NBA

Analiza odbrane Minesote u šestoj utakmici protiv Denvera

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

17.05.2024 19:20
Nikola Jokić, centar Denver Nagetsa Tanjug/AP Photo/Abbie Parr
Nikola Jokić, centar Denver Nagetsa

Minesota Timbervulvsi su sinoć, u šestoj utakmici fantastične serije savladali Denver Nagetse. Bolje rečeno, razmontirali Denver Nagetse, 115:70.

Denver je bio vidno istrošen, nakon tri fantastične utakmice verovatno je došlo do emotivnog pražnjenja, a Vulvsi su bili silno motivisani da se njihova sezona ne završi. Do pobede su došli uz nekolicinu suptilnih, ali jako bitnih taktičkih promena, a mi smo odlučili da bacimo pogled na njih.

Ono što smo ustanovili jeste da Minesota, i pored zavidnog napadačkog arsenala, protiv Denvera ne pravi prevagu na toj strani terena. Problem dolazi kada Timbervulvsi uspeju da uspore najbolju napadačku mašineriju lige. Stoga ćemo danas pogledati šta su to Vulvsi radili sinoć i zašto su bili uspešni.

Očigledno je, da, Denver jeste promašio plejadu otvorenih šuteva, pogotovo za 3 poena, ali u istom mahu se vraćamo na ono što smo pisali pre nekoliko dana - Nagetsi ne smeju upasti u zamku i biti jednodimenzionalni.

Minesota je imala dva ključna niza, koji su rešili utakmicu. Prvi, u prvoj četvrtini, Denver je poveo sa 9:2, nakon čega su postigli 20 poena bez primljenog pogotka. Kao i drugi, u drugoj četvrtini, nakon što su Nagetsi spustili razliku na 11 poena zaostatka. Nikola Jokić je seo na klupu i ta razlika je ponovo, veoma brzo, vraćena na 20.

Šta je bilo zajedničko u oba niza? Nagetsi su šutnuli previše trojki i premalo puta napali reket za "sigurnije" poene.

Plej-of košarka je kompleksna, ali se na kraju dana svodi na to, kako oduzeti protivniku ono u čemu je najbolji i šta im dozvoliti, sa čim smo, mi kao ekipa spremni da se kockamo? U ovom slučaju, Minesota ima dve želje. Prva je da šut uzme bilo ko ko se ne zove Nikola Jokić, i druga, zatvaranje reketa i besomučno ispaljivanje trojki od strane Denver Nagetsa.

 

 

Denver ima jedno očigledno rešenje za ovu situaciju, ali to je rešenje koje Nikola Jokić ne voli preterano - moraće da šutira (i pogađa) van linije za tri poena, u situacijama u kojima Tauns bude išao ispod bloka Gordona, kako bi ga ponovo naterao da promeni način odbrane pik&rola. Dodatni problem predstavlja činjenica da Nikolu šut za tri poena služi mnogo lošije nego prošle godine u ovo vreme, a pogađa tek 27.9% šuteva sa te distance. Svi znamo da će, ipak, kada bude potrebno taj procenat verovatno porasti.

Ono što je Minesota uspešno radila u prve dve utakmice jeste bio pritisak na nosiocu lopte. Otežavali su Denveru prenos u napadačko polje u bukvalno svakom napadu. Meloun je kontrirao tako što loptu u većini slučajeva nije prenosio Muri. Minesota je nastavila sa pritiskom, ali su se Gordon i Braun, koji su najčešće bili zaduženi za prenos, lako oslobađali svojih čuvara od kojih su značajno pokretniji i Denver je brže ulazio u akcije. Dodatni plus je bio taj što su zapravo lakim razbiljanjem presinga koristili taj pritisak Minesote protiv njih. Samim pritiskom, prva linija Minesote je, logično, bila dosta više, stoga je iza njih ostajalo mnogo više prostora za utrčavanje i mnogo teža situacija za pomoć prilikom prodora igrača Denvera. Kris Finč se prilagodio tako što pritiska na loptu nije bilo, osim ako je nije prenosio Džamal. Čvrsta odbrana Minesote ostajala je gušća, mnogo manje prostora za manevrsianje, više uglova za pomoć.

Vraćamo se na jednom prostom primeru na onu želju da loptu dobije bilo ko ko nije Jokić. Obratite pažnju na ovu rekaciju Taunsa nakon pik&rola Muri i Jokić, koji je bio smrtonosno oružje za sve odbrane prošlogodišnjeg plej-ofa. Toliko ga nije interesovao Džamal, da je nakon pika bukvalno okrenuo leđa i trčao ka Jokiću, da MVP ne dobije loptu nakon kratkog rola.

 

 

Treba li pominjati rešenje za ovakav način odbrane? Minesota je "provalila" da Džamal Muri trenutno ne može da kazni ovaj vid odbrane. Da li je do povrede lista ili je sada već pitanje i samopouzdanja, ali Kanađanin nije ni blizu nivoa iz prošlogodišnjeg plej-ofa. Sinoć je šutirao 2 od 11 za 2 poena, a tokom plej-ofa je na jako niskih 42%. Poređenja radi, prošle godine je šutirao 52% za 2 poena. Razlika je lako uočljiva i na šutu za 3 poena, 31% ove, naspram 40% prošle godine. Džamal mora biti bolji, kako bi Denver odneo pobedu u sedmoj utakmici.

Priprema Denvera za sedmu utakmicu

Hajde da kao i pred treći meč prođemo kroz stvari koje mislimo da Denver može da uradi mnogo bolje i šta treba da se desi kako bi savladali Minesotu u ključnoj utakmici:

• Raznovrsnije korišćenje Nikole Jokića

Vraćamo se na argument pred treću utakmicu. Jokić je ponovo bio prečisto na postu i njegove izlazne pasove, odnosno višak Denvera od 4 na 3 je prelako "pokrivan" od strane odlične i pokretljive odbrane Minesote. Više Jokića kao nosioca lopte u pik&rolu i pored "provokacije" Minesote da šutira trojke, u tim situacijama se ponovo otvaraju mnogo bolji uglovi dodavanja i manja je šansa za udvajanjem. I bez pik&rola, Jokić bi više lopti trebao da dobije na topu, ili vrhu kapice, samoj sredini terena. Imaće više uglova za proigravanje, a Minesota će teže udvajati.

• Jokić u prenosu lopte

Mnogo je to češće radio Eron Gordon u prethodnim utakmicama i sa puno uspeha, ali su Vulvsi korigovali odbranu na njemu u tom segmentu. Jokić je u prenosu lopte uspevao da ostvari prednost u odnosu na Taunsa, čak ga i natera na nekoliko prekršaja i pre samog ulaza u napad, tako da bi ova promena mogla da donese značajan doprinos.

• Buđenje Džamala i Portera

Prosto je fascinantno da je Denver i ovoliko dogurao, s obzirom na to koliko su podbacili drugi i treći najbolji poenteri tima. Džamal postiže tek 15.7 poena u proseku, na 38.2% šuta. MPJ je na 11.3 poena, uz 39.7% iz igre. Užasna, užasna izdanja. Neophodno je buđenje u nedelju.

• Može li se pogoditi nešto?

Kompilacija otvorenih šuteva za tri poena od sinoć se nalazi ispod i tu je samo za one najhrabrije. Denver je, kao ekipa, šutirao 7 od 36 za tri poena. 19,4%.