Nikola Jokić

Lebron i Dejvis večeras na "krunisanju" Jokića i Nagetsa: Zapad je krcat, šta može Denver?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.10.2023 15:13
Lebron i Dejvis večeras na "krunisanju" Jokića i Nagetsa: Zapad je krcat, šta može Denver? Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Dugo očekivana, nova NBA sezona je pred nama. Ljubitelji košarke ponovo će moći da prate najjaču ligu sveta na našim kanalima, a već večeras će biti u prilici da pogledaju reprizu utakmice prošlogodišnjeg finala Zapadne konferencije između Denvera I Lejkersa (01:30, Arena 1 Premium), odnosno Golden stejta I Finiksa (04:00, Arena 1 Premium). I nema sumnje da vas očekuje pravi spektakl! Uoči duela u Koloradu, prošlogodišnji prvaci, predvođeni našim Nikolom Jokićem dobiće šampionsko prstenje, dok će pod svodovima Bol Arene u Denveru biti postavljen prvi, a nadamo se ne I poslednji šampionski baner u godinama koje dolaze. Čast srpske košarke u NBA ligi ove godine braniće čak sedam igrača, a to su: Nikola Jokić (Denver), Bogdan Bogdanović (Atlanta), Boban Marjanović (Hjuston), Aleksej Pokuševski (Oklahoma), debitanti Vasillije Micić (Oklahoma) I Filip Petrušev (Filadelfija), dok je Darko Rajaković postavljen kao šef stručnog štaba Toronta.

Kada se bolje pogledaju rosteri timova, može se reći da nas čeka jedna od najuzbudljivih sezona u skorašnjoj istoriji NBA lige. Ekipe su izjednačene po kvalitetu, krcate jakim imenima I talentom u obe konferencije. Od Denvera, Finiksa I Dalasa na Zapadu, do Milvokija, Bostona I Majamija na Istoku. A, danas ćemo se više baviti Zapadnom konferencijom.

1. DENVER. Dvorana: Bol Arena. Pozicija na tabeli 2022/23 – 1. Učinak: 53-29, Trener: Majk Meloun.

Franšiza iz Kolorada je tokom leta manje-više sačuvala osovinu šampionskog tima. Od značajnijih imena, klub je napustio Brus Braun, koji je blistao u ulozi “šestog igrača“, a odlične partije naplatio je trostruko boljim ugovorom u Indijani. Njegovim odlaskom Nagetsi su ostali bez “bitnog šrafa“ u rosteru, ali se usput otvorila šansa perspektivnom Krisu Braunu i veteranu Redžiju Džeksonu, kao i trojici novajlija, koja su se sasvim solidno pokazala tokom predsezone. Oči će posebno biti uprte u mladog Džulijana Strotera (1.96m). Beka sa Gonzaga Univerziteta, koji je tokom pripremnih mečeva beležio gotovo 20 poena u proseku. A, šansu će dobiti i dva pika druge runde Džejlen Piket i Hanter Tajson. Prva petorka sa liderom Nikolom Jokićem i Džamalom Marejem je ostala nepromenjena i kada se pogleda roster u ovom trenutku. Utisak je da su Nagetsi postali slabiji na pozicijama “tri“ i “četiri“, budući da je tim napustio i Džef Grin, koji je gotovo uvek pružao dobre minute na parketu. A, šansu da “popune njegove cipele“, imaće Pejton Votson i Vlatko Čančar... Sa druge strane, na poziciji niskog krila, Majkla Portera Džuniora odmeniće dvojica novih igrača – Džastin Holidej (34) i pomenuti Hanter Tajson. Holidej donosi veteransko prisustvo u ekipi, a u pitanju je košarkaš, koji je u protekle četiri sezone promenio čak šest timova, pa ostaje da se vidi kako će se snaći u Denveru, gde vlada dobra hemija kako na parketu tako i van njega. Suma sumum, tim iz Kolorada jedan je od favorita za osvajanje titule. U rosteru imaju najboljeg košaraša na svetu. Protekle sezone dobili su i mnogo pametnijeg, staloženijeg Džamala Mareja, koji sada ume da “stane na loptu“ i donese bolju odluku na terenu. Tu je i uvek na nivou dvostruki šampion Kouldvel-Poup. Pretnja iz vazduha za sve visoke igrače Eron Gordon, kao i Porter Džunior, koji je nakon kritika javnosti, napravio dosta izmena u svojoj igri. Prema navodima američkih medija, Nagetsima se ne daju velike šanse da odbrane tron ove sezone. Više zbog tradicije, nego bilo čega drugog, pa ostaje da se vidi šta mogu da urade momci Majka Melouna. Jedno je sigurno, bilo šta osim plasmana u finale, bi bila propala sezona...

Sastav: Nikola Jokić, Džamal Marej, Redži Džekson, Kris Braun, Majkl Porter Džunior, Eron Gordon, Vlatko Čančar, Hanter Tajson, Pejton Votson, Džastin Holidej, Džulijan Stroter, Diandre Džordan, Kentavijus Kouldvel-Poup, Kolin Gilespi, Džej Haf, Brekston Ki, Zik Nađi.

 

 

2. FINIKS. Dvorana: Futprint Centar. Pozicija na tabeli 2022/23 - 4. Učinak: 45-37, Trener: Frenk Vogel.

Ekipa iz Arizone je sa pravom favorit na Zapadu. Uprava kluba imala je dosta posla preko leta. Doveli su bivšeg trenera Lejkersa Frenka Vogela, eksperta za defanzivu, koji zna kako se osvajaju titule. Nekoliko dobrih, slobodnih igrača, a ime koje se posebno izdvaja je među pojačanjima je Bredli Bil. Trostruki Ol-star igrač i nekadašnji treći pik sa drafta, činiće jezgro tima sa Kevinom Durentom i Devinom Bukerom. Na prvi pogled, ni dve lopte neće biti dovoljne Sansima ove sezone, pošto su sva trojica lideri i ključno pitanje je kako će se Bil uklopiti u sistem. Pored toga, razlog za strah podiže i činjenjica da su sva tri igrača sklona povredama. Durent (35) je propustio 171 utakmicu u protekle četiri sezone, Bil 101 u istom periodu, odnosno 74 u poslednje dve takmičarske godine. Dok je Buker u proteklih šest sezona beležio 62 nastupa u proseku... Ipak, utisak je da je uprava Finiksa mislila i o tome kada je sklapala, po mnogima, šampionski tim. Dovela je nekoliko perspektivnih igrača, koji mogu da “uskoče“, ako povrede uzmu maha. I to za sitan novac – Kejta Bejts Diop, Erik Gordon, Džoš Okogi, Juta Vatanabe. Odlaskom nezadovoljnog Diandrea Ejtona, dobili su snagu u reketu u vidu Jusufa Nurkića. A, mesto u rosteru zagarantovano je i Nasiru Litlu, kao i Grejsonu Alenu, bivšem NCAA šampionu sa Djukom. Kada se pogleda tim, Sansi su pravi kandidati za titulu. Jači su nego prošle sezone, kada im je falio uvek povređeni Kris Pol i sidraš u reketu. A, sada se čini da imaju sve što im je potrebno.

Sastav: Džordan Gudvin, Devin Buker, Džoš Okogi, Bredli Bil, Čimecije Metu, Grejson Alen, Bol Bol, Dru Jubenks, Juta Vatanabe, Udoka Azubike, Kejta Bejts-Diop, Erik Gordon, Nasir Litl, Jusuf Nurkić, Kevin Durant, Dejmion Li.Saben Li.

 

3. MINESOTA. Dvorana: Vivint arena. Pozicija na tabeli 2022/23 - 8. Učinak: 42-40, Trener: Kris Finč.

Povrede i nesuglasice u timu, uticale su na to da ne vidimo najbolje izdanje Timbervulvsa nakon čuvenog trejda. Projektovana petorka sa Goberom, Konlijem, Edvardsom, Mekdanijelsom i Entoni-Taunsom odigrala je svega sedam utakmica zajedno prošle sezone, pa se pitanje samo od sebe nameće – koji su zaista dometi franšize it Mineapolisa? Da li 36-godišnji Konli ima snage za dugu sezonu? Hoće li se Gober oporaviti posle statistički najgore sezone u NBA karijeri još od “ruki godine“? Može li Mekdenijels da popravi učinak iz igre? Da li je Entoni - Tauns u stanju da pruža dobre partije u kontinuitetu? A, ukoliko se odgovori ispostave kao potvrdni, Minesota bi mogla da dogura daleko. Edvards je možda i u boljoj formi nego prošle sezone. Tokom leta je dosta radio na fizičkoj spremi, kao i na igru u defanzivi i nema sumnje da će ponovo biti u konverzaciji za MVP igrača lige. Pitanje je samo, hoće li ga ostali ispratiti... Što se rostera tiče, Džejlen Novel, Tauren Princ i Ostin Rivers su napustili tim. Doveli su Troja Brauna Džuniora iz Lejkersa i Šejka Miltona iz Filadelfije, kao i dva “rukija“, a na draftu su izabrali defanzivca godine sa Naismit Univerziteta Džejlena Klarka.

Sastav: Lenard Miler, Džejlen Klark, Kajl Anderson, Džordan Mekdanijel, Entoni Edvards, Džordan Meklafin, Vendel Mur, Troj Braun, Džoš Minot, Nikel Aleksander Voker, Majk Konli, Naz Rid, Dejšen Niks, Šejk Milton, Rudi Gober, Karl Entoni Tauns, Luka Garza
 

4. HJUSTON. Dvorana: Tojota Centar. Pozicija na tabeli 2022/23 - 14. Učinak: 22-60, Trener: Ime Udoka

Ime Udoka, nekadašnji trener Bostona, za koga se vezuju razne kontroverze, preuzeo je Hjuston kraj aprila i sudeći prema njegovoj listi pojačanja, franšiza iz Teksasa odlučna je da se vrati na staze stare slave. Uprava dvostrukog šampiona NBA lige napravila je solidan spoj iskustva i mladosti tokom leta. Iako je to još uvek daleko od rostera vrednog plej-ofa, Roketsi imaju interesantnu ekipu, pa i neće biti neko veliko iznenađenje ako se domognu bar do plej-in turnira. Fred Van Vlit, koji je sa Torontom osvojio prsten, deliće poziciju plejmejkera sa 4. pikom Ejmenom Tompsonom, kome se predviđa lepa budućnost. Član idealne “ruki“ petorke Džejlen Grin je na “dvojci“, a društvo na toj poziciji, praviće mu Dilon Bruks - zvezda kanadske reprezentacija sa Mundobasketa, koja je itekako željna dokazivanja nakon neslavnog odlaska iz Memfisa. Dovedeni su zatim i veterani Redži Bulok i Džef Grin, bivši igrač Denvera, koji može da pruže solidne minute, dok će oči javnosti biti uperene u Kema Vitmora sa Viljanove Univerziteta, Džabarija Smita i Alperena Šenguna, mladog turskog centra, koji po stilu igre neodoljivo podseća na srpskog asa iz Sombora, zbog čega su mu u Americi nametnuli nadimak “baby Jokić“.

Sastav: Džef Grin, Redži Bulok, Viktor Oladipo, Boban Marjanović, Fred Vanvlit, Dilon Bruks, Eron Holidej, Džok Lendejl, Nejt Hinton, Džejlen Grin, Džešon Tejt, Džeremaja Robinson Erl, Alperen Šengun, Darijuš Dejs, Džabari Smit Jr, Tari Ison, Trevor Hadžins, Džinajtan Vilijams.
 

5. MEMFIS. Dvorana: Fedeks Forum. Pozicija na tabeli 2022/23 - 2. Učinak: 51-31, Trener: Tejlor Dženkins

Temperamentna ekipa koja je proteklu sezonu okončala u prvoj rundi plej-ofa dobila je kvalitetna pojačanja ovog leta i uprkos činjenici da će do kraja godine igrati bez prve zvezde Dža Moranta, možemo je ponovo očekivati na vrhu Zapada u finišu regularnog dela sezone. Najviše zbog dolazaka veterana Derika Rouza i Markusa Smarta, bivšeg defanzivca lige, koji sa sobom nosi liderske sposobnosti, što je u ovom trenutku prekopotrebno franšizi iz Tenesija. U pitanju je igrač koji odlično pokriva pozicije od 1-3 u defanzivi. Ima 15 poena u rukama i u ključnim trenucima može da preuzme ulogu lidera i u napadu. Bivši član Bostona stigao je u Memfis umesto problematičnog Dilona Bruksa i prema mišljenju američke javnosti, biće sjajna zamena za Kanađanina. Od igrača u Ligi koji nemaju epitet zvezde, može se reći da je Smart najviše napredovao u proteklih pet godina, a obzirom da će Morant preskočiti prvih 25 utakmica zbog suspenzije, biće ga interesantno videti prvi put u pravoj ulozi lidera. Parket će deliti sa Rouzom, bivšim MVP igračem, Dezmondom Bejnom i defanzivcem lige za proteklu sezonu – Džerenom Džeksonom, koji će verovatno morati da preuzme ulogu “petice“, pošto će prvi centar Stiven Adams, preskočiti celu sezonu zbog povrede.

Sastav: Džejkob Gilijard, GG Džekson, Adonis Arms, Šekil Harison, Havier Tilman, Džejk Laravia, Derik Rouz, Stiven Adams, Vins Vilijams Jr, Kenet Lofton Jr, Santi Aldama, Zair Vilijams, Luk Kenard, Dža Morent, Džeren Džekson Jr, Dejvid Džonson, Brendon Klark, Dezmon Bejn, David Rodi, Markus Smart, Džon Končar.
 


6. NJU ORLEANS. Dvorana: Amerikan Erlajns Centar. Pozicija na tabeli 2022/23 - 9. Učinak: 42-40, Trener: Vil Grin.

172 minuta... Toliko su na parketu proveli Brendon Ingram, Zajon Vilijamson i Si Džej Mekalum od dolaska bivšeg asa Portlanda u Nju Orleans pred kraj prelaznog roka 2022. godine. I ako se tri zvezde Pelikansa udruže ove sezone i ne bude bilo povreda, očekuje se da će tim mladog Vilija Grina ozbiljno pomrsiti račune ostalim ekipama na Zapadu. Korupeltni Vilijamson propustio je gotovo dve trećine utakmica u karijeri. Odnosno 194, otkako je 2019. draftovan kao prvi pik. Što zbog stila igre, što zbog činjenice da ne spušta kilažu ispod 125 kilograma, sa kojom ulazi i u ovu sezonu, pa su očekivanja navijača Pelikansa o potencijalnom plej-ofu pred novu sezonu, sa razlogom, mala... Ipak, sudeći po njegovoj formi u predsezoni, ima razloga za optimizam. Čitavo leto je radio na svom telu u Nju Orleansu, a tokom avgusta je primećen i u trening kampu Sejntsa kako trči sprintove pod nadzorom atletskih trenera Pelikansa. I prema navodima američkih medija, biće spreman da odigra bar 60 utakmica ove sezone. Naravno, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti... Što se samog rostera tiče, nije bilo velikih iskoraka tokom prelaznog roka. Stigao je Kodi Zeler, koji će pomagati Jonasu Valančijunasu na centru, a ključno pojačanje došlo je sa Univerziteta Jukon. U pitanju je jedan od najboljih šutera NCAA lige Džordan Hopkins. A, on bi trebao da bude pomoćna opcija na poziciji beka iza Ingrama i talentovanog Treja Marfija, koji se istakao u završnici protekle sezone, kada je u proseku beležio od 20-30 poena po utakmici. Ukoliko bude bio zdrav, Zajon će igrati na “četvorci“, dok će na poziciji niskog krila biti Herb Džouns, zahvalan odbrabeni igrač, koji uglavnom čuva protivničke plejmejkere. I to jako dobro, čemu svedoče i utakmice protiv Sansa i Krisa Pola...

Sastav: Ajzea Brokington, Dereon Sibron, Zajon Vilijamson, CJ Mekalum, Herbert Džouns, Nađi Maršal, Dajson Denijels, Kajzer Gejts, Kira Luis Jr, Brendon Ingram, Hoze Alvarado, Jonas Valančijunas, Džejlen Kručer, Leri Nens Jr, Džordan Hokins, Trej Marfi III, EJ Lidel, Malkolm Hil, Kodi Zeler, Trevijan Džons, Trej Džemison

 

7. SAN ANTONIO. Dvorana: Frost Benk Centar. Pozicija na tabeli 2022/23 - 15. Učinak: 22-60, Trener: Greg Popovič

Još od odlaska “velike trojke“, slavna franšiza iz Teksasa ne može da povrati stari sjaj. Poverenje je dato pogrešnim igračima, pa su Sparsi morali da “tankuju“ proteklu sezonu, čemu svedoči i katastrofalan učinak od jedva 20 pobeda, da bi ih na kraju sreća pogledala na draftu. Greg Popović i Sparsi uboli su premiju i dobili prvog pika – Viktora Vembanjamu. Momka ozbiljnih gabarita (2.24m) i najboljeg mladog prospekta NBA lige još od Lebrona Džejmsa. U pitanju je košarkaš koji pokriva gotovo svaku poziciju na parketu. Ima odličan “napadački arsenal“. Podjednako dobro se snalazi i na drugom delu terena, a kada imate igrača takvih karakteristika, normalno je da će se proces “ribildinga“ graditi oko njega. Ostaje samo da se vidi kakva će biti vizija Popoviča u budućnosti. Kada se pogleda roster San Antonija, osim Francuza, oni nemaju drugih zvezda. Prvi plej Trej Džouns je solidan organizator igre, Devin Vasel je dobar plej, a najzvučnije ime je Keldon Džonson, koji će poziciju niskog krila deliti sa novim pojačanjem Ćedijem Osmanom. Džeremi Sočan biće prvi izbor na “četvorci“, dok će na centru igrati Vembanjama. Prema pisanju američkih medija, Sparsi imaju male šanse da naprave iskorak naredne sezone, a plej-in bi navodno bio zadovoljavajući rezultat za Popoviča i franšizu iz San Antonija.

Sastav: Sidi Sisoko, SirDžabari Rajs, Viktor Vembenjama, Čarls Bedijako, Keldon Džonson, Devonte Gram, Džeremi Sohan, Blejk Vesli, Čedi Osman, Dag Mekdermot.
 

 

8. DALAS. Dvorana: Amerikan Erlajns Centar. Pozicija na tabeli 2022/23 - 11. Učinak: 38-44, Trener: Džejson Kid.

Sudeći po imenima letošnjih pojačanja, Maveriksi bi trebali da imaju bolju sezonu od prethodne. Napravili su nekoliko važnih potpisa na gotovo svim pozicijama. Dovođenjem Dantea Egzuma, Derika Džounsa Džuniora, Grenta Villijamsa i Markifa Morisa, znatno su popravili defanzivni status. Imaju dobar spoj veterana i mladih igrača, poput Olivijera Maksens Prospera i Dereka Lajlvija II, koji bi trebalo da predstavljaju budućnost franšize iz Teksasa. Tu je i Set Kari, kao pretnja sa spoljnijih pozicija. Rišon Holms, koji je stigao iz Sakrementa, odlično se snalazi u ulozi pomoćnog centra i lako bi trebalo da se uklopi u viziju Luke Dončića i Kajrija Irvinga. Ipak, kada se pogleda roster, ostavlja se utisak da imaju problema na “petici“. Dvajt Pauel, 208 centimetara visoki pik druge runde će i dalje biti prva opcija, što može da predstavlja problem na Zapadu, koji je krcat ekipama sa jakim centarskim linijama. Pored toga, nisu baš visoki na poziciji “trojke“, gde će ključnu ulogi imati Tim Hardavej Džunior, Džon Grin i Derik Džouns Džunior. Sve trojica imaju ispod dva metara, pa će mnogo toga i ove sezone zavisiti od procenata šuta sa distance.

Sastav: Set Kari, Luka Dončić, Kajri Irving, Dante Egzum, Džoš Grin, Tim Hardavej Jr, Džejden Hardi, Rišon Holms, Derik Džouns Jr, Maksi Kleber, AJ Loson, Derek Lajvli II, Markif Moris, Dvajt Pauel, Olivije Makspens Prosper, Grent Vilijams.
 

 

9. JUTA. Dvorana: Vivint arena. Pozicija na tabeli 2022/23 - 12. Učinak: 37-45, Trener: Vil Hardi.

Veći deo protekle sezone, Džezeri su odigrali bolje nego što se od njih očekivalo, ali ove godine neće imati taj element iznenađenja. Većina njihovog rostera igrala je u startnoj petorci na reprezentativnom nivou ili u nekim momentima klupske karijere, pa je sada već svima jasno da je Juta jedan ozbiljan tim i da ih ne treba shvatiti olako, bez obzira što su kraj prošle sezone dočekali na 12. mestu Konferencije. U pitanju je ekipa koja ima moćan “front court“, sa tri ogromna igrača na pozicijama od 3 do 5 (Markanen 2.13m, Kolins 2.06m, Kessler 2.13m). A, kvaliteta ne manjka ni na pozicijama plejmejkera i beka, gde su Kolin Sekston i Džordan Klarkson. Posle velikog projekta, gde su “oterani“ Rudi Gober i Donovan Mičel, uprava franšize iz Solt Lejk Sitija, nadala se da će moći da pokupi neka ozbiljnija pojačanja tokom poslednjeg drafta. Ali, lutrija im nije bila naročito naklonjena... Doveli su trojicu “rukija“, a jedini vredan pomena je Tejlor Henriks. Krilni centar (2.06) i deveti pik sa drafta, pa će Džezeri morati da se uzdaju u stare snage. Mnogo toga će zavisiti od trija visokih igrača i kako će se Kolins uklopiti u sistem Vila Hardija, u kom fali jedan klasičan plejmejker, pošto Sekston i nije neki organizator igre. Bilo kako bilo, u Juti nemaju neka ogromna očekivanja, ali, ako Džezeri budu igrali onako kao iz prvog dela prošle sezone, kada su imali četvrti najbolji napad u Ligi. Ko zna, možda ih vidimo i u plej-ofu.

Sastav: Očai Agbađi, Džoš Kristofer, Džordan Klarkson, Džon Kolins, Kris Dan, Simone Fontekio, Kejonte Džordž, Tejlor Hendriks, Talen Hortok Taker, Džoni Juzang, Valker Kesler, Lauri Markanen, Keli Olinik, Micah Poter, Suka Šamanić, Brajs Sensabau, Kolin Sekston, Omer Jurseven.
 

 

10. LA KLIPERSI. Dvorana: Crypto.com arena. Pozicija na tabeli 2022/23 - 5. Učinak: 45-37, Trener: Tajron Lu.

Otkako su udružili snage u sezoni 2019/20, Pol Džordž i Kavaj Lenard odigrali su zajedno svega 142 utakmice, računajući i plej-of. Što je u proseku 35 mečeva po sezoni. A, to nije dovoljno da bismo znali pravi kapacitet Klipersa. U međuvremenu je stigao inspirisani Rasel Vestbruk, ali ni to nije bilo dovoljno da povežu konce u svojoj igri i naprave “buku“ u plej-ofu, gde su prošle sezone ispali u prvoj rundi od Finiksa (4:1). U pitanju je najstarija ekipa u NBA ligi. Čak 11 košarkaša će postati slobodni agenti naredne sezone, pa se očekuje da će mnogi hteti da naprave iskorak ove godine, kako bi sebi obezbedili bolje ugovore u nastavku karijere... Kada je reč o Klipersima, zdravlje igrača je ključno pitanje pred novu sezonu. Prema poslednjim informacijama, Lenard i Džordž su se oporavili od povreda i ako se ništa ne dogodi u međuvremenu, možemo ih očekivati u borbi za prsten. Imaju dubinu, snagu u reketu, odlične odbrambene igrače. Dobar broj poena u rukama sa pomenutim dvojcem i Bounsom Hajlendom, kao i “plejmejking“ sa Raselom Vestbrukom.

Sastav: Nikolas Batum, Brendon Boston Džunior, Kobi Braun, Amir Kofi, Robert Kovington, Musa Dijabate, Pol Džordž, Bouns Hajlend, Kavaj Lenard, Terans Men, Kenjon Martin Džunior, Džordan Miler, Markus Moris, Mejson Plamli, Norman Pauel, Džošua Prima, Rasel Vestrbruk, Ivica Zubac.
 

 

11. LA LEJKERSI. Dvorana: Crypto.com arena, Pozicija na tabeli 2022/23 - 7. Učinak: 43-39, Trener: Darvin Hem.

Red se vratio u slavnu franšizu. Sa Lebronom Džejmsom (39) koji prkosi vremenu i zdravim Entonijem Dejvisom, Lejkersi su ponovo na “mapi“ i ako ne bude bilo povreda, očekuje se visok plasman “jezeraša“ u plej-ofu. A, ko zna, možda i nova titula, posle sjajne trke prošle sezone, kada su sa skromnijim timom, dogurali do polufinala Zapada, gde su izgubili od kasnijih šampiona sa 4:0 u seriji. Ove godine “naoružali“ su se na visokim pozicijama u vidu Kristijan Vuda, Taurean Princa i Džeksona Hejsa (2.13). Doveli su Gejba Vinsenta iz Majamija na poziciji pomoćnog pleja, koji je itekako željan trofeja, posle dva uzastopno izgubljena finala, dok će jezgro tima, pored Džejmsa i Dejvisa, činiti zvezda američke reprezentacije sa Mundobasketa, Ostin Rivs i talentovani Rui Hačimura, koji su se odlično pokazali u finišu prošle sezone. Budući da je Dianđelo Rasel potpisao nešto “slobodniji“ ugovor ovog leta, možemo očekivati i nova pojačanja tokom sezone. A, kada se u obzir uzmu ambicije franšize iz Los Anđelesa i činjenica da će Lebron verovatno poslednji put u karijeri juriti titulu (5), Lejkersi će bez sumnje imati prednost za pregovaračkim stolom u odnosu na druge ekipe.

Sastav: Taurean Princ, Kristijan Vud, Aleks Fadž, Džejlen Hud-Šifino, Maksvel Lluis, Dianđelo Rasel, Gejb Vinsent, Džeksn Hejs, Ostin Rivs, Enotni Dejvis, Rui Hačimura, Kem Redip, Kolik Kasleton, Dmoi Hodž, Lebron Džejms, Maks Kristin, Džered Vanderbilt.
 

 

12. SAKRAMENTO. Dvorana: Golden Centar. Pozicija na tabeli 2022/23 - 3. Učinak: 48-34, Trener: Majk Braun.

Iza Kingsa je najbolja sezona u poslednjih 16 godina. Ali je na kraju ipak ostala nedorečena...Poraz od Golden stejta u prvoj rundi plej-ofa, bacila je u vodu odlične rezultate Sakramenta iz regularnog dela sezone i pitanje je hoće li momci Majka Brauna imati skoro 50 pobeda u narednoj takmičarskoj godini. Kada su trejdovali Rišona Holmsa u Dalas, očekivalo se da će uprava Kingsa dovesti neka ozbiljnija pojačanja za ključne bitke u plej-ofu. Ali su 30 miliona dolara razliku u “seleri kepu“ odvojili da produže saradnje sa Domantasom Sabonisem i Harisonom Barnsom, da bi ostatak potrošili na Sašu Vezenkova. Bivšeg MVP igrača Evrolige, koji prema rečima Brauna, inače najboljeg trenera NBA lige za prošlu sezonu, neće provesti mnogo vremena na parketu ove godine. Sve to podiže sumnju među navijačima Sakramenta o potencijalnoj dubokoj trci u plej-ofu. Ali, ko zna. Čak 11 košarkaša će dobiti status slobodnih igrača naredne sezone, među kojima je i Malik Monk, pa možda bude i iskoraka ove godine. Mnogo toga se očekuje od Kigena Mareja, bivšeg 4. pika i člana idealne “ruki“ petorke, koji je prošle sezone imao 41 odsto šut sa distance, a ostaje da se vidi koliko je tokom leta radio na ostalim segmentima svoje igre.

Sastav: Harison Barns, Kris Duarte, Kesler Edvards, Kion Elis, Džordan Ford, Dieron Foks, Kevin Huerter, Kolbi Džouns, Aleks Len, Trej Lajls, Džavel Mekgi, Davion Mičel, Malik Monk, Kigen Marej, Domantas Sabonis, Džejlen Slavson, Saša Vezenkov.
 

 

13. GOLDEN STEJT. Dvorana: Čejs Centar, Pozicija na tabeli 2022/23 - 6. Učinak: 44-38, Trener: Stiv Ker.

Iako je bilo određenih promena u igračkom kadru tokom leta, sedmostruki šampion NBA lige zadržao je nukleus tima, koji im je doneo četiri titule u poslednjoj deceniji. Klej Tompson ostao je u ekipi, iako je razmišljao o odlasku, pa će zajedno sa Stefom Karijem “plašiti“ ostale timove sa spoljnih pozicija i naredne sezone. A, adresu nije menjao ni Drejmond Grin - “srce i duša“ Voriorsa. Ključno pojačanje je Kris Pol (38). Biće interesantno videti kakvu će rolu imati iskusni veteran u filozofiji Stiva Kera. Mada se prema prvim procenama očekuje da bude predvodnik druge postave i mentor mlađim igračima poput Džonatana Kuminge i Mozesa Mudija. Od ostalih mladih nada, treba obratiti pažnju na Lestera Kinonjesa, reprezentativca Dominikanske Republike koga smo imali priliku da upoznamo na Mundobasketu. Radi se o jednom od najboljih mladih igrača Razvojne lige i košarkašu koga krasi fenomenal šut. Tu je zatim i bivši krilni centar Real Madrida Usman Garubi, koji je 2021. godine proglašen za Zvezdu u usponu u Evroligi. Voriorsi su ove godine doveli nekoliko pojačanja na “visokim pozicijama“, budući da je otišao Džejms Vajsmen. A, stigli su Dario Šarić i Trejs Džekson-Dejvis. Sve u svemu, još jedna ekipa koja ima spoj mladosti i iskustva. Jezgro tima se nije menjalo. Imaju dobre defanzivce, energične igrače, ozbiljne šutere i nema sumnje da će i ove sezone biti pretnja na Zapadu.

Sastav: Džonatan Kuminga, Geri Pejton II, Kori Džozef, Brandin Podziemski, Kris Pol, Mozes Mudi, Kevon Luni, Klej Tompson, Usman Garuba, Džerom Robinson, Dario Šarić, Endru Vigins, Drejmond Grin, Lester Kinonjes, Ster Kari, Trejs Džekson-Dejvis.
 

 

14. PORTLAND. Dvorana: Moda Centar. Pozicija na tabeli 2022/23 - 13. Učinak: 33-49, Trener: Čonsi Bilaps.

Posle mukotrpnih drama sa Dejmijanom Lilardom, franšiza iz Oregona odlučila je da se otarasi najboljeg igrača i još šestorice košarkaša I krene u potpuni “ribilding”. Uprava Portlanda napravila je interesantan projekat I pravi spoj mladosti I iskustva. Na mesto Lilarda došao je treći pik sa drafta Skut Henderson, oko koga će se graditi tim u budućnosti. Sad, obzirom da je stigao I Malkom Brogdon, pitanje je ko će biti prvi plej ekipe, pošto je malo verovatno da će iskusni Brogdon želeti da ulazi sa klupe kao što je bio slučaj u Bostonu, gde je uglavnom imao ulogu “šestog igrača”. Anfreni Sajmons će I dalje biti na “dvojci”, gde će mu pomagati mladi prospekt Šejdon Šarp, koji je imao dobre minute prošle sezone. Kada se pogledaju ostala imena, Portland ima solidnu šutersku ekipu. Doveden je Kris Marej, brat Kigena Mareja iz Sakramenta, koji je na Ajova Univerzitetu beležio 20 poena u proseku. 160 miliona dolara vredan, sklon povedama, Džerami Grant će I dalje biti u centru pažnje ako bude zdrav. A, oči javnosti će takođe biti uprte u iskusnog defanzivca Roberta Vilijamsa I Deandrea Ejtona, koji je pod obručima zamenio nezadovoljnog Jusufa Nurkića. Sve u svemu jedna interesantna ekipa. Nije dugo bila na okupu I ne treba očekivati čuda u prve 2-3 sezone. U pitanju je projekat koji treba da daje rezultate za tek nekoliko sezona.

Sastav: Deandre Ejton, Ibou Bađi, Malkom Brogdon, Mozes Braun, Toumani Kamara, Džerami Grant, Skot Henderson, Skajlar Majs, Džastin Mnaja, Kris Marej, Šedon Šarpa, Anferni Sajmons, Matis Tajbul, Iš Vaingrajt, Džabari Voker, Robert Vilijams 3.
 


15. OKLAHOMA. Dvorana: Pejkom Centar, Pozicija na tabeli 2022/23 - 10. Učinak: 42-40, Trener: Mark Dejnou.

I pored brojnih talenata u klubu, Tanderi već godinama ne mogu da nađu pravo rešenje, odnosno igrača koji bi mogao da se pridruži Šaju Gildžesu Aleksanderu i odvede Oklahomu u plej-of. A, to bi moglo da se promeni već od ove sezone... Ekipa vrvi od kvaliteta. Iako im se ne daju baš velike šanse na krcatom Zapadu. Imaju odličan roster, koji je pojačan ovog leta iskusnim Davisom Bertansom, Viktorom Oladipom i svojevremeno najboljim igračem Evrope -Vasom Micićem. Da navijači Oklahome imaju razloga za optimizam, raduje i činjenica da se prošlogodišnji drugi pik sa drafta Čet Holmgrin (2.16m), oporavio od povrede i biće spreman da pokaže šta ume na parketu. Nešto je već pokazao u predsezoni i “ako se dan po jutru poznaje“ biće prvoklasno pojačanje. Tu je naravno i Džoš Gidi, najbolji mladi igrač Mundobasketa, od koga se takođe dosta očekuje, kao i Kejson Volas, 10. pik sa drafta. Aleksej Pokuševski je isto u rosteru i morao bi da napravi iskorak ove sezone, ako ne želi ponovo da završni u Razvojnoj ligi.. Kada se sve sabere, Oklahoma sada ima snagu da napravi pomak na Zapadu. Prethodnih godina imali su talenta, dok ove i iskustvo...

Sastav: Davis Bertans, Ousmen Dieng, Luguenc Dort, Džoš Gidi, Šaj Gildžijus Aleksander, Čet Holmgrin, Ajzea Dži, Kejonte Džonson, Tre Man, Vasilije Micić, Aleksej Pokuševski, Oliver Sar, Kejson Volas, Lindi Voters 3, Džek Vajt, Eron Vigins, Džejlen Vilijams, Džejlin Vilijams, Kenrič Vilijams.