Vesti iz ostalih sportova

NHL liga: Sumerizacija prve četvrtine sezone, analize, statistika i zanimljivosti!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.12.2023 23:14
NHL liga: Sumerizacija prve četvrtine sezone, analize, statistika i zanimljivosti! AP Photo/Roger Steinman

Odigrana je četvrtina sezone u NHL ligi i prošlo je dovoljno vremena da se izvuku prvi zaključci. Osvrnućemo se na učinke ekipa, igrača, aktuelnosti oko drafta, zanimljive novosti i statistike, ali na žalost i na prve otkaze u ligi.

6 timova sa više od 30 bodova

Ekipe koje smo u principu navikli da gledamo na vrhu su tu i na početku ove sezone. Na istoku je Boston na vrhu Atlantik divizije sa 33 boda, dok ga prati prošlogodišnji finalista, Florida sa 30. Vodeća ekipa Metropoliten divizije su Njujork Rendžersi sa 30 bodova. Na zapadu je ekipa Kolorada na čelu Central divizije sa 31 bodom. Las Vegas sa najboljim skorom u ligi i 34 osvojena boda vodi u Pacifik diviziji, gde ga prati Vankuver sa 31.

Iako Atlantik divizija deluje kao najneizvesnija, jer čak 3 ekipe po dosadašnjim rezultatima mogu da pokušaju da se nose sa fantastičnim Bostonom u borbi za prvo mesto, Metropolitan je jedina divizija gde svih 8 ekipa ima 20 ili više bodova.

Nikita Kučerov je igrač sa najviše poena

Posle iznenađujućeg kraja oktobra, stvari polako dolaze na svoje mesto što se rang lista najboljih igrača tiče. Nikita Kučerov iz Tampa Beja je najbolji poenter lige sa 39 poena. Džej Ti Miler iz Vankuvera je na drugom mestu sa 36, a zanimljivo je da ova ekipa ima ukupno 3 igrača u top 10 poentera (na petom mestu Kvin Hjuz sa 33 i na osmom mestu Elias Peterson sa 30 poena).

Koliko dobru sezonu ima ekipa Vankuver Kanaksa govori i to da je još jedan njihov igrač trenutno najbolji strelac lige. U pitanju je Brok Bozer sa 17 golova, prati ga Kučerov sa 15. Ova lista je puna velikih imena koja ne zaostaju mnogo za Bozerom, Sidni Krozbi i Oston Metjuz su postigli 14 golova, a Dejvid Pastrnak 13. Kada su asistencije u pitanju kuriozitet je prvo mesto jednog odbrambenog igrača. U pitanju je Kejl Makar, igrač Kolorado Avelanša sa 27, a prate ga Kvin Hjuz iz Vankuvera sa 25, odnosno opet Nikita Kučerov sa 24.

Ne bi bilo u redu da se fokusiramo samo na poene i „klizače“ kako to u NHL-u vole da kažu. Kada su golmani u pitanju trenutni najbolji i po procentu primljenih golova po utakmici, ali i procentu odbrana je Adin Hil iz Las Vegasa, tako da je u neku ruku i logično da njegova ekipa trenutno ima najbolji skor u ligi. Što se tiče „šatauta“ (utakmica bez primljenog gola) tu je na prvom mestu Tristan Džari iz Pitsburga sa 3 takve utakmice, a prati ga čitava plejada golmana sa 2.

Odigrana je Globalna Serija u Stokholmu

Imali smo prilike da pratimo 4 ekipe koje su u 4 dana odigrale po 2 utakmice u Aviči Areni u Stokholmu. Na programu je bila po jedna utakmica dnevno, a ekipe koje su doputovale u Evropu su bile ekipe Detroit Red Vingsa, Minesota Vajlda, Toronto Mejpl Lifsa i Otava Senatorsa. Za ljubitelje NHL lige u Evropi Detroit i Toronto mogu biti posebno važni, jer su to 2 tima od originalnih 6 (uz Boston, Montreal, Čikago i Njujork Rendžerse), koji su činili ligu u prvih 25 godina postojanja.

Od 4 meča, 3 su rešena 1 golom razlike, a četvrti na penale. Uz to su i 3 od 4 meča otišla u produžetak, tako da je publika maksimalno uživala tokom cele serije. Kanadske ekipe su otišle kući sa po dve pobede, odnosno po 4 boda. Minesota je Evropu napustila sa 2 boda osvojena u dva poraza u produžetku/na penale, dok je Detroit kući odneo 1 bod osvojen takođe u porazu posle produžetka.

Stigli su i prvi otkazi

Edmonton Ojlersi su posle lošeg starta sezone (3-9-1) smenili trenera Džeja Vudkrofta i zamenili ga Krisom Noblauhom. Edmonton, od koga se uvek očekuju najviši dometi, je trenutno tek šesti u Pacifik diviziji (9-12-1) sa 19 osvojenih bodova, čak 15 iza prvoplasiranog Las Vegasa.

