Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 18:45
Arena sport
arenasport2
Na programu od 18:15
Crvena zvezda - Budućnost
arenasport3
Na programu od 17:30
Finale
arenasport4
Na programu od 18:45
7. Epizoda
arenasport5
Na programu od 17:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Košarka
13.03.2020. - 09:42

NBA će izgubiti MNOGO novca, igrači će osetiti udar po džepu!

Tanjug, Eric Risberg/AP
Zdravlje jeste najvažnije, ali NBA će izgubiti stotine miliona dolara, možda i milijardu

NBA liga je otkazana do daljnjeg pošto je Rudi Gober testiran pozitivno na koronavirus. Nedugo potom, stigla je potvrda i za Donovana Mičela, tako da su svi igrači Jute u karantinu, dok se ostali testiraju.

Iako su sada životi i zdravlje najvažniji, koliko će ligu koštati ovo otkazivanje?

Novinari ESPN-a su napravili grubu računicu na osnovu kolektivnog ugovora (CBA) sa ligom.

U njemu piše da igrači gube 1/92,6 svoje plate za svaku utakmicu koju propuste zbog događaja više sile. To se odnosi na događaje koji potpuno onesposobljavaju NBA da ispuni svoje obaveze iz CBA, a epidemije se ovde specifično pominju.

"Finansijska cena je veliki razlog što se očekuje da se liga kasnije nastavi, čak i po cenu da sezona 2020/21. počne kasnije od očekivanog. Prvo pitanje je, dakle, da li će se liga nastaviti u nekom trenutku? Ako je odgovor potvrdan, da li će timovi igrati kompletan ostatak rasporeda ili će on biti skraćen", navodi se u članku ESPN-a.

Svako smanjenje "prihoda izazvanih košarkom" (BRI) direktno će uticati na "seleri kep" i porez na luksuz za sledeću sezonu.

"Scenario u kome se ostatak lige igra bez prisustva publike koštao bi ligu oko 500 miliona dolara u BRI, čak i pre nego što počne plej-of. Ne zaboravite da je 'seleri kep' već smanjen sa 116 na 116 miliona dolara sledeće sezone, što je rezultat projektovanog smanjenja zarade iz Kine od više od 200 miliona dolara", zaključili su novinari ESPN-a.

Kada se u obzir uzme gubitak kineskog tržišta, NBA može da izgubi skoro milijardu dolara prihoda ove sezone.

Biće potrebne godine da se nadoknadi takav gubitak, a uticaj toga bi mogao da se protegne skroz do igrača. Pošto će se granica plata drastično smanjiti, nekim igračima će se plate smanjivati, dok će slobodnim igračima sigurno biti teže da potpisuju velike ugovore.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci