Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 05:30
Arsenal world
arenasport2
Na programu od 04:30
Podravka - Rostov
arenasport3
Na programu od 04:15
Krka - Mega Soccerbet
arenasport4
Na programu od 04:00
Western United - Western Sydney Wanderers
arenasport5
Na programu od 05:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Željko Rebrača
Košarka
23.02.2021. • 11:16

"JOKIĆ I BOGDANOVIĆ SU POSLEDNJI": Proslavljeni košarkaš poslao snažnu poruku

Željko Rebrača
MN Press
Željko Rebrača govorio o stanju srpske košarke i mladim talentima

Proslavljeni srpski košarkaš Žarko Rebrača govorio je o stanju u srpskoj košarci.

On je u opširnom intervjuu za "Nezavisne" izneo neka interesantna opažanja.

Rebrača je svoje vremeno sa 20 godina osvojio Evroligu kao igrač Partizana, a potom je napravio sjajnu karijeru. Šest godina je proveo u NBA ligi i u odličnoj je poziciji da govori o situaciji u domaćoj košarci.

Slavni košarkaš je rekao da situacija nije sjajna, mada talentovane dece ima.

"Iskreno, trenutno ne vidim nešto na vrhunskom nivou. Zadnji su Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić. Potrebno je mnogo odricanja i mnogo rada. Uvek kažem da je Duško Vujošević imao najbolji sistem rada s klincima. Radio je s njima individualno i onda ih kao mlade igrače gurao u vatru. Sada u klubovima ima mnogo stranaca, pre svega na pozicijama jedan i četiri. Kad pogledamo reprezentaciju Srbije, posle Vasilija Micića i Miloša Teodosića nemamo nekoga ko može da igra na tom nivou na toj poziciji. Ne kažem da se to neće promeniti, ali moramo da radimo. Timski trening nije dovoljan, mora da se radi samostalno", rekao je Rebrača.

Bivši igrač Detroita, Atlante i Los Anđeles Klipersa je nedavno pokrenuo svoju košarkašku akademiju, a zanimljiv je odgovor na pitanje da li u toj akademiji vidi nekoga od dece ko ga podseća na igrače iz njegove generacije.

"Od generacije 2000. pa ovamo mentalni sklop se promenio. Ne kažem da nema potencijala, ali moraš da voliš košarku i mnogo da radiš. Svi bi neku prečicu. Menadžeri prave medveđe usluge igračima, stvara se pogrešna slika. Znam da se sada sve vrti oko para. Roditelji često pokušavaju kroz decu da izađu iz krize. To su sve neke prepreke i to pokušavam da objasnim deci u "Akademiji". Razumem da, ako neko teže živi, donosi odluke na brzinu. Novac u suštini treba da bude posledica napornog rada, a ne uzrok. Moraš da budeš gladan košarke i uspeha. Ako je tako, materijalna strana će doći. To je normalna posledica. Kroz sve to smo mi prošli i to želim da usadim klincima", smatra Rebrača.

Tokom karijere je Rebrača imao priliku da sarađuje sa trenerima kao što su Dušan Ivković, Željko Obradović, Aleksandar Nikolić, Duško Vujošević, Majk Dantoni i poručuje da je "klince potrebno prepoznati".

"Neko može biti trenutno talentovan, ali to ne znači da će sutra biti vrhunski košarkaš. Ima neko ko čuči u ćošku i kome treba naći dugme da ga upališ, a koji može da bude vrhunski igrač, kao, na primer, Jokić. Ko je očekivao od njega da bude vrhunski? Na kraju je uspeo. Možemo da se pravimo pametni da smo to očekivali, ali nismo. Takva situacija pokazuje drugim klincima, koji imaju višak kilograma, da mogu da uspeju i da ne moraš da budeš atleta i da skačeš nebu pod oblake da bi bio odličan igrač. Ali, moraš da se trudiš i radiš. Ove generacije su mnogo lenje. Socijalne mreže i igrice im uzimaju puno vremena. Naše generacije su stalno bile vani, igrali smo se, a sad je većina za računarima. Ni u školi više nije kao pre. Sad kad klinci dođu da treniraju, prvo je potrebno naučiti ih kako da trče, da poprave motoriku", rekao je Željko Rebrača.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci