Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 14:30
Crvena zvezda - Partizan
arenasport2
Na programu od 13:30
PSG - Evian
arenasport3
Na programu od 14:00
Kanada - Rusija
arenasport4
Na programu od 14:30
Ajax - Real Madrid
arenasport5
Na programu od 14:30
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
09.04.2020. - 14:55

Radomir Antić imao SNAŽNU poruku za srpski fudbal: Reći ću, sad ne mogu

MN Press
Bivši igrač i blizak prijatelj legendarnog srpskog trenera prisetio se svog poslednjeg razgovora sa Antićem

Kao što su karijere Radomira Antića i Blagoja Paunovića bile neraskidivo vezane prijateljstvom i zajedničkim godinama u Partizanu, tako je i Paunović junior, Veljko, možda bio još bliži sa čuvenim trenerom.

Trener koji je vodio srpske omladince do titule prvaka sveta pamti da se osamdesetih godina upoznao sa "Misterom" - naravno u Humskoj. Tada je Antić počinjao karijeru na klupi i brinuo o mladim kategorijama crno-belih, a Paunović mlađi bio klinac.

"Da, bilo je to u Partizanu, ali ne na terenu"; rekao je Veljko Paunović u razgovoru za "Politiku".

"Imao sam desetak godina kada sam sa sestrom otišao u sportsko društvo na tradicionalnu dodelu novogodišnjih paketića, gde su se okupljali svi zaposleni iz raznih sportova. I Radomir je bio tu, srdačan, predusretljiv, u to vreme trener Tomića, Miloševića, Ćirića, Stanojevića i ostalih igrača koji su kasnije napravili sjajne karijere. Tadašnji prvi tim Partizana ostavio je snažan utisak na mene, ali su i ti kadeti bili posebni, jer su sa Radomirom izgledali kao seniori".

Njih dvojica ponovo su se sreli 1995, kada je Paunović napustio crno-bele posle punoletstva i odazvao se "Misterovom" pozivu da pređe u Atletiko. Tada šampionski Atletiko u nastajanju.

"Radomir je dao zeleno svetlo za moj potpis i tako sam stigao u Atletiko kad i on. Prošlo smo iste pripreme za sezonu koja je ibla istorijska za Atletiko. Tada se najbolje videla sva veličina Radomira Antića, njegova harizma i odnos prema ljudima u sredini u kojoj je trebalo okrenuti stvari naglavačke. Preuzeo je klub koji se u prethodnoj sezoni u poslednjem kolu spasio ispadanja iz lige".

"Kao stručnjak, davao je komentare koji nikoga nisu ostavljali ravnodušnim. Nikada nije išao uz 'mejnstrimn'. Nekada je on formirao javno mišljenje, a nekada je ono bilo protiv njega", dodaje Paunović iz Čikaga, gde godinama živi sa porodicom.

Kao što je Veljku otvorio vrata u Atletiku, Antić je bio spreman da pomogne i drugim Srbima u španskom sportu.

"Koga god je Mister blagoslovio kad je dolazio u Španiju, taj je imao otvorena vrata. Nastavio je misiju koju su započeli Miljan Miljan i Vujadin Boškov. Njegova preporuka bila je kao zaštitni znak kvaliteta. Čak i neki igrači za koje se samo raspitivao potpisivali su odlične ugovore na osnovu publiciteta koji im je dao".

Paunović je objasnio da je Antić uvek znao da postavi razliku privatnog i poslovnog i da je kod kuće dočekivao fudbalere na porodičnom ručku, ali im je sutradan na treningu pristupao bez ikakvog popusta.

I bio je izuzetno voljen u Madridu, gde je na klupi Atletika postao besmrtan. Zato su mu tamošnji navijači spevali pesmu "Radomire, volimo te", koju je ovih dana na naslovnoj strani citirala i "Marka".

"Ta pesma je nastala spontano, u prvoj njegovoj sezoni, kada je svako na dupke punom stadionu osećao da je stigao preporod. Ekipa se u prethodnoj sezoni u poslednjem kolu sppasla od ispadanja, bilo je 2:" u Sevilji. Radomir je vratio u život nekoliko igrača koje su svi otpisali, poput Simeonea, Kaminera i Kika i doveo nekolicinu koja nije blistala u drugim klubovima. Ta pesma bila je znak zahvalnosti što je klubu vratio dostojanstvo i osećaj moći. Bio je iznenađen kada je ceo 'Kalderon' počeo da peva. Sećam se njegove figure pored trenera, zatečen, nije znao kako da reaguje...".

Paunović je, nažalost, poslednju put razgovarao sa Antićem krajem 2019. Tada je od njega čuo misao koju još ne može da javno kaže.

"Bilo je to uoči Nove godine, pre nego što je otišao u bolnicu. Imao je jednu snažnu poruku za naš fudbal. Hteo bih da prenesem tu poruku kada prođe ovo ludo vreme. Sada nisam u stanju... Trudim se da se prisetim svake njegove reči", dodao je Veljko Paunović u intervjuu za "Politiku".

Poslednje vesti

Poslednji video snimci