Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
Zair odavno nije DR Kongo - favorit iz senke
12.01.2017. • 13:12

Zair odavno nije DR Kongo - favorit iz senke

Zair odavno nije DR Kongo - favorit iz senke

Na semaforu Park stadiona u Gelzenkirhenu nije bilo mesta za imena svih strelaca. Bajević tri, Džajić, Šurjak, Katalinski, Bogićević, Oblak i Petković po jedan. Jugoslavija je na Svetskom prvenstvu u Zapadnoj Nemačkoj 1974. godine pregazila Zair 9:0. I danas je to najubedljivija pobeda na mundijalima, a Zair je Demokratska republika Kongo. Jedan od favorita iz senke na poredstojećem Afričkom kupu nacija.
U ovoj zemlji još plaču zbog povrede Janika Bolasija iz Evertona ali imaju veru u ekipu. Sa Sedrikom Bakambuom iz Viljareala kao predvodnikom nove generacije, pozitivnim bezobrazlukom Panatinaikosovog krila Empokua, Ensakalom u odbrani i Diumersijem Embokanijem u napadu, postoji hemija koja može da nosi teret grupe u kojoj su još i aktuelni šampion Obala Slonovače, Maroko i Togo. Obala stiže u Gabon kao favorit ali će hodati po ivici provalije, putem kojim idu svi vladari kontinenta, jer se u 60 godina dugoj istoriji samo tri puta događalo da šampion odbrani naslov. Bez Žervinja, Jaje i Kola Turea, ali sa Frankom Keisjem iz Atalante i Seržom Orijeom iz Pari Sen Žermena, cilj je samo jedan. Ni prvo Murinjovo pojačanje prošlog leta u Mančesteru Erik Baji ni Vilfred Boni iz Stouka nisu za bacanje. Ali ako neko zna od kojeg materijala je krojena slonova kost onda je to sadašnji selektor Maroka Erve Renar. Takmičar. Obali je pre dve godine pokazao put do trofeja, kada je posle penala u finalu pala Gana. Inače, to mu je bila druga titula pošto je prethodno 2013. godine favoritima objasnio neke stvari sa Zambijom. Na klupi Renar a na terenu bogotac Mubarak Busufa koji je harao po Belgiji, a sada igra za Al Džaziru i ovo mu je verovatno oproštaj od reprezentacije. Ako u Kongu plaču za Bolasijem, kako onda objasniri nemir u redovima Maroka zbog povrede Junesa Belhande iz Nice?
Da u Libervilu počinju Olimpijske igre zastavu Togoa nosio bi Emanuel Adebajor. Nema klub ali zato ima ličnog trenera i najmanje 100 rođaka koje izdržava. Želi ugodan oproštaj od reprezentacije koja ipak tumara tražeći šansu za podvig. Put za izlaz iz lavirinta ove grupe teško da u glavi ima i nedavno oporavljeni dribler Matije Dosevi iz Standarda. Ipak, možda pomogne gandalfovska magija selektora Kloda Leroe, koji je devet puta predvodio selekcije na Afričkom kupu i svaki put došao bar do četvrtfinala. 
 
Sutra: Mora biti jedna “grupa smrti”  …

 

Od istog autora

Poslednje na blogu