Na isti potez odlučila se i ekipa Minesota Vajlda koja je smenila Dina Evasona, trenera koji je vodio ekipu do skora 5-10-4 i zamenila ga Džonom Hajnsom. Minesota trenutno zauzima sedmo mesto u Central diviziji (7-10-4) sa 18 poena, 13 poena iza vodećeg Kolorada.

Otava Senatorsi su se rastali sa dugogodišnjim generalnim menadžerom Pjerom Dorionom, koji je na toj poziciji bio 8 sezona. Za to vreme se Senatorsi ni jednom nisu plasirali u plejof, a novoj vlasničkoj strukturi je signal za promenu bio kazna NHL-a oduzimanjem pika prve runde drafta zbog loše odrađenog trejda Evgenija Dadonova u Vegas (nisu dali Vegasu listu od Dadonovih 10 no-trejd timova, pa ga je Vegas ne znajući da je Anahajm na toj listi, posle trejdovao baš tamo). Doriona je na privremenoj bazi zamenio Stiv Staios, predsednik hokejaških operacija. Otava trenutno zauzima poslednje, osmo mesto u Atlantik diviziji sa 16 poena, čak 17 poena iza Bostona.

Nova lica u kući slavnih

Ceremonija prijema održana je polovinom meseca u Torontu, a kuća slavnih je od 2023. bogatija za 7 novih imena:

· Tom Baraso – višestruko nagrađivani golman i NHL šampion, najpoznatiji po partijama u Bafalu i Pitsburgu

· Kerolajn Oulet – osvajačica 4 zlatne olimpijske medalje i 6 zlata sa svetskih prvenstava sa reprezentacijom Kanade.

· Pjer Lakroa – generalni menedžer legendarnih Kolorado Avelanša, osvajač NHL titule 1996. i 2001.

· Henrik Lundkvist – golman sa najvećim brojem pobeda u regularnom delu sezone, u plejofu, ali i utakmica bez primljenog gola u istoriji Njujork Rendžersa i osvajač zlatne olimpijske medalje sa Švedskom.

· Ken Hičkok – trener najpoznatiji po radu u Dalas Starsima, gde je osvojio Stenli Kup. Sa reprezentacijom Kanade između ostalog ima 3 zlatne olimpijske medalje. Četvrti je najuspešniji trener u istoriji lige po broju pobeda.

· Pjer Turžeon – do 2023. bio je najbolji penzionisani strelac u istoriji NHL lige, a da nije izabran u kuću slavnih. Igrao je za Bafalo, Njujork Ajlanderse, Montreal, Sent Luis, Dalas i Kolorado.

· Majk Vernon – legendarni golman sa 19 odigranih sezona u ligi i dva osvojena Stenli Kupa, sa Kalgarijem (u kom je rođen) 1989. i sa Detroitom 1997.

Draft novine za 2025.

Neki od timova su izrazili želju da draftuju “od kuće”. NHL je jedinstven u tom pogledu jer su predstavnici klubova na licu mesta i draftuju iz grada gde se on i održava. S obzirom na pokrenutu inicijativu za promenu, liga cilja 2025. kao godinu kada bi mogla ovo da promeni i omogući klubovima da draftuju iz svojih centrala, na taj način naprave i određene marketinške aktivnosti za promociju samog događaja u svojim gradovima.

Druge zanimljivosti iz novembra u NHL-u

· Princ Hari izveo je ceremonijalno podbacivanje paka pred meč Vankuvera i San Hozea.

· Anže Kopitar je postigao 400. gol u ligi čime je postao četvrti igrač u istoriji LA Kingsa kome je to pošlo za rukom.

· Majk Modano dobija statuu u Dalasu. Legenda Dalas Starsa već ima svoj dres sa brojem 9 povučen iz upotrebe, a sada će 16. marta pred meč sa LA Kingsima biti predstavljena njegova statua ispred Amerikan Erlajnz Centra.

· Los Anđeles Kingsi su i dalje neporaženi u gostima. To je od početka sezone za sada 9 pobeda bez poraza na strani.

· Niklas Lidstrom je postao prvi dobitnik Borje Salming nagrade, koja se dodeljuje evropskom NHL alumni igraču, koji je imao pozitivni uticaj na svoju zajednicu.

· Aleks Nedeljković, golman Pitsburga na trenutnoj pozajmici u AHL-u zbog oporavka od povrede, postao je prvi golam u istoriji AHL lige sa dva postignuta gola. Prvi gol u karijeri je postigao 2018. a drugi u novembru 2023.

· Niklas Bakstrom, veteran Vašingtona prinuđen je da napravi pauzu u igranju hokeja zbog povrede levog kuka. U ovom trenutku nije poznato da li će uspeti ponovo da zaigra.

· Velika tuča na utakmici Otave i Floride, koja je počela nakon što je Dmitri Kulikov, odbrambeni igrač Floride naleteo na napadača Brejdija Tkačuka iz Otave. Interesantno je bilo da su svi igrači koji su tada bili na ledu dobili 10 minuta kazne zbog nesportskog ponašanja (masovne tuče).