Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 23:30
Pregled
arenasport2
Na programu od 23:00
Pregled kola
arenasport3
Na programu od 23:00
Barca - Aalborg
arenasport4
Na programu od 23:30
Crash
arenasport5
Na programu od 23:00
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Fudbal
28.09.2020. • 14:08

20 GODINA OD ZVEZDINOG VALCERA U BEČU: Kad je Lester naterao UEFA da premesti meč iz Beograda, pa gorko zažalio!

MN Press arhiva
Zbog toga su samo bili motivisaniji igrači Zvezde...

Crvena zvezda je u svojoj istoriji odigrala mnogo velikih evropskih utakmica, a dvomeč Kupa UEFA protiv Lestera ostaće zauvek u sećanjma svih navijača crveno-belih.

Nakon što je u prvoj utakmici u Engleskoj bilo nerešeno (1:1), usledio je revanš koji je trebalo da bude odigran u Beogradu, ali ga beogradska publika nije videla. Na današnji dan pre 20 godina - Zvezda je Lester pobedila usred Beča - 3:1!

Zašto se utakmica uopšte igrala u Beču?

Za one mlađe, UEFA je uvažila zahtev Lestera, ili bolje rečeno ucenu, da se revanš odigra na neutralnom terenu zbog tada nestabilne političke situacije u SR Jugoslaviji.

Bilo je to vreme protesta, meč je zakazan samo sedam dana pre 5. oktobra, dan kada se računa da je "pao" režim Slobodana Miloševića, a engleski klub to je iskoristoristio kako ne bi morao da putuje u Beograd na revanš.

Jasno je da su računali da će zbog toga imati veće šanse da prođu, ali nisu razmišljali da će Zvezda imati ogromnu podršku na stadionu "Gerhard Hanapi".

Zvezdaši su se sjatili sa svih strana u Beč, tokom čitavog dana u gradu je bila žurka, a pesma se čula od prvog do poslednjeg minuta. Motivisani igrači crveno-belih iskoristili su "vetar u leđa" i pobedili Lester pokazavši im da nije bitno na kom se stadionu igra...

"Bečki valcer" Crvene zvezde protiv nadmenih Engleza pamtiće se još godinama i godinama, a zlatnim slovima biće upisani dvostruki strelac Goran Drulić i Ivan Gvozdenović.

Zvezda je prošla dalje ukupnim rezultatom 4:2, ali nažlost potom ju je sačekala Selta...

Podsetite se detalja iz Beča.

Stadion: "Gerhard Hanapi". Gledalaca: 12.700. Sudija: Paskvale Rodomonti (Italija).

CRVENA ZVEZDA: Kocić, Bunjevčević, Vitakić, Lalatović, Marković, Gvozdenović, Ilić (Bajčetić), Lerinc (Bošković), Aćimović (Zorić -), Pjanović, Drulić.

LESTER: Flauers, Rouet, Tagart, Eliot, Impi, Sejvidž, Lenon, Izet, Gapi (Gunlaugson), Idi (Kresvel), Akinbi (Dejvidson).

 

 

 

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci