Vesti iz ostalih sportova

Najava plej-ofa Zapadne konferencije: "Stara ekipa" ponovo u borbi za trofej Stenli kupa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.04.2024 16:27
NHL Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer
NHL

Najavu prve runde NHL plejofa u zapadnoj konferenciji počinjemo duelom najbolje ekipe zapada u regularnom delu sezone i aktuelnog šampiona.

Dalas Stars (D1) – Las Vegas Golden Najts (VK2)

Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez

Džejson Robertson (levo) iz Dalas Starsa

Dalas (52-21-9) je osvojio prvo mesto u Central diviziji, sa osvojenih 113 bodova i ostvario najbolji skor u celoj konferenciji, čime je izborio duel sa prošlogodišnjim šampionima ekipom Las Vegas Golden Najtsa (45-29-8), koji su se ove godine jedva plasirali u plejof, uspevši da se domognu poslednjeg mesta koje vodi u doigravanje.

Ove dve ekipe su se do sada dva puta sastajale u plejofu, oba puta u finalu konferencije. Po jednu pobedu ostvarile su obe ekipe. Dalas je bio bolji 2020. dok je Vegas bio bolji 2023. u šampionskoj godini, na putu do Stenli Kupa. Ove godine odigrana su tri meča između pomenutih rivala i iznenađujuće ako gledamo tabelu, Las Vegas je slavio sva 3 puta.

Da li će Dalas ovogodišnju dobru igru krunisati titulom i to u godini kada su ispred svoje hale predstavili statuu Majka Modana, legende koja je ekipu vodila do do sada jedinog Stenli Kupa? Skoro da bi bilo poetski. Starsi su još jači ove godine, sezonu su završili sa 12 pobeda na poslednjih 14 utakmica. Dovođenje Meta Dušejna prošlog leta ispostavilo se kao pun pogodak, a osim toga poseduju i jedan od najdubljih sastava u ligi. Na kraju regularnog dela bili su samo 1 bod iza Njujork Rendžersa u trci za Prezidents trofej (najbolju ekipu ligaškog dela).

Sa druge strane Las Vegas je ušepao u plejof, ali još uvek je tu skoro čitavo jezgro ekipe koja je i dalje aktuelni šampion. Važni igrači poput Marka Stouna su blizu povratka posle povrede, odbrana titule je uvek teška, ali ovaj tim ume da pobeđuje. Dalas ima odličan napad, čak 6 napadača je postiglo više od 60 poena ove sezone, ali i Las Vegas, osim MVP-a prošlogodišnjeg plejofa Džonatana Marčesoa, ima još 3 igrača koji su došli do 60 poena ove sezone (ili bi došli da nije bilo povreda).

Da li će Dalas nastaviti da igra kao tokom cele sezone, ili će Las Vegas uspeti da povrati magiju iz prošlogodišnjeg plejofa? Tri ovogodišnja susreta govore da Najtsi imaju šta je potrebno da pobede favorita. Prva utakmica igra se u utorak od 03:30h.

Vinipeg Džets (D2) – Kolorado Avelanš (D3)

Tanjug/John Woods/The Canadian Press via AP

Golman Vinipeg Džetsa Loren Broso u akciji

Pred nama je duel dve ekipe koje se nikad do sada nisu susretale u plejofu. Prednost domaćeg terena imaće ekipa Vinipega (50-24-6), koja je završila 3 boda ispred Kolorada (49-25-7) na tabeli Central divizije. Vinipeg je takođe dobio i sva 3 duela ovogodišnjeg regularnog dela, poslednji čak 7-0.

Serija koja bi definitivno mogla da ode u svih 7 utakmica. Kolorado je ekipa koje daje najviše golova po utakmici u celoj ligi i ima jedno ime koje se izdvaja od ostalih – Nejtan Mekinon. Zvezda Avelanša igra sezonu života i sa 140 poena oborio je rekord franšize i završio na drugom mestu poentera u celoj ligi, iza samo fenomenalnog Nikite Kučerova iz Tampa Beja.

Sa druge strane kažu da odbrana osvaja titule i retki su slučajevi kada ekipa može konstantno da rešava svoje odbrambene probleme dobrim napadom. Vinipeg je najbolja odbrana lige koja prima najmanje golova po utakmici (zajedno sa Floridom), tako da Kolorado verovatno nije mogao da naiđe na goreg protivnika odmah na startu plejofa. Osim toga, Vinipeg ima i najboljeg golmana zapadne konferencije, Konora Helebujka, jednog od favorita za Vezina trofej kao najboljeg golmana cele lige, koji je sezonu završio na drugom mestu po procentu odbrana. Džoš Morisej, bek Vinipega je takođe jedan od kandidata za Noris trofej kao najbolji defanzivac lige.

