NBA

Analiza utakmice između Bostona i Majamija: Erik Spolstra, genije, čovek stvoren za plej-of košarku

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

25.04.2024 18:05
Košarkaši Bostona i Majamija Tanjug/AP Photo/Charles Krupa
Košarkaši Bostona i Majamija

Ko je ovo očekivao? Mnogi su najavljivali "čišćenje" posle povrede Batlera, a Majami je preuzeo prednost domaćeg terena ultra favorizovanim Seltiksima već u drugoj utakmici serije.

Uspeli da umire dinamični napad domaćina i pronađu prostore u odbrani, za krajnji rezultat 101:111. 

Posle sinoć, Erik Spolstra je na skoru 10-3 u drugim utakmicama NBA plej-of serija, nakon što uvodnu utakmicu izgubi. Genije bez premca, čovek stvoren za ovaj posao, stvoren za plej-of košarku, taktičke korekcije i traženje rupa u protivničkim odbranama.

 

 

Rupe obično, protiv Bostona, nalazi na perimetru. To se ogleda u činjenici da je Majami u ovom i prošlom plej-ofu odigrao čak četiri utakmice u kojima je šutirao preko 50 odsto van linije za tri poena, a sve četiri su odigrali protiv Seltiksa.

 

 

Poređenja radi, nijedan tim nije odigrao više od jedne takve utakmice.

Ocene Bostona

Džejlen Braun - 9

Ogromno prvo poluvreme, ali i nestanak u četvrtoj četvrtini. Ipak ne možemo zanemariti sve ono što je uradio pre toga. Jedini raspoloženi igrač u timu Bostona.

Džejson Tejtum - 7,5

Statistički tu, da, 28 poena na kontu, ali možda najpraznijih 28 poena koje je ikada postigao. Jako malo uticaja na igru za njegove standarde, a i veliki broj poena je stigao kasno.

Džru Holidej - 6,5

Neobičajno malo se pitao u odbrani. Nije uspeo da spreči veliko veče Tajlera Hiroa, a ofanzivno tokom čitave sezone nema velike zadatke. Sinoć, pride, i par isforsiranih situacija u kontra napadima svog tima.

Derik Vajt - 7

Slično Holideju, nije imao zapaženi učinak, ni na jednoj strani terena. Par pogodaka kojim je pokušao da vrati Boston u život, ali imao je mnogo bolje partije ove sezone.

Kristaps Porzingis - 5,5

Jako slaba predstava Letonca. Promašio je gotovo sve. Nije uspeo da kazni niti jedan mismeč, koje je sa lakoćom rešavao tokom čitave sezone. Neverovatnih -32 na terenu.

Al Horford - 7

Pristojna utakmica "starog" Ala. Sve ono što Porzingis nije branio, Horford je uspeo, pre svega na postu. Ofanzivno igrač uloge kojem ne treba previše lopta u rukama, zadužen je za protok lopte i šutiranje poptuno otvorenih trojki, što radi na jako dobro.

Sem Hauzer - 7

Hauzer na pravi način radi svoj posao. On je igrač sa klupe koji je zadužen za šutiranje trojki i širenje terena. Sinoć je ponovo šutirao 2 od 4.

Pejton Pričard - 6

Omaleni plejmejker nije bio ni približno aktivan i učinkovit kao u prvom meču.

Ocene Majamija

Tajler Hiro - 9

Sam Spolstra je nakon meča naglasio da je ovo bila najbolja plejmejkerska predstava u karijeri Tajlera Hiroa. Nije forsirao šut, što ruku na srce često zna da bude slučaj, uzimao je rezonske šuteve i kreirao za druge, što je potpuno otvorilo ofanizvnu igru Hita. 24 poena i čak 14 asistencija, uz samo 3 izgubljene lopte. Sjajna, sjajna utakmica.

Bem Adebajo - 9

Nekoliko prelepih skok-šuteva Adebaja, što svakako nije njegova jača strana, pogotovo iz tih potcenjenih šuteva oko linije penala. Evidento je bilo da preko njega žele da napadnu Porzingisa na postu i u tome su bili jako uspešni. Nekoliko prekršaja Letonca, uz pregršt otvorenih šuteva koji su napravljeni iz akcija koje je upravo Adebajo inicirao. Perfektan defanzivno.

Kejleb Martin - 8,5

Ponovo "dželat" Bostona. Martin je pogodio čak pet trojki, koje kao da su provocirali igrači Seltiksa, jer je u većini slučajeva bio potpuno sam. Kejleb je uvek agresivan i energičan defanzivno, što je bio slučaj i sinoć.

Nikola Jović - 7,5

Na granici između 7,5 i 8, naš Nikola Jović je igrao vrhunsku utakmicu, osim pet dečijih izgubljenih lopti, zbog kojih smo na kraju i morali da smanjimo konačnu ocenu. To ne umanjuje činjenicu da se radi o fenomenalnom mladom košarkašu. Kombinacija visine i hitrine koju poseduje, sposobnost da organizuje igru svog tima kao plejmejker i umeće u šutu spolja su sve kvaliteti koji se retko viđaju u jednom igraču. Ne zaboravite, Jović ima tek 20 godina.

Haime Hakez mlađi - 7,5

Pogodio je Hakez nekoliko značajnih šuteva, ali je i mogao bolje ofanzivno u nekoliko navrata. Pristojna partija, sa par odličnih defanzivnih poseda.

Kevin Lav - 6,5

Nije ovo bila utakmica za veterana. Odigrao je nekoliko nenametljivih minuta, ali sve je išlo kao po loju i bez njega u sastavu.

Hejvud Hajsmit - 7,5

Veoma, veoma dobar nastup. Hajsmit je vrsan defanzivac, pokretljiv, čvrst, sa dugim rukama i sve je to potvrdio sinoć. Usput je stigao da pogodi i tri trojke. Odlična predstava.

Dankan Robinson - 7

Pokretač rezervne petorke Majamija, čovek od koga, tačnije iz čijih kretnji kroz blokove se pravi pometnja u protivničkoj odbrani. Sinoć je pogodio tek 2 od 7 upućenih trojki, ali ta pometnja koju stvara svojom kretnjom otvara prostor za ostale saigrače.

Delon Rajt - 6,5

Nije Delon preterano uticao na jučeršnjih ishod. Radi se o odličnom defanzivcu na lopti, ali juče nije bio na nekom nivou koji upada u oko.