• VIŠE
    _
  • ENG
“Poreski raj, žute stolice, ruski milioni i gospodska crta”
09.09.2016. AUTOR: Miloš Milićević
“Navijam za Monako, poseta je ista kao na Karaburmi”, rekao mi je nedavno kolega koji je pravi zaljubljenik u OFK Beograd. Bolju definiciju dugo nisam čuo. Mada, taj snobovski klub ima opravdanje za to (Mislim na Monako, daj bože da OFK-a bude tako snobovska jednog dana). Cela Kneževina ima otprilike 50 hiljada ljudi. Znači da je svaki peti na stadionu. U poreskom raju mnogi su fiktivno prijavljeni i redovno plaćaju nekog da pali i gasi svetlo zbog kontrole, pa prosek od oko 7-8 hiljada navijača uopšte nije loš. 

Ako uzmemo da klub nema tu navijačku težinu (bitan faktor na našim prostorima) i da žute stolice dominiraju kada vidite prvu sliku sa stadiona Luj II, Monako je ipak klub koji ima svoje mesto u francuskom fudbalu (i pored toga što nije iz Francuske). Porodica Grimaldi, koja vlada Kneževinom poseduje trećinu vlasništva u šestostrukom prvaku Francuske i daje tu gospodsku crtu. Pravi kapital dolazi od ruskog tajkuna blagog izraza lica, Dmitrija Ribolovleva. Obično kažu da je ruski kapital u fudbalskim klubovima malo nestabilan, a verujem da je malobrojnim navijačima srce stalo kada su pročitali vest pre dve godine da se Ribolovlev razveo. Bivša supruga ga je ojadila za 3,3 milijarde evra i to se odrazilo i na ulaganja u Monako (Gospođin advokat je posle suđenja rekao da je cifra bila stvar dobre volje njegovog klijenta). 

Jedan od onih koji Monako kontroliše iz senke je super-agent Žorž Mendeš. Nemojte da vas čudi armija Portugalaca i Brazilaca koja je za poslednjih nekoliko godina prodefilovala kroz klub, kao i mnogi klijenti dotičnog menadžera. Pa nisu samo klubovi sa ovih prostora poligoni za agente i sportske direktore koji funkcionišu u tandemu. Jedino, kod nas sve to deluje nekako prizemno. 

Ne znači da je igrač ili trener automatski loš ako je deo “kombinacije” agenta i sportskog direktora. Trener Leonardo Žardim radi fenomenalan posao u Kneževini. Kakvu je šahovsku partiju odigrao u trećem kolu protiv PSG-a. Šah u kojem je matirao Unaia Emerija. On je taj koji je eliminisao Arsenal u osmini finala Lige šampiona pre dve godine. Ove sezone na putu ka najelitnijem Uefinom takmičenju lagano je precrtao Fenerbahče i Viljareal. On je izmislio Fabinja, osetio Bernarda Silvu, kod njega su eksplodirali Fereira-Karasko i Antoni Marsial. Nadam se da će isto biti i sa Kilianom Embapeom, čim se dete oporavi.

Na početku sam vam pomenuo kolegu, koji je uporedio Monako sa OFK-a Beogradom zbog posete. Voleo bih pre da snobove sa Azurne obale uporedim sa Čukaričkim. Poseta skromna, a ipak ima nešto fudbalski da se vidi. Samo su nivoi, na žalost, različiti. Mere se svetlosnim godinama.
/ PREPORUČUJEMO
Izbor naših urednika