Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport2
Na programu od 14:00
Pregled kola
arenasport3
Na programu od 14:00
BAXI Manresa - Barca
arenasport4
Na programu od 13:00
Atletico Madrid - Sevilla
arenasport5
Na programu od 13:30
Fantastic lies
Otvori pretragu
Ostali sportovi
02.01.2022. • 12:01

VANJA UDOVIČIĆ U "TEME DO ARENE": Srbija danas obara sve rekorde u sportu

Emisija "Teme do Arene", gost Vanja Udovičić (1. deo) / 1. 1. 2022.
Ministar sporta i omladine u Vladi republike Srbije govorio je u dva dela praznične emisije "Teme do Arene" o prethodnoj olimpijskoj godini, uspesima i planovima za 2022. godinu

Vanja Udovičić je od septembra 2013. godine resorni Ministar u Vladi republike Srbije a u dva velika intrervjua za emisiju "Teme do Arene" sumirao je prethodnu godinu i najavio sve izazove u novoj 2022. godini.

"Poslednje dve godine su upotpunosti za ceo svet, pa i za nas izazovne u svakom segmentu. To su bile godine koje niko nije mogao da predvidi u kojim okolnostima ćemo funcionisati. Bez strateškog planiranja morali smo da se iz dana u dan prilagođavamo. U tom segmentu 2021. godina je bila teška i izazovna. Ako gledamo sportski aspekt gde su se otkazilava takmičenja, pomerale pripreme, gde nismo mogli da imamo jedan kontinuitet u planiranju i sagledavanju potreba koji iziskuje sistem sporta, isto tako kada je reč o omladinskom sektoru zbog krive koja ide u toku pandemije većeg broja zaraženih, pa manjih, bili smo ograničeni u određenim okolnostima sprovođenju aktivnosti u omladinskom, pa i sportskom aspektu. U potpunosti izazovno i ne može da se uporedi sa ničim drugim. I nešto sa ovog aspekta sagledavajući možemo da kažemo da smo se u potpunosti prilagodili, da smo u svim društvenim okolnostima i segmentima uspostavili neke nove standarde i nove rekorde u oblasti omladine i sporta", rekao je u uvodu Vanja Udovičić.

Govorio je Udovičić o piramidi funkcionisanja Ministarstva, o načinu rada krovne organizacije. 

"Ono što smo promenili i zbog čega sam ponosan je da Ministarstvo ima svakodnevne kontake i sa organizacijama i sa sportistima na način  da želimo što bolje i kvalitetnije pripreme sportista u cilju ostvarivanja što boljih rezultata. Imamo svakodnevnu komunikaciju sa našim olimpijcima, paraolimpijcima i vrhunskim sportistimna da bismo od njih kako da unapredimo sistem".

Odnosi sa svim činiocima u sportu su i doneli rezultate.

"Rezultati su bolji u odnosu na one od pre šest,sedam i više godina. Vrlo smo ponosni rezultatima, načinom i stratgeijom našeg vođenja, ophođenja i rada što pokazuju rezultati. Nikada se u potpunosti ne zadovoljavamo time jer sportski duh nalaže da se stalno borite sa protivnicima i sobom. Da obarate sopstvene rekorde i uvek težite da udete kvalitetniji i bolji".

Srbija je osvojila devet medalja na Olimpijaskim igrama u Tokiju.

"Prezadovoljan jesam zato što smo oborili rekord i zato što smo na tri Olimpijade na kojima sam lično učestvovao, Atina, Pekimng i London osvojili smo ukupno devet medalja. Sada smo samo na jednoj osvojili devet medalja. To nas ohrabruje da smo na pravom putu i uprkos izazovima u kojima smo se našli, pronašli smo pravi model funkcionisanja i podržali naše sportiste da naprave istorijski rezultat za Srbiju. Da je moglo bolje, moglo je jer smo imali pet četvrtih mesta. Ostaje žal za dvocifrenim brojem medalja, ali sport je to. Nekad imate imate sportske sreće, nekad je nemate. Ako uzmemo primer Novaka Đokovića koji je apsolutno doninantni sportista sveta imao je dva četvrta mesta i nije došao do medalje, vidite da koliko god ste najbolji potrebna vam je i ta sportska sreća. Kao ministar sam zadovoljan, kao sportista smatram da smo mogli više, jače i bolje i to nam je dobar pokazatelj, dobar nauk kako treba da ove dve i po godine da napravimo mogućnost i sistem kako da budemo kvalitetniji i bolji i kako da ostvarimo bolji još rezultat na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu".

