Novak Djoković

Otvaranje "Kluba 400" je blizu, ali Đoković ima druge prioritete

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.09.2023 13:06
Otvaranje "Kluba 400" je blizu, ali Đoković ima druge prioritete Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Novak Đoković je ove nedelje, posle osvajanja US Opena, započeo 390. nedelju na vrhu ATP liste. Legendarna Nemica Štefi Graf i Švajcarac Rodžer Federer su odavno iza srpskog tenisera, čiji je cilj sada da postane prvi igrač u kubu 400.

Za to je Đokoviću potrebno da na liderskom mestu liste najboljih igrača sveta provede još deset sedmica, a taj zadatak nije nimalo lak za Srbina iako ima ozbiljnu prednost u odnosu na najbliže pratioce.

Novak trenutno ima 11.795 bodova, što je znatno više od Karlosa Alkaraza na drugom mestu, koji je sakupio 8.535 i Danila Medvedeva na trećem sa 7.280 bodova.

Ali…

Đoković će do kraja godine morati da odbrani 2.850 bodova, koje je stekao osvojivši Tel Aviv (ATP 250), Astanu (ATP 500) i Masters finale u Torinu, a igrao je još i finale u Parizi (ATP 1.000).

Prvo mesto na listi sa 36 godina svakako prija srpskom teniseru, ali Đoković ostanak na čelnoj poziciji nije svrstao među prioritete u svojoj karijeri, već osvajanje novih grend slem titula.

Prema nekim informacijama Novak bi mogao da propusti turnire u Izraelu i Astani, a jedino je sigurno da će nastupiti u Parizu i Torinu. Želja je da što spremniji i odmorniji dočeka početak sezone u Australiji i da u Malburnu naredne godine pokuša da osvoji 25. grend slem titulu. Takođe, u prioritete je svrstao i napad na Dejvis kup sa selekcijom Srbije.

Sa druge strane, Karlos Alkaras je imao veoma loš kraj sezone i brani jako mali broj bodova. Mladi španski teniser je posle osvojene titule na US Openu prošle godine igrao samo u Astani, Bazelu i Parizu i na tim turnirima se nije proslavio. Praktično, braniće svaga 360 bodova.