ABA liga

Dan posle: Zvezda peti put zaredom nadigrala Partizan, crno-beli moraju da pronađu način da produže seriju

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

16.05.2024 09:00
Detalj sa druge utakmice Crvene zvezde i Partizana MN Press
Detalj sa druge utakmice Crvene zvezde i Partizana

Crvena zvezda uspela je da odbrani domaći teren i povede sa 2:0 u finalnoj seriji AdmiralBet ABA lige protiv Partizana. Ekipa Janisa Sferopulusa slavila je u drugom meču 80:73 i tako sav pritisak prebacila na crno-bele, koji više nemaju pravo na grešku.

Ovo je bio peti uzastopni "večiti derbi" koji je dobila Zvezda, a takav niz crveno-beli nisu ostvarili u novijoj istoriji. Kada su u pitanju velike serije pobeda, pamti se ona Partizanova od čak 14 trijumfa za redom u periodu od 2010. do 2012. godine.

Finalna serija se sada seli u Beogradsku arenu, a Crvena zvezda će prvu meč loptu imati u nedelju od 20.30 (TV Arena 1 Premium). Potencijalna četvrta utakmica biće na programu 21.5, a eventualna "majstorica" zakazana je za 25. maj.

Zvezda na sedmom nebu

Nema sumnje da je lepo voditi 2:0 i biti samo na korak od titule. Igrači Crvene zvezde uspeli su u nameri da odbrane "Pionir" i to posle dve veoma teške utakmice. Bili su košarkaši kluba sa Malog Kalemegdana pribraniji od rivala kada je to bilo najpotrebnije, te se može reći da zasluženo imaju prednost u ovom finalu.

Kada je u pitanju druga utakmica, Zvezda ponovo nije izgledala dobro na početku susreta, ali je imala jednog raspoloženog igrača koji je maltene sam vukao ekipu. Bio je to često osporavani Nemanja Nedović. Eksplozivni bek našao se posle dužeg vremena u startnoj petorci i to mu je bez sumnje značilo na polju samopouzdanja. Dobro se uveo u utakmicu, probijao je u svom stilu i tako pravio velike probleme odbrani Partizana, koja u prvom poluvremenu nije imala odgovor za Nedovića (21 poen).

Neko je ipak morao da preuzme štafetu u nastavku, a to je naravno bio Miloš Teodosić. Iskusni plejmejker odigrao je prvo poluvreme za zaborav, ali je u drugom pokazao koliko znači Zvezdi. Razigravao je ostale, pogodio veoma važnu trojku, potom i probio Pi Džeja Doužera, a umeo je u nekoliko navrata da diruguje publikom.

Njegov sjajni nastup ispratio je Džoel Bolomboj. Navikao je Amerikanac da ga Teodosić "hrani" asistencijama, ali ne treba zaboraviti defanzivni doprinos snažnog centra, koji je opet bio ogroman. Bolomboj jednostavno može sve u odbrani, a kada je i u napadu pretnja, pritom je slobodna bacanja šutirao bez promašaja, Zvezdina "petica" je nerešiva enigma za crno-bele.

Takođe, kapitensku partiju pružio je Branko Lazić. Sjajni defanzivac je ponovo pravio muke svakom koga je čuvao, poremetio je Doužera koji je dobro započeo meč, a standarno je bio sjajan na Kevinu Panteru. Lazić je na ovom meču imao i veliki ofanzivni doprinos, postigao je deset poena, uhvatio tri skoka i svojom energijom značajno je olakšao posao ostalim bekovima domaćina.

Na ovom susretu probleme sa faulovima imao je Luka Mitrović, a partiju ispod svojih standarda odigrao je ponovo Rokas Giedraitis, ali deluje da je samo pitanje trenutka kada će Litvanac da "podesi nišan". Treba napomenuti još i Treja Tompkinska, koji je uprkos ličnim greškama koje je olako pravio, uspeo da ubaci osam poena, a možda i važnije, iz ritma izbaci Zeka Ledeja.

Kako se podići sa dna

Jasno je da pozicija u kojoj se nalazi Partizan nije dobra, kako rezultatski, tako i istorijski. Do sada se niko nikada nije vratio sa 0:2, ali crno-beli moraju da se vode izrekom - "za sve postoji prvi put".

Sami porazi na "vrelom" gostujućem parketu nisu problematični, ali igra u ključnim napadima jeste. Tokom cele četvrte deonice, Partizan je pokušavao da poentira iz "pik end rola" na strani koji su igrali Džejlin Smit i Zek Ledej/Bruno Kaboklo/Alen Smailagić. Ideja da se targetira Nedović kao nešto slabiji defanzivac na perimetru stoji, ali je večeras Bolomboj pokrio sve, te su se napadi gostiju uglavnom završavali nekim iznuđenim šutevima.

Valja reći i da je najgoru utakmicu u dresu Partizana odigrao Džejms Naneli. Amerikanac je na terenu proveo 34 minuta, a za to vreme postigao samo dva poena (0/9 iz igre, 2/2 penali), a pritom je još izgubio četiri lopte. Poverenje koje Željko Obradović ima u Nanelija je ogromno, ali ga je on sinoć prokockao.

Još jednu nezadovoljavajuću partiju pružio je Kevin Panter. Svakako se od njega očekuje više od sedam poena, ali se stiče utisak da kapiten crno-belih na sebe preuzima previše odgovornosti oko organizacije napada. Izgubi puno snage samo dok postavi saigrače gde želi i onda egzikucija izostane (2/8 iz igre).

Ima i dobrih stvari kod Partizana. Džejlin Smit je odigrao stabilnu prvu utakmicu, a onda je sinoć dobio još veću šansu, koju je i te kako iskoritio. Bio je najefikasniji sa 12 poena i igra sa velikom dozom samopuzdanja, a posle meča nije krio da veruje u pobedu u trećem meču.

"Imali smo šansu u obe utakmice, ali nismo uspeli da pobedimo. Sada se selimo u 'Arenu' pred naše navijače koji će biti uz nas, davati nam podršku sa tribina i daćemo sve od sebe da seriju vratimo na teren Crvene zvezde", rekao je Smit.

Hoće li Partizan zaista uspeti da vrati seriju u "Pionir" teško je predvideti, ali nema sumnje da nas u trećem meču očekuje veoma interesantan duel.