UEFA Liga šampiona

(VIDEO) Stative i prečke PSŽ-a se ne računaju: Humels posle 11 godina odveo Borusiju u finale Lige šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.05.2024 22:55
Mats Humels slavi gol Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
Mats Humels slavi gol

Borusija iz Dortmunda je prvi finalista UEFA Lige šampiona! Golom Matsa Humelsa i fanastičnom odbranom, "milioneri" su pobedili PSŽ i na "Parku Prinčeva" 1:0 (0:0) i obezbedili plasman na finalni meč 1. juna na Vembliju, gde su izgubili i poslednje finale u sezoni 2012/13. Da li ćemo gledati reprizu iz te godine sa Bajernom ili će Real Madrid na megdan "milionerima" videćemo sutra.

Samo gol prednosti Nemaca bio je preduslov za jednu oprezniju igru Pari sen Žermena. Ulog je bio veliki pa se prvo gledalo da se ne stvori nekim rizičnim pasom šansa gostima za kontru i eventualno vođstvo, ali takva orijentacija nije donela "svecima" nijednu veliku priliku u prvih 45 minuta.

Nikako nisu uspevali Mbape i Dembele da probiju po bokovima i obezbede neku priliku iz povratnog pasa, a opet jedna krupnija greška proizvela je veliku priliku za Dortmund. Adejemi je krenuo od centra prema Donarumi koji je zaustavio njegov udarac sa sedam metara. Bila je to i najbolja prilika u prvih 45 minuta. Taktički meč je više prijao gostima iz Nemačke kojima je ostalo 45 minuta do Vembilija.

Da se računaju stative i prečke PSŽ bi u drugom poluvremenu slavio jer su čak četiri puta pogađali okvir gola. Ali, računaju se golovi, srčanost, koncentracija, pa i sreća a nju je zaslužio Dortmund. Pogotovo jer je odbrana PSŽ-a gledala Matsa Humelsa kako posle kornera u 50. minutu šalje loptu u mrežu.

Uzalud stative Zair-Emrija i Nuna Mendeša, uzalud prečke Mbapea i Vitinje, PSŽ nije imao pravu strategiju kako da zatrese mrežu Nemaca. U 180 minuta to nisu uspeli i ostaće im novi žal za neuspehom.

PSŽ - Borusija D. 0:1 (0:0)

Stadion: Park Prinčeva.
Sudija: Danijele Orsato (Italija).
Strelac: Humels u 50. minutu.

PARI SEN ŽERMEN: Donaruma - Hakimi, Markinjos, Beraldo, Nuno Mendeš - Vitinja, Fabijan Ruiz (od 64. Asensio), Zaire-Emri (od 76. Li-Kang) - Dembele, Gonkalo Ramos (od 64. Barkola), Mbape.

BORUSIJA DORTMUND: Kobel - Rijerson, Humels, Šloterbek, Matsen - Džan, Sabicer - Adejemi (od 56. Rojs), Brant (od 84. Nmeča), Sančo (od 67. Zile) - Fulkrug.

UEFA Liga šampiona, polufinale

Utorak

(0:1) PSŽ - Borusija D. 0:1 (0:0)
/Humels 50/

Sreda
(2:2) Real M. - Bajern 21.00 (AP1)

Finale, Vembli 1. jun

Borusija D. - Real/Bajern