Novak Djoković

Đoković u Americi može nazad na ATP tron: Alkarazu ni dva trofeja možda ne budu dovoljna za prvo mesto

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.08.2023 09:21
Đoković u Americi može nazad na ATP tron: Alkarazu ni dva trofeja možda ne budu dovoljna za prvo mesto Guliver/AP Photo/Alastair Grant

Novak Đoković odavno drži rekord kada je u pitanju broj nedelja provedenih na vrhu ATP liste, ali bi najbolji teniser sveta svih vremena na mini turneji po Sjedinjenim Američkim Državama mogao ponovo da oduzme Karlosu Alkarazu zvanje prvog reketa sveta. 

Srbinu je u tom smislu dobrošlo iznenađujuće ispadanje mlađanog Španca u četvrtfinalu aktuelnog Mastersa u Torontu, jer se Đokovićev "dželat" iz finala poslednjeg Vimbldona više ne pita sam za poredak u singlu nakon turnira "preko bare". 

Alkaraz će ostati prvi i na sutrašnjoj, ažuriranoj ATP listi, sa 9.395 bodova, ali će njegova prednost u odnosu na osvajača rekordna 23 Grend slema spasti na samo 600 bodova. Pri čemu, Karlitos brani plasman u Top osam Sinsinatija (180 bodova) i 2.000 sa prošlog US Opena, kada je prvi put postao šampion nekog od četiri najveća turnira. 

Čak i ukoliko uzme obe titule i stigne do 10.215 bodova to mu možda ne bude dovoljno da odbije Novakov napad, jer Đoković prošle sezone nije mogao da igra u SAD, zbog zabrane ulaska strancima nevakcinisanim protiv korona virusa.

Tako da bi pobedniku ovogodišnjeg Australijan Opena i Rolan Garosa bilo dovoljno da stigne do polufinala Sinsinatija i bude akter zadnjeg meča US Opena da ode na 10.355 bodova i svrgne Alkaraza.