Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 22:00
Classic matches 7
arenasport2
Na programu od 21:00
Honvéd - MTK
arenasport3
Na programu od 22:00
KOTV Classic
arenasport4
Na programu od 22:30
Aba liga
arenasport5
Na programu od 22:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
08.04.2020. - 08:58

Blater o "kupovini" SP: Mito? Ne! Bilo je političkih intervencija

Jasper Juinen/Getty Images Europe
Bivši predsednik FIFA odbacio je priče o tome da je bilo primanja mita za dodelu Mundijala u Rusiji i Kataru, ali je pomenuo da jeste politika

Nekadašnji predsednik Međunarodne fudbalske federacije Sep Blater ponovio je da je dodeljivanje Svetskog prvenstva Kataru 2022. godine bio "politički izbor" odbacujući optužbe američkog pravosuđa o primanju mita za dodelu Mundijala 2018. Rusiji i 2022. godine Kataru.

Za dodelu svetskih prvenstava 2018. i 2022. postojao je "džentlmenski dogovor" u Izvršnm odboru FIFA - Mundijal 2018. Rusiji a 2022. SAD, rekao je Blater Frans presu.

"Bilo je nekoliko političkih intervencija da se Mundijal 2022. godine dodeli Kataru i to je sve. U takvoj vrsti donošenja odluke, dolazi do političke intervencije na visokom nivou", dodao je Blater.

Prema njegovoj verziji, dodela Mundijala 2022. godine SAD nije uspela zbog uplitanja predstavnika francuske vlade tadašnjeg predsednika Nikole Sarkozija za vreme jednog ručka sa Mišelom Platinijem koji je tada bio član Izvršnog odbora FIFA.

Platini, koji je priznao da je glasao za Katar, rekao je ranije da je tu odluku doneo pre pomenutog ručka.

Prema američkom pravosuđu, rukovodioci FIFA, prvenstveno iz Južne Amerike, primili su mito za glasanje o mestu održavanja Mundijala 2018. i 2022. godine. Međutim u dokumentima pravosuđa se ne navode autori davanja mita.

U dokumentima se pominje slučaj bivšeg potpredsednika FIFA i predsednika konfederacije Severne i Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF) Džeka Vornera, koji je optužen da je primio četiri miliona funti kroz brojne ofšor kompanije kako bi podržao kandidaturu Rusije za domaćina Mundijala 2018. godine. U tom slučaju se pominje još jedna osoba, koja je navodno delovala kao kontakt osoba, a opisana je kao bliska Blateru.

"Može se pomisliti da je to Piter Hargitej, ali ja nisam nijednom savetniku rekao da interveniše", rekao je Blater.

FIFA, koja je podsetila da ima status "žrtve" u postupcima koje je pokrenula američko pravosuđe, navodi da pažljivo prati tok istrage.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci