - Scandicci
Otvori pretragu
Fudbal
22.05.2020. • 11:04

Belodedić se poverio "Marki": Kakva je TIMČINA bila Crvena zvezda!

MN Press - arhiva
Legendarni defanzivac govorio je za najpoznatiji španski sportski list o uspesima crveno-belih iz 1991. godine.

Kada se jednog dana bude pravila lista najboljih poteza u istoriji Crvene zvezde, verovatno će u samom vrhu biti dolazak Miodraga Belodedića iz Steaue.

Osvajač Kupa šampiona sa Steauom iz 1986. godine "prebegao" je u Jugoslaviju za vreme režima Nikolajea Čaušeskua, a uprkos kontaktima sa Partizanom - ispunio je dečački san i prešao u Crvenu zvezdu na nagovor Dragana Džajića.

Zajedno sa Ilijom Najdoskim formirao je najbolji štoperski tandem u istoriji Crvene zvezde i pomogao joj da postane šampion Evrope u Bariju 1991. godine.

S obzirom na to da se bliži godišnjica tog događaja (29. maj), španski list "Marka" odlučio je da pozove Belodedića koji je ispričao da je na "Marakani" ispunio životni san, iako je sve što je planirao osvojio i dok je igrao za Steauu.

"Nije mi se dopao tadašnji politički režim u Rumuniji, tako da sam otišao u Jugoslaviju i tamo pronašao novu ljubav - Crvenu zvezdu", rekao je Miodrag Belodedić.

"Put je bio veoma težak, ali Zvezda je imala neverovatan tim. Bio je mlađi i igrao je bolje od Steaue. Napad je bio nestvaran. Od sredine ka napred - imali smo sjajne fudbalere i davali mnogo golova, a znali smo i kako da se odbranimo".

Zvezda je izbacila Grashopers, Rendžers, Dinamo Drezden i Bajern, pa pobedila Olimpik iz Marseja na penale, pa se tako Belodediću "ponovilo" finale sa Steauom iz 1986. godine.

"Svašta mi je prolazilo kroz glavu, skoro me je pokolebalo, ali dao sam gol!", rekao je Miodrag Belodedić koji je istakao da su čak četvorica igrača iz tadašnje generacije Crvene zvezde bili među deset najbolje rangiranih u izboru za "Zlatnu loptu" posle tog finala Kupa šampiona.

To su bili Pančev, Savićevć, Prosinečki i Belodedić.

"Bile su sjajne odbrane u to vreme, igrali su Barez i Blan, a ja sam bio među njima!", kazao je Belodedić koji je više želeo da hvali svoje saigrače.

"Najdoski je igrao u odbrani, Jugović nam je pomagao, a Mihajlović je igrao levo. On je najbolji izvođač prekida svih vremena, takođe svi su neumorno trčali... Savićević je doneo individualni kvalitet, iako je nekad poklanjao loptu rivalu, dok je Pančev postizao mnogo golova, bio je kralj šesnaesterca. Tu je naravno bio i Prosinečki i sve lopte su išle preko njega".

Ističe da je po dolasku u Real Madrid i Barselonu imao problema jer je morao da radi i druge stvari, poput igranja odbrane ili osvajanja lopte, ali će zauvek biti zapamćeno kako je "dirigovao" veznim redom Crvene zvezde, dok je Belodedić donosio smirenost u odbrani.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci