Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 15:00
Čukarički - Slovan Bratislava
arenasport2
Na programu od 15:00
Udinese - Atalanta
arenasport4
Na programu od 14:30
Budućnost VOLI - Partizan NIS
Otvori pretragu
Ostali sportovi
10.01.2021. • 17:54

VELIKE PROMENE U TENISU: Uvodi se ''hok-aj'' sistem

Guliver/Clive Mason/Getty Images
Svet belog sporta više neće biti isti

Pritisak na organizatore teniskih turnira da smanje broj ljudi koji se nalaze na terenu tokom pandemije koronavirusa usloviće da se na svim mastersima na trvdoj podlozi ove godine koristi hok-aj sistem! A sličnim putem mogli bi da krenu i organizatori turnira na šljaci (turnir koji se igraju na travi već su prihvatili ovakvu ideju).

Dakle, na turnirima iz kategorije ATP 1.000 koji su predviđeni da se igrjau tokom 2021. godine na tvrdoj podlozi, konkretno,  u Majamiju, Sinsinatiju, Kanadi, Parizu i Šangaju (naravno i na Indijan Velsu ako ga bude, a trenutno je odložen) neće biti linijskih sudija.

– Razgovarali smo o tome na svetu igrača, ali nisam znao da je odluka doneta. Ovaj sistem će biti i u Australiji i sistem funkcioniše vrlo dobro. Nema nikakvog razloga da se ne koristi pošto otklanja sve nedoumice. Tokom pandemije se svašta menja, a ovakva odluka mi se čini pravilnom. Mislim da ju je kovid samo ubrzao – objasnio je Kevin Andreson koji će se uskoro kandidovati za još jedan mandat na mestu predsednika ATP saveta igrača.

Ipak, “automatizacija” tenisa doneće i ukidanje radnih mesta za linijske sudije. Andreson tvrdi da postoji prostor da se pomogne svima koji budu ostali bez mogućnosti da se nađu na terenu.

– Moramo da pronađemo način. Moramo da nađemo neki način da sve to izbalansiramo – tvrdi Andreson.

Što se tiče turnira koji će se igrati na drugim podlogama za sada još nije doneta odluka o primeni elektronskog sistema, iako postoji slična preporuka.

Poznato je da je Rolan Garos jedini gren slem na kome se ne koristi elektronska provera (ne sam “hok-aj” sistem), ali izgleda da je i to na putu da se promeni. Prema nezvaničnim informacijama elektronska provera poena će biti testirana na šest turnira na šljaci tokom 2021. godine i to na po dva iz svake kategorije (ATP 1.000, 500, 250). Takođe i sistem “hok-aj” se trudi da ubedi organizatore turnira na šljaci da isprobaju i njihov sistem, pa je ponudio organizatorima upustvo kako mogu da uvedu na terene od šljake njihov proizvod.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci