ABA liga

Dan posle: Utakmica kakva dolikuje finalu, tesna pobeda Zvezde, Partizan ispustio priliku za "brejk"

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

14.05.2024 08:47
Detalj sa prvog meča Crvene zvezde i Partizana MN Press
Detalj sa prvog meča Crvene zvezde i Partizana

Košarkaškim trilerom počela je finalna serija plej-ofa AdmiralBet Aba lige, a posle prve utakmice odigrane u uzavreloj atmosferi krcatog "Pionira", Crvena zvezda ima prednost protiv Partizana i korak je ispred "večitog rivala" u pohodu na tron regionalog šampiona.

Crveno-beli su teškom mukom uspeli da odbrane domaći teren u premijerom izdanju velikog finala pobedivši u neizvesnoj završnici 85:82. U rezultatski "tesnom" dvoboju srpskih evroligaša, domaćin se bolje snašao, manje je grešio i uz spretnost pojedinih košarkaša došao do vredne pobede, posle koje bi trebalo da sa dosta više samopouzdanja dočeka novi okršaj sa istim rivalom za manje od 48 sati. Drugi duel na programu je u sredu od 19.30 (TV Arena 1 Premium).

U napetoj završnici tas na vagi prevagnuo je na stranu čete Janisa Sferopulosa, čime je i dobar deo pritiska, kakav po pravilu nose ovakve serije, prebačen na pleća rivala.

 

Iz ugla Crvene zvezde

Crvena zvezda će u preostalim utakmicama velikog finala definitivno morati bolje da bi titulu ABA lige vratila na Mali Kalemegdan. Igra u pozicionom napadu je bila veoma loša, Zvezda se mučila da dođe do poena, pogotovo na kraju utakmice, kada je dva važna napada uprskala i tako pružila šansu Partizanu da napravi brejk.

Napadačke, pa i defanzive propuste srpskog šampiona nadomestila je ogromna želja igrača za trijumfom. Najbolji dokaz tome je situacija iz prvog poluvremena, kada su tokom jedne borbe za posed lopte čak četvorica igrača Zvezde završila na parketu, što je dovelo do stvarenje neopisive pozitivne energije na tribinama i među igračima domaćeg tima.

Istom tom željom vodio se Dejan Davidovac kada je naspram Zeka Ledeja došao do lopte prilikom podbacivanja na deset sekundi do kraja, a onda je hladan kao špricer pogodio slobodna bacanja i tako "overio" pobedu svog tima.

Upalio je Davidovac "plej-of mod", i ponovo je, po ko zna koji put u karijeri, bio tihi heroj u pobedi Zvezde.

 

 

Naravno, pokretačka snaga crveno-belih bio je Miloš Teodosić, koji je dirogovao napadima svoje ekipe, a bio je požrtvovan i u odbrani. Teodosić je uvek važio za igrača koji ne pokazuje emocije, ali je to od ove sezone drugačije, a deluje da emocije dostižu vrhunac baš u ovom finalu.

Naizgled bledu partiju pružio je Nemanja Nedović, i to jeste tako za njegove standarde, ali je eksplozivni bek postigao četiri veoma važna poena na startu treće deonice kada je napad Zvezde bio možda i najgori tokom čitave utakmice. Svakako, od sjajnog skorera se više očekuje, te ostaje da vidimo kako će se Nedović prilagoditi defanzivnim taktikama Partizana.

Najgore što je moglo da se dogodi ekipi Janisa Sferopulosa je da se neko povredi, a to se i desilo. Nikola Topić je posle jednog prodora samo legao na parket, koji nije mogao da napusti bez pomoći fizioterapeuta. Topić je povredio isto koleno kao i u derbiju drugog januara i izvesno je da je završio ovu seriju. 

Iz ugla Partizana

Tako blizu, a na kraju, ipak, daleko.

Partizanu je za trijumf, čini se, nedostajalo više raspoloženih igrača poput Džejmsa Nanelija. Amerikanac je bio sjajan, prosto se stiče osećaj kao da nije promašio na ovom meču, a sa takvim samopouzdanjem je i igrao. Deluje da je Zvezda pomalo i zaboravila u defanzivi na Nanelija, što je ovaj i te kako umeo da kazni. 

Falilo je centarsko prisustvo Partizanu. Opterećeni ličnim greškama u ranoj fazi utakmice, Bruno Kaboklo, Frenk Kaminski, Alen Smailagić i Zek Ledej zajedno su postigli 17 poena, a napravili čak 14 faulova. Jeste da Partizan živi od bekova, ali bi sve bilo mnogo jednostavnije po "parni valjak" da su visoki igrači dolazili u situacije da postižu lake poene, što u ponedeljak uveče u "Pioniru" nije bio slučaj.

 

 

Kapiten Partizana Kevin Panter je otvorio meč sa osam poena, ali ga je završio sa svega 13. Nije lako kada vas čuva Branko Lazić, ali se od lidera tima iz Humske, ipak, očekivalo da povuče tim kada ne ide i da, kako je umeo u prošlosti, "izmisli" poene kada nema rešenja.

Lošu partiju pružio je i Pi Džej Doužer, koji je na momente delovao nezainterovano, a nije ni uspevao da napadne mnogo nižeg Jaga dos Santosa na niskom postu. Sa druge strane, Džejlin Smit je odigrao jednu stabilnu utakmicu, te više minuta za njega u nastavku serije ne treba da čudi.

Posebnu pažnju treba obratiti na meč Alekse Avramovića. Briljirao je srpski as odmah po ulasku na teren, postigao je deset ekspresnih poena, ali je onda imao zaista lošu selekciju šuta, zbog koje je veći deo drugog poluvremena presedeo na klupi. Međutim, deluje da je Avramović "tajno oružje" crno-belih.

Zvezda u rosteru možda i nema pravo rešenje da sačuva Avramovića, tako da ne bismo ostali iznenađeni ako se ispostavi da se upravo u srpskom reprezentativcu krije ključ serije. Ako Željko Obradović pronađe način da sve Avramovićeve kvalitete maksimalno eksploatiše, možemo očekivati poentersku eksploziju sjajnog Čačanina.

U utakmici koja je trajala skoro dva i po sata Crvena zvezda i Partizan nisu razočarali. Naprotiv! Pružili su partiju dostojnu finala ABA lige, ali i evroligaške reputacije beogradskih klubova. Takođe, duel je protekao bez težih incidenata na tribinama na koje smo, nažalost, navikli u poslednje vreme kada igraju dva naša najveća kluba. Odnos košarkaša je bio za primer, maksimalno sportski i korektan, što se ne može reći i za navijače, jer ni ovaj put nije izostala bujica uvreda za goste.