Najveće zadovoljstvo za Udiovičića je da su svi ostali zdravi i da je "sport pojazao da ujedinjuje i šalje snažne poruke". Pohvale su stizale sa svih strana, posebno MOK-a za postavljene standarde, za organizaciju Svetskog prvenstva u boksu, evropskog u odbojci... Ponosan je i na izgradnju Nacionalnog trening centra za šest sportova koji se očekuje da se pusti u rad u naredna tri-četiri meseca.

"U sportu je sve sagledivo, jer postoji semafor i rezultat i možete da sagledate da li ste izgubili, pobedili, igrali nerešeno. Naš rezultat pokazuje da smo u svim segmentima, kvalitetniji i bolji, ne nešto malo već 200, 300 puta. Nagrade za uspešne su duplo veće. Sportisti znači da ima snažnu podršku sitema, države, i zna da od države dobija 70.000 evra za zlato nakon tri dana, a pre osam godina je bila 35.000 evra. I to jete pokazatelj koji danas više smatramo da je podrška neophodnija. Želimo da uvećamo nagrade za Pariz i biće tako.

Država Srbija danas ima veće mogućnosti da podrži sportiste i nije samo da je tu samo kada se osvoje medalje. Država Srbija je sport stavila na visoko mesto prioriteta, ima jaku podršku Vlade, Premijerai predsednika Aleskandra Vučića, istakao je Udovičić i najavio je Odbojkaši nacionalni centar, zatim  početak izgradnje Nacionalnog stadiona, rekostrukciju osam fudbalskih stadiona, strelci će na Carevoj ćupriji dobiti i svoje mesto na otvorenom, bazena, želja da košarkaši dobiju svoj dom...

"Izgradnjom Nacionalnog stadiona dobićemo najmoderniji stadion u ovom delu Evrope, omogućiće nam se da konkurišemo za najveća a možda i neka svetska takmičenja. Kroz izgradnju i rekonstrukciju drugih stadiona širom Srbije bićemo konkurentni i na tom planu. Želimo da naši klubovi imaju najbolje moguče uslove i imaju iste uslove kako kad igraju širom Evrope. Izgradnjom Nacionalnog stadiona grad Beograd dobiće jedan novi prepoznatljivi simbol i ja sam siguran da će u svakom smisli "povući" taj deo grada."

Ima i ličnu želju koju do sada nije ostvario.

"Jedan od stvari koje nisam uspeo je stvaranje Muzeja sporta. Na njemu dugo pričam, radim ali zbog neadekvatnog prostora, organizacije, svega ostalog nismo ga do kraja sproveli. Smatram da Srbija treba da ima muzej sporta, da smo prepoznatljivi u sportu, da su naši sportisti istinski heroji širom sveta. Naši sportisti i sportski rezultati u potpunosti to zaslužuju. Na taj način treba da pokažemo koliko je Srbija zemlja šamopiona, velikih ljudi koji su uprkos svim nekim situacijama kroz istoriju ostvarivali najveće rezultate. To je jedan od segmenata koji nisam uspeo da sprovedem do kraja. Izgradnjom multifunkcionalne dvorane i brojem medalja u Tokiju zaokružio sam jedan segment delovanja ovog Ministarstva i zahvalio bih se svima koji su na tome radili. Svi mi zajedno, zbog pristupa možemo da se pohvalimo ovim rezultatima. Samo timski možemo da pravimo rezultate. Moja istinska želja je da timski nastavimo da pomerimo granice i da se ponosimo", izmnešu ostalog je reako Vanja Udovičić.

Kakvi su projekti, lična razmišljanja, šta sve čeka njegov vaterpolo i sportsku Srbiju pogledajte u dve emisije "Teme do Arene".

Poslednje vesti

Poslednji video snimci