Da li će granitna odbrana zaustaviti eksplozivni napad videćemo u ponedeljak u 01:00

Vankuver Kanuks (D1) – Nešvil Predators (VK1)

Tanjug/John Woods/The Canadian Press via AP

Defanzivna linija Kanuksa

Šest od osam prošlogodišnjih učesnika plejofa je ponovo tu, dve nove ekipe? Upravo Vankuver, koji će odigrati prvu plejof utakmicu kod kuće od 2015. i Nešvil. Vankuver (50-22-9) je osvojio prvo mesto u Pacifik diviziji sa 109 bodova, pa su tako dobili priliku da igraju protiv vajld kard ekipe Nešvila (47-30-5), koja je završila samo 1 bod ispred Las Vegasa i time izbegla Dalas, najbolji tim konferencije. Do sada su se sastali samo jednom u plejofu 2011. kada su Vankuver Kanuksi bili bolji, kao u ostalom i u sva 3 duela regularnog dela.

Iako Vankuver nema mnogo plejof iskustva poslednjih godina, ovo im je prvo učešće u 4 godine, u pitanju je jedna od najboljih ekipa tokom cele sezone. Sa druge strane Filip Forsberg je odigrao odličnu sezonu za Predatorse postigavši 94 poena, dok Roman Josi nastavlja da bude jedan od najboljih defanzivaca sa čak 85 poena. Kanuksi su sve 3 ovosezonske pobede ostvarili još pre Božića, daleko pre serije Nešvila od 16 pobeda u 18 mečeva, koja je započela u februaru, ali imaju čak 4 igrača sa preko 70 postignutih poena ove sezone. Jedan od njih je i Kvin Hjuz, možda i najdominantniji defanzivac lige sa postignutih 92 poena (čak 75 asistencija).

Nešvil juri prvi Stenli Kup u istoriji i ove godine su se pokazali kao dobra ekipa kada igraju u gostima sa 24 pobede, tako da u ovom slučaju prednost domaćeg leda ne mora da bude presudna. Protiv sebe će imati i Tačera Demka, fantatičnog golmana Vankuvera, koji je sezonu završio na deobi trećeg mesta po procentu odbrana u celoj ligi i koji brani na fantastičnom nivou.

Vankuver daje najviše golova u ligi u prvoj trećini i postigao je prvi pogodak na utakmici 53 puta ove sezone. Da li će to biti dovoljno za prolaz protiv Nešvila pratimo od ponedeljka u 04:00

Edmonton Ojlers (D2) – Los Anđeles Kings (D3)

Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Žestok duel Kejleba Džonsa (Kolorado) i Breta Kuleka (Edmonton)

Susret ove dve ekipe u prvoj rundi plejofa je postao standardni deo NHL ponude. Edmonton (49-27-6) će igrati protiv Los Anđelesa (44-27-11) na početku doigravanja po treći put uzastopno. Edmonton je eliminisao LA u 7 utakmica 2022. odnosno 6 utakmica 2023. Ojlersi vode i u broju pobeda ove sezone sa 3-1.

Iako kvalitet i iskustvo govori Edmonton, Los Anđeles je ekipa koja je mnogo šira nego ranije. Ovo je tek druga sezona od 2007. da neko ko se ne zove Anže Kopitar vodi u ekipi po broju poena. Ove sezone Adrian Kempe i Kevin Fiala imaju 75, odnosno 73 poena ispred Kopitarevih 70. U odnosu na Kopitara i ekipu koji se nalaze pri kraju karijera, udarne igle Edmontona Konor Mekdejvid, Leon Drajzatl, Zak Himen i Rajan Nugent-Hopkins se nalaze u svojim najboljim godinama što im daje prednost u potencijalno dugoj seriji.

Oba tima su ove godine promenili trenera, ali Los Anđeles Kingsi od promene imaju skor 21-12-1 i igraju vrlo stabilno, na trećem su mestu u ligi po broju primljenih golova po utakmici, a na drugom po uspešnosti sa igračem manje. Ukoliko uspeju da ukradu neku pobedu u Edmontonu u dobroj su poziciji, jer od All Star utakmice imaju u svojoj hali skor od 13-3-1. To bi im ujedno bila i prva pobeda u plejof seriji od osvajanja Stenli Kupa 2014.

Mekdejvid i Drajzatl će biti posebno motivisani u plejofu da dokažu da nisu samo vrhunski igrači za regularni deo. Konor je ove godine postao tek četvrti igrač u istoriji sa 100 asistencija u sezoni, došlo je vreme da petostruki najbolji poenter i trostruki MVP lige svoj kvalitet dokaže i u plejofu i donese Stenli Kup u Edmonton.

Prva utakmica igra se u utorak od 04:00h.