La Liga

I aktuelni predsednik Barselone Đoan Laporta osumnjičen u "aferi Negreira"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.10.2023 12:29
I aktuelni predsednik Barselone Đoan Laporta osumnjičen u "aferi Negreira" Tanjug/AP Photo/Joan Monfort, File

Istražni sud "broj 1" u Barseloni je u "aferi Negreira" proširilo istragu i na aktuelnog predsednika Đoana Laportu i to za davanje mita u u periodu njegovog prvog mandata u Barseloni od 2003. do 2010. godine. Protiv njega je pokrenut istražni postupak i tako je postao sedmi član katalonskog kluba koji je umešan u veliku aferu pored Sandra Rosela, Hoze Marije Bartomeua, Oskara Graua, Alleta Solera, Hoze Marije Hegreire i njegovog sina Havijera.

Sudija Hoakin Agire je pre nedelju dana ukazao da "postoji više nego dovoljno indicija da je Laporta počinio ista dela kao i kasniji predsednici. Ove činjenice se sastoje od toga da je Barselona isplatila velike sume novca Hoze Mariji Negreiri, koji je bio jedan od potpredsednika tehičkog komiteta Kaljevske španske fudbalske federacije".

 

 

Sudija u "aferi Negreira" smatrao je da ima osnovu da optuži Laportu za isplate bivšem potpredsedniku "CTA" u peiodu od 2008. do 2010. godine. Šef istražnog suda u Basreloni Hoakin Agire dobio je u nalogu odobrenje da proširi status onih koji su pod istragom za Laportu i članove njegovog odbora direktora koji su bili odgovorni za plaćanje.

Treba reći da je Tužilaštvo za borbu potiv korupcije Španije isključilo Laportu iz tužbe u slučaju "Negreira" za 7,3 miliona evra koje su isplaćeni tadašnjem potpredsedniku "CTA" i njegovom sinu za period od 2001. do 2018. godine, navodno zbog zastarelosti. Sudija se nije složio sa tim i naredio istragu, piše "Marka". Na ishod istrage čeka i UEFA koja je pokrenula zasebnu istragu protiv Barselone, ali neće da reaguje pre Tužilaštva i suda u Španiji.