Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 14:00
Pregled
arenasport2
Na programu od 14:00
Inter - Getafe
arenasport3
Na programu od 14:00
Indiana - L.A. Lakers
arenasport4
Na programu od 13:45
Barcelona - San Pablo Burgos
arenasport5
Na programu od 13:30
Dokumentarni film
Otvori pretragu
Frka oko maratona na Olimpijskim igrama: Gde će se trčati u Japanu?
Ostali sportovi
29.10.2019. - 12:34

Frka oko maratona na Olimpijskim igrama: Gde će se trčati u Japanu?

Frka oko maratona na Olimpijskim igrama: Gde će se trčati u Japanu?
Guliver/Getty Images/Maja Hitij
Gradski čelnici Tokija u sukobu sa Međunarodnim olimpijskim komitetom zbog planova da se maratonska trka na OI 2020....

Čelnici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) ne odustaju od toga da maratonsku trku na Olimpijskim igrama 2020. izmeste van Tokija.

Oni su napravili plan još ranije da se održi u Saporou, kao i za takmičare u trci u brzom hodanju, i to bez konsultacija sa čelnicima Tokija. Smatraju da će u prestonici Japana biti velika vrućina.

Guvernerka Tokija Juriko Koike je ljuta zbog toga. Ona i njeni saradnici smatraju da promena nije potrebna i postavili su pitanje ko će snositi troškove promene lokacije, ako predlog prođe. Takođe, oni nisu odbacili mogućnost tužbe za povrat štete.

Gradski zakonodavci Taro Širato i Hiroši Jamada rekli su da će pomeranje maratona iz Tokija u Saporo koštati najmanje 310 miliona dolara. MOK je saopštio da želi promenu, pre svega zbog zaštite takmičara, pošto će u Tokiju tokom leta biti velikih vrućina. MOK je ove nedelje poslao svoju inspekciju u Tokio, da proveri pripreme za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, koja će se održati 24. jula.

U MOK strahuju da bi televizijska publika mogla da vidi isto što i na atletskom Svetskom prvenstvu u Dohi, na kome brojni učesnici maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji nisu završili trku.

U Dohi su trke počinjale u ponoć po lokalnom vremenu zbog velikih vrućina, a putem prenosa moglo se videti kako takmičari kolabiraju na stazi, što je, navodno, šokiralo predsednika MOK Tomasa Baha.

Gradski zvaničnici Japana su priznali da postoji rizik od vrućine i predložili su da maratonska trka počne u 5 sati ujutro. Procenjuje se da bi temperatura krajem jula u jutarnjim satima mogla da bude 27 stepeni Celzijusa, dok bi u Saporu u sedam časova iznosila tri stepena manje.

Temperatura na startu maratona u Dohi iznosila je 32,7 stepeni Celzijusa.

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci