Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 08:30
Sir Alex Ferguson
arenasport2
Na programu od 07:30
Genoa - Sampdoria
arenasport3
Na programu od 08:30
Gummersbach - RNL
arenasport4
Na programu od 07:45
Best of 2016/17
arenasport5
Na programu od 07:30
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Košarka
12.05.2020. - 12:04

Partizanov stručnjak: Ne bi trebalo da se nastave takmičenja!

MN Press

Iščekujući odluku o nastavku ili kraju košarkaške sezone u Evroligi, Evrokupu i ABA ligi, stručnjak za fizičku pripremu igrača Vladimir Koprivica šalje jasnu poruku - ne bi trebalo da se opet igra.

Profesor koji brine o spremi košarkaša Partizana izjavio je za "Večernje novosti" da bi bilo korisnije da se već sada razmišlja o narednoj sezoni.

"Moje mišljenje je da ne bi trebalo da se nastave takmičenja. To bi se sve onda brzo igralo, ekipe bi bile drugačije, pravno ne bi bilo ispravno. Zapravo, ne bi bio nastavak, nego novi početak. Mislim da je bolje da se traže neka rešenja za narednu sezonu - da se menja sistem takmičenja, da se ne smanjuje broj ekipa, nego da se igra manje utakmica", rekao je on.

Koprivica je rekao da je ova situacija potpuno nova za sve i da u njoj uče i treneri i igrači.

"Kad su cele ekipe u pitanju, ovako nešto nismo dosad doživeli. Treneri nisu zajedno na okupu, igrači su otišli u svoje zemlje, sve je teško ponovo sklopiti. Mnogo je drugačije nego na startu priprema u avgustu, jer se tad ne kreće iz mirovanja", dodao je on.

Do prošle nedelje, ovdašnji profesionalni sportisti trenirali su kod kuća i nije bilo dozvoljeno da rade ni u teretanama ni u salama. Crno-beli su do pauze bili prvi u ABA ligi i najuspešniji u Evropu, a sada se nalaze u situaciji u kojoj praktično kreću ne od nule, nego iz minusa, jer najpre moraju da izjednače fizičku formu igrača, pa tek onda da misle o lopti i košarci.

"Nivo forme se ne može održati bez takmičenja, utakmica, grupnih treninga. Tako da su mogli eventualno da održe nivo spremnosti. Ali, teško je bez trčanja, bez kretanja od koša do koša, svako je radio koliko su mu uslovi dozvoljavali. Sproveo sam anketu, sa svima porazgovarao o svemu što su radili... Sada je naš ključni problem kako ih sve izjednačiti. Onda se ređaju ostali problemi: duel-igra, njihovo mentalno stanje, neizvesnost kada će takmičenje početi i da li će uopšte početi. Cela ekipa je iskočila u jednom stanju, a vraćaju se pojedinci potpuno različiti", objasnio je Koprivica.

Profesor je naglasio i da će biti veoma komplikovan posao onima koji budu radili sa igračima koji su preležali virus korona.

"Kako će se raditi sa tim igračima, to je potpuna misterija. Kroz istoriju ljudskog roda neko je uvek morao da plati zdravljem ili životom, da bi kasnije ljudi saznali kako i šta treba u tim slučajevima da se radi. Trenutno niko ne zna da li će ovaj virus ostaviti posledice ili ne".

Podsetimo, konačna odluka o nastavku ili kraju sezone biće doneta krajem maja i na nivou Evrolige i na nivou ABA lige.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci