ABA liga

Vatra u srcu, mir u glavi: Janis Sferopulos se nametnuo kao idealan trener za Crvenu zvezdu

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

20.05.2024 14:00
Janis Sferopulos, trener Crvene zvezde MN Press
Janis Sferopulos, trener Crvene zvezde

Popularna "metla" u finalu AdmiralBet ABA lige nije viđena sedam godina. A upravo su košarkaši Crvene zvezde nadigrali Partizan sa maksimalnih 3:0 u ovosezonskom finalu.

Mora se reći da su u Evroligi više uspeha imali igrači crno-belih, ali je Zvezda u mečevima za trofeje bila bolja od "večitog rivala". Crveno-beli su prvo u februaru osvojili Kup Radivoja Koraća, a sada su titulu regionalnog šampiona vratili na Mali Kalemegdan. U tom periodu vezali su šest pobeda nad Partizanom, što je niz koji se nije dogodio u novijoj istoriji.

Jedan od odgovornih za uspehe Crvene zvezde je svakako trener, Janis Sferopulos.

Grčki stručnjak seo je na klupu crveno-belih u veoma čudnom trenutku. Ekipa nije igrala dobro, uloge nisu bili raspodeljene kako treba, te je pred Sferopulosom bio težak zadatak.

On je po dolasku istakao da veruje u igrače koje ima na raspolaganju, potom je povećao minutažu Džoelu Bolomboju i Jagu dos Santosu, probao je da oživi sada već zaboravljenog Šabaza Nejpira, ali u toj nameri nije uspeo. Amerikanac je napustio ekipu, a onda je upravo Jago iskočio u prvi plan i nametnuo se kao trajno rešenje na poziciji plejmejkera.

 

 

Sferopulos je kao pojačanja redom dovodio Fredija Gilespija, Džavontea Smarta i Treja Tompkinsa. Prva dvojica su umela da bljesnu na momente, dok je kod trećeg postajala opravdana sumnja usled povreda. Ipak, Tompkins se pokazao kao šampion i lider, nikada se nije bunio što na terenu ne provodi mnogo vremena, bodrio je i davao savete saigračima, a kada bi dobio priliku da zaigra, maksimalno ju je koristio svaki put.

Iskusni trener pokazao je tokom finalne serije i da ume da se prilagodi. Posle prve utakmice u kojoj su se njegovi igrači mučili sa realizacijom, pogotovo na početku duela, u drugom meču u startnu petorku uvrstio je Nemanju Nedovića, koji je do tog momenta uglavnom počinjao sa klupe. Tako je Grk eksplozivnom beku ukazao poverenje i ulio samopouzdanje, a ovaj mu je uzvratio sa 21 poenom u prvom poluvremenu utakmice broj dva.

Za kraj, Sferopulos je uspeo i da nadigra Partizan u gostima. To nikom nije pošlo za rukom još od novembra 2020. godine kada je u pitanju ABA liga. I ne samo to, već je pobedom na gostujućem terenu "overio" titulu, što na ovim prostorima nije nimalo lako.

Nema sumnje da će Sferopulos biti na klupi šampiona i sledeće godine, i da će za promenu on selektirati ekipu, a kakav će tim sklopiti, ostaje da vidimo...