Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 22:00
Real Madrid - Mallorca
arenasport2
Na programu od 23:00
Monaco - Saint Etienne
arenasport3
Na programu od 23:30
Napredak - Čukarički
arenasport4
Na programu od 23:00
Fiorentina - Inter
arenasport5
Na programu od 23:00
The Birth
arenasport1x2
Na programu od 23:00
Otvori pretragu
Žana Lelas
Košarka
15.09.2021. • 15:34

IN MEMORIAM Preminula bivša košarkašica Žana Lelas

Žana Lelas
(MN Press)
Nekadašnja reprezentativka umrla u 51. godini

Teška vest stigla je danas iz Splita. Preminula je nekadašnja košarkaška reprezentativka Jugoslavije Žana Lelas (51).

Jedna od najuspešnijih hrvatskih košarkašica u istoriji izgubila je život pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, prenose hrvatski mediji.

Žana je najveći uspeh u karijeri ostvarila sa reprezentacijom Jugoslavije, kada je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine osvojila srebrnu medalju. Odličje istog sjaja osvojila je i na Evropskom prvenstvu tri godine kasnije.

Imala je izuzetno bogatu košarkašku karijeru. Igrala je u Hrvatskoj (Croatia), Sloveniji (Ježice), Italiji (Mesina), Francuskoj (Strazbur) i Španiji (Saragosa).

Nastupajući za hrvatski tim bila je 1995. godine treći strelac sezone u Kupu Liliajne Ronketi, s prosekom od 20,9 poena po utakmici.

Vodila je Košarkašku akademiju Žana Lelas, koja polako ali sigurno postaje jedan od najboljih ženskih košarkaških kolektiva u Hrvatskoj. Klub je osnovan 2016. godine.

Zbog lošeg stanja u kojem se nalazila ženska košarka na području Grada Splita i Županije Žana je odlučila da pokrene akademiju. Pomagao joj je njen suprug Vjekoslav Lokica, inače fudbalski trener, sa kojim ima ćerku Niku.
 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci