NBA

U susret plej-of seriji mečeva Denvera i Minesote: Jokić ili KAT i Gober, Ent ili Džamal?

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

04.05.2024 13:00
Nikola Jokić i Rudi Gober, košarkaši Denvera i Minesote i važne poluge timova u plej-of seriji NBA Guliver/AP Photo/David Zalubowski
Nikola Jokić i Rudi Gober, košarkaši Denvera i Minesote i važne poluge timova u plej-of seriji NBA

Sve je spremno za spektakl. U polufinalu Zapada suočiće se, po našem mišljenju, dve najbolje ekipe istorijski snažne konferencije. Ent ili Džamal, Jokić ili KAT i Gober, Porter mlađi ili Mekdenijels?

Odgovore na sva pitanja dobićemo veoma brzo. Nagetsi su šampionski potencijal potvrdili prošlog leta, a sada svoj tron brane protiv tima koji definitivno ima iste afinitete. Serija startuje večeras, od 1č posle ponoći, naravno na kanalima Arena Sport televizije (01.00, A1P). 

Međusobni skor

Kao i svake, dva tima su između sebe odigrala četiri utakmice ove sezone. Podelili su pobede i poraze, 2-2. Minesota je, još na startu sezone ubedljivom pobedom sa 21 poenom razlike savladala Denver i jasno im stavila do znanja da stižu. Iako su podelili seriju, Minesota je, jasno, sa većom razlikom dobijala svoje utakmice.

Na četiri meča, u proseku smo viđali 214.5 poena, Minesota je postizala 110, a Denver "tek" 104.5 poena.

 

 

Igrači Denvera protiv Minesote ove sezone:

Nikola Jokić - 33.3 poena, 11.8 skokova, 4.3 asistencije, 58% iz igre
Džamal Muri - 17.3 poena, 4.7 skokova, 7.7 asistencija, 44% iz igre
Majkl Porter mlađi - 15.8 poena, 5.8 skokova, 2 asistencije, 46% iz igre
Eron Gordon - 9.3 poena, 6.3 skoka, 4.3 asistencije, 48% iz igre
Kristijan Braun - 6.8 poena, 5.8 skokova, 38% iz igre
Redži Džekson - 6.3 poena, 5.5 asistencija, 29% iz igre
Kentavijus Kaldvel-Poup - 6 poena, 2 skoka, 41% iz igre
Pejton Votson - 2.3 poena, 3 skoka, 1.5 blokada

Igrači Minesote protiv Denvera ove sezone:

Entoni Edvards - 26 poena, 4.5 asistencija, 4 skoka, 48% iz igre
Karl Entoni-Tauns - 21 poen, 8 skokova (1 utakmica)
Majk Konli - 18 poena, 5.3 asistencije, 4 skoka, 63% iz igre
Džejden Mekdenijels - 14.5 poena, 5 skokova, 2 asistencije, 64% iz igre
Rudi Gober - 12.7 poena, 13 skokova, 2 asistencije, 2 blokade, 59% iz igre
Naz Rid - 12 poena, 5.7 skokova, 1.7 ukradenih, 35% iz igre
Kajl Anderson - 7.5 poena, 3.8 asistencija, 48% iz igre

 

 

Situacija u Denveru

Tim iz Kolorada, iako je rezultatski lako savladao Lejkerse, nije prikazao svoje najbolje lice. Svakako da na ovu činjenicu može da se gleda iz dobrog, ali i iz lošeg ugla. Mogu li Nagetsi da prebace u brzinu iz prošle sezone? Opet, ako nisu bili blizu svog nivoa, a savladali su Lebrona i Dejvisa prilično lako, kako će izgledati ovaj tim izgledati kada zaigra bolje?

Što se Denvera tiče, Džamala muči povreda lista zbog koje je bio neizvestan u poslednjoj utakmici protiv Lejkersa. Protekle nedelje je delimično odmarao, nije odradio svaki trening sa ekipom. Kod Nagetsa nema puno nepoznanica, pa rotaciju u seriji zamišljamo ovako:

Nosioci lopte - Džamal Muri, Redži Džekson

Krila - Kentavijus Kaldvel-Poup, Eron Gordon, Majkl Porter mlađi, Kristijan Braun, Pejton Votson

Centri - Nikola Jokić

Situacija u Minesoti

Prvi trijumf, tačnije prva pobeda u plej-of seriji još od davne 2004. godine, onih Garnetovih zlatnih dana u dresu Vukova. Ovi, novi Vukovi, imaju čini mi se i više nego oni Kej Džijevi. Odličnog trenera, timski identitet, eksplozivnog, mladog i fantastičnog lidera.

Vulvsi bi ipak, mogli biti jako oslabljeni, na jedan prilično neobičan način. Naime, u poslednjoj utakmici serije protiv Sansa, nakon duela Konlija i Bukera, plejmejker Minesote je udario u svog trenera, Krisa Finča, koji je "zaradio" težu povredu kolena, koja je zahtevala operaciju.

Ovo će, po našem mišljenju, biti rotacija Vulvsa u seriji sa Denverom:

Nosioci lopte - Majk Konli, Entoni Edvards, Monte Moris

Krila - Džejden Mekdenijels, Karl-Entoni Tauns, Naz Rid, Nikil Aleksander-Voker, Kajl Anderson

Centri - Rudi Gober

 

 

Taktičke zamisli trenera

Ono što svakako možemo očekivati u ovoj seriji, jeste da nećemo gledati tradicionalne duele, plejmejker na plejmejkera, centar na centra, itd... Tačnije, to neće biti slučaj od strane Minesote. Verujemo da će Finč nastaviti sa svojom praksom da Konlija "krije" na Kaldvel-Poupu, dok će Džamala Murija čuvati mnogo viši, dugački, ali jako mobilni Mekdenijels. Što se odbrane na Nikoli Jokiću tiče, tu je već stvar manje-više poznata. Direktan duel preuzeće Tauns, dok će Gober "vrebati" iz prikrajka, sa strane pomoći.

Minesota tako uspeva da sačuva Gobera ličnih grešaka, ali takođe i da ublaži supermoć Erona Gordona na poziciji kucača, jer je Francuz jedan od retkih igrača u ligi koji imaju sposobnost da pomognu na Jokiću, ali i da se kvalitetno "oporave" na svog igrača ispod koša. Otuda ne čudi što je Gordon u seriji protiv Vukova ove sezone beležio manje od 10 poena u proseku.

Tokom prošlogodišnjeg plej-ofa, Vukovi nisu imali odgovor za raznovrsnost Jokića i Murija, ali im je takođe nedostajao Mekdenijels, koji ove sezone Džamala drži na 17 poena u proseku. Džejden bi mogao biti ozbiljan faktor u ovoj seriji.

Biće zanimljivo videti šta je Meloun smislio za Entonija Edvardsa. Prošle godine, Denver ga je većinom čuvao 1 na 1. To je bio slučaj i ove sezone, ali čini se da je Ent preskočio nekoliko stepenika i da bi u tom slučaju ozbiljno naštetio odbrani Denvera.

 

 

Očekivanja

Očekujemo ultra interesantne utakmice, borbu za svaku loptu, kvalitet i preciznost izvršavanja zadataka u svakom potezu. Radi se o, rekosmo već, dve najbolje ekipe Zapada po našem mišljenju. Uz Boston, verovatno i najbolje ekipe lige.

Nagetsi će imati veliku prednost, domaćeg terena. Navijači u Denveru su, s godinama, postali jedni od najbučnijih u čitavoj ligi, a "Ball" arena jedna od najčvršćih tvrđava. Iz tog razloga, kao i činjenice da sa sobom sada nose šampionsko iskustvo, prednost dajemo ekipi Nikole Jokića.

Ne sumnjamo da ćemo gledati fantastične mečeve, pre svega jer se radi o ekipama koje igraju sa ogromnom dozom samopouzdanja i da praktično nemaju igrače u svojim sastavima koji se plaše ovog trenutka u kom se timovi nalaze.

Naše predviđanje je 4-2 za Denver.