NBA

"METLA" DENVERA! Franšiza iz Kolorada je ovo čekala skoro šest decenija

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.05.2023 04:43
"METLA" DENVERA! Franšiza iz Kolorada je ovo čekala skoro šest decenija Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Gotovo je!

Bilo je drame u svim utakmicama finalne serije Zapadne konferencije, ali su kraju Denver Nagetsi "ometlali" Los Anđeles Lejkerse – 4:0 . Franšiza iz Kolorada igraće prvo veliko NBA finale od osnivanja 1967, a formirani su u godini kada je Vilt Čebrlen upravo u dresu "jezerdžija" imao sedam tripl-dablova u plej-ofu. Taj rekord je od ovog jutra u vlasništvu maestralnog Nikole Jokića, koji će imati još najmanje četiri prilike da ga popravi ove sezone, najverovatnije protiv Majamija, jer ekipa sa Floride vodi 3:0 protiv Bostona.

Stameni Somborac je prvi kandidat za MVP plej-ofa, a zvanično je najbolji igrač u doigravanju u konferenciji.

U četvrtoj utakmici dva najbolja tima zapada bilo je možda i najuzbudljivije 113:111 (28:34, 30:39, 36:16, 19:22).

 

 

Ostalo je nešto manje od četiri sekunde do kraja, kada su Nagetsi propustili priliku da obezbede pobedu. Domaćin je posle tajm-auta tražio produžetak preko fantastičnog veterana Lebrona Džjemsa, ali je ovaj put najefikasniji igrač u istoriji NBA prvo ostao kratak pod obručem, a zatim i izblokiran. Veliko slavlje moglo je da počne…

Odigrao je Džejms najbolju utakmicu u seriji, pogotovo u prvom poluvremenu, kada je sve pogađao i taj deo igre završio sa 31 poenom. Do kraja se fokus odbrane Denvera bio na njemu, pa je meč okončao sa 40 poena, deset skokova i devet asistencija. Mogao je "kralj" i da donese dodatnih pet minuta, možda i da vrati seriju u Denver, ali je u odlučujućim momentima sa 38 godina ponestalo snage.

 

 

Lejkersi si su, inače, na poluvremenu imali 15 poena prednosti, da bi u poslednjih 12 minuta ušli sa zaostatkom od pet poena, jer su Nagetsi odigrali neverovatno i u jedinoj četvrti koju su dobili praktično stekli ključnu prednost. Ostavili su rivala na svega 16 poena, a sa druge strane ubacili su 36.

Nikola Jokić odigrao je još jednu utakmicu za pamćenje. Ponovo je čuvao snagu, eksplodiravši u drugom poluvremenu, kada je od svojih 30 poena ubacio 20. Srpski centar sakupio je i 14 skokova, odnosno 13 asistencija. O njegove dve trojke preko ruke iz okreta u padu će se tek pričati… Ali, nikako ne bi trebalo zaboraviti i učinak ostalih igrača, posebno Erona Gordona, čiji je posao u odbrani, ali ovaj put i u napadu bio ogroman – 22 poena (3-5 za tri), 6 skokova i pet asistencija. Majkl Porter Džunior je stao na 15 poena i 10 skokova, Marej je ubacio 25…

VIDEO Za pobedu...

Kod Lejkersa, pored Džejmsa, najefikasniji je bio Entoni Dejvis sa 21 poenom i 14 skokova, dok je Ostin Rivs tek dva puta šutirao za tri i na kraju meč završio sa 17 poena.

Prva utakmica finala NBA lige igra se 1. juna…