Evroliga

Kaminski i Doužer vodili Partizan do pobede: Žalgiris loše prošao u Areni

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.01.2024 22:30
košarkaši Partizana MN Press
košarkaši Partizana

Košarkaši Partizana savladali su Žalgiris na svom terenu u utakmici 23. kola Evrolige. Iako start nije obećavao, crno-beli uhvatili su ritam u nastavku utakmice i zahvaljujući boljoj igri u poslednjoj četvrtini došli do 12. pobede u sezoni - 81:72 (22:26, 23:17, 16:16, 16:10, 20:13).

Iako se Partizan ozbiljno mučio u odbrani i organizaciji napada na startu, gde su u jednom trenutku bili i 11 poena u zaostatku, crno-beli pokazali su daleko bolju sliku na terenu u nastavku utakmice. Uz odličnu rolu Doužera držali su priključak do kraja poluvremena, da bi nakon izjednačene treće četvrtine, pitanje pobednika i definitivno rešili u poslednjoj deonici, gde je Kaminski sa 10 poena doneo konačnu prevagu.

Žalgiris se mahom oslanjao na šut sa distance (36 odsto). Imali su i Litvanci solidnu potporu sa unutrašnjih linija veći deo prvog poluvremena, ali nisu uspele da zadrže kontinuitet do kraja. Partizan je jurio rezultat u prvoj četvrtini, stekao prednost u finišu poluvremena, da bi temelje pobede 12. pobede u sezoni, postavio početkom poslednje četvrtine kada je Kaminski ušao u meč.

On je na kraju završio utakmicu sa 12 poena, Ledej je opostigao 19, dok je Dožir bio najefikasniji sa 23. Na drugoj strani najraspoloženiji bio je eVans sas 25

Sa mnogo većom energijom gosti iz Kaunasa su ušli u utakmicu. Partizan se mučio na startu, falilo je koncentracije u odbrani, možda malo više komunikacije u napadu, pa je već nakon polovine uvodne četvrtine na semaforu pisalo 15:4 za igrače Andree Trinkijerija. Ipak, u finišu deonice stvari su polako počele da dolaze na svoje. Oslobodili su se pritiska crno-beli i odlično odgovorili na agresivnu odbranu rivala. Pre svih Pi Džej Dožuer, koji je sa 15 poena u prvih 10 minuta predvodio listu strelaca Beograđana. "Parni valjak" ušao je u drugu deonicu sa četiri poena zaostatka (22:26). Žalgiris je još neko vreme držao razliku na krilima raspoloženog Evansa, koji je sa poludistance i sa linije 6.25 poprilično namučio crno-bele, da bi igrači Partizana konačno uhvatili onaj prepoznatljivi ritam sredinom druge čevrtine.

Odličnom realizacijom šuta za dva poena (75 odsto), krčkali su razliku rivala. Ledej je blistao iz reketa, Naneli se istakao sa nekoliko učinkovitih napada, Avramović je doneo veliki vetar u leđa sa klupe. Sa druge strane, napad Žalgirisa je stao. Izgubili su kontinuitet koji ih je krasio na startu utakmice, pa su crno-beli uz veliku podršku sa tribina došli do preokreta na kraju poluvremena (45:43).

Nastavak utakmice nije mnogo toga promenio. Navijači u dupke punoj Areni gledali su grčevitu borbu gotovo za svaki posed. Sudije su puštale nešto grublju igru, iako su u pojedinim situacijama donosili neke diskutabilne odluke na štetu crno-belih, koje su uz negodovanje propraćene sa tribina. U takvoj atmosferi, trgnuli su se i Obradovićevi momci. Zaigrali su daleko agresivnije u trećoj četvrtini. Podigli su stepen odbrane, na krilima Pantera i Ledeja pronalazili su rešenja na drugoj strani terena i došli nadomak dvocifrene prednosti u jednom trenutku (55:47), da bi u pred odlazak na odmor Žalgiris uhvatio priključak. I to zahvaljujući četiri vezane trojke u režiji Evansa, Maneka i Geidraitisa - 61:59.

Poslednja deonica odigrana je uz dosta prekida. Obe ekipe podigle su agresivnost u odbrani, pa se teško dolazilo do poena, a na sreću crno-belih, Kaminski se lepo snalazio u takvom stilu košarke. Hranili su ga loptama saigrači u reketu, bio je raspoložen i sa linije penala, pa je sredinom četvrtine Partizan i prvi put stekao dvocifrenu prednost (73:61). Crno-beli su do tada vezali 12:2 seriju i uz čvrstu odbranu, postavili temelje 12. evroligaške pobede.