ABA liga

Zvezda odbranila domaći teren: Crveno-beli srušili Partizan u krcatom "Pioniru"

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

13.05.2024 23:03
Detalj sa utakmice Crvena Zvezda - Partizan MN Press
Detalj sa utakmice Crvena Zvezda - Partizan

Ako se po jutru dan poznaje, očekuje nas možda i najintenzivnija i najneizvesnija serija ikada između Crvene zvezde i Partizana. U prvom meču finala ABA lige, slavila je Zvezda 85:82 (18:20, 22:19, 25:22, 21:21).

Utakmicu je prelomila mrtva lopta, a podbacivanje je dobio Dejan Davidovac i to protiv Zeka Ledeja, a srpski reprezentativac je sa linije penala bio nepogrešiv (83:80). Zvezda je igrala pametno, nije dozvolila Partizanu da šutne trojku, već je napravila faul nad Džejmsom Nanelijem. Duel je ušao u penal završnicu, iz koje su kao pobednici izašli crveno-beli. Šut za produžetak imao je Avramović, ali ga je promašio.

Najefijasniji u pobedi domaćina bio je Jago dos Santos sa 18 poena, dok su po 14 dodali Luka Mitrović i Miloš Teodosić. Na drugoj strani istakao se Džejms Naneli sa 27 poena, a kapiten, Kevin Panter, ubacio je 13.

Gosti su bolje započeli utakmicu, napadi crno-belih delovali su "tečnije" od Zvezdinih, koja se propisno mučila sa realizacijom na startu meča. Probao je Janis Sferopulos petorku sa tri beka, Milošom Teodosićem, Nemanjom Nedovićem i Nikolom Topićem, ali ni oni nisu uspeli da razmrdaju napad domaćina, iako je Teodosić od ulaska u igru "pravio razliku". Značajnu ulogu na početku druge četvrtine imao je Aleksa Avramović, za koga tim sa Malog Kalemegdana nije imao rešenje. Partizan je bio u naletu i odlepio se na +9, te je Sferopulos morao da reaguje tajm-autom, posle koga je momentum prešao na stranu domaćina.

Agresivna odbrana, laki poeni u kontranapadu i na kraju trojka Jaga dos Santosa istopili su prednost crno-belih, a hala je posle pogotka omalenog Brazilca "eksplodirala". Trgla se malo četa Željka Obradovića, te je posle dvadeset minuta košarke bilo nerešeno - 39:39.

 

 

Ponovo su crveno-beli loše počeli, ali su ovoga puta brže pronašli ritam, a nakon dodavanja Dos Santosa za lake poene Luke Mitrovića Zvezda je došla do +5. Nakon toga, usledila je povreda Topića, a pauza je očigledno više prijala Partizanu, koji je dobio priliku da se konsoliduje i to je i uradio, te je posle tri četvrtine domaća ekipa imala samo tri poena prednosti.

Partizan je u istom ritmu i nastavio, te je posle poena Džejlina Smita i Bruna Kabokla uspeo opet da povede, ali su Džoel Bolomboj poluhorogom i Branko Lazić prepoznatljivom trojkom iz ćoška vratili vođstvo Zvezdi. Džejms Naneli je održavao crno-beče u životu i sa dve trojke poravnao na 71:71.

Usledio je period veoma tvrde igre sa mnogo faulova, a posle slobodnih bacanja Dos Santosa na 3:13 do kraja bilo je 76:76. Zvezda je do poena dolazila uglavnom sa linije penala, pošto iz igre ništa nije mogla da probaci kroz obruč, a tu crnu seriju prekinuo je brazilski plejmejker poenima uz faul Pi Džej Doužera (81:78).

Partizan je malo psihički pao, o čemu svedoči i "airball" šut Nanelija koji bi poravnao rezultat. Usledio je loš napad Zvezde, a na drugoj strani Kevin Panter je sa linije penala bio siguran (81:80).

Još jedan loš napad crveno-belih, pa mrtva lopta i podbacivanje između Zeka Ledeja i Dejana Davidovca koje je dobio srpski košarkaš posle drugog puta, a potom je i fauliran. Slobodna bacanja je izveo savršeno (83:80). Ušlo se u penal završnicu, Zvezda je nekako sačuvala glavu i odbranila domaći teren.


 
Crvena zvezda - Partizan 85:82 (18:20, 22:19, 25:22, 21:21)


Hala: "Aleksandar Nikolić"
Sudije: Saša Pukl, Milivoje Jovčić, Luka Kardum
Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić 14, Tompkins, Davidovac 12, Mitrović 14, Lazić 6, Bolomboj 6, Nedović 7, Giedraitis 6, Gilespi, Topić 2, Dos Santos 18.
Partizan: Smit 7, Ledej 4, Avramović 10, Panter 13, Smailagić 4, Naneli 27, Trifunović, Anđušić, Doužer 4, Ponitka 4, Kaminski 4, Kaboklo 5.