Vesti iz ostalih sportova

NHL u aprilu: Podela individualnih nagrada i selidba Arizona Kojota u Jutu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.05.2024 19:21
NHL Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer, File
NHL

Najveća posećenost NHL utakmica ikada, selidba tima u Jutu i početak plejofa obeležili su april u najjačoj hokejaškoj ligi na svetu. U sezoni 2023/24. skoro 23 miliona gledalaca je gledalo uživo NHL utakmice, u poređenju sa nešto manje od 22.5 miliona u prethodnoj sezoni. Arene u kojima se odigravaju utakmice su bile ispunjene 97% što je fantastičan rezultat za sport koji u popularnosti zaostaje za NFL, MLB i NBA ligama. U finalni rezultat ubrajane su posete u standardne 32 arene, kao i posete na Komonvelt Stadionu u Edmontonu, Metlajf Stadionu u Nju Džersiju, T-Mobajl Parku u Sijetlu i u Avici Areni u Stokholmu, gde se takođe igralo ove sezone.

Podeljene individualne nagrade najboljima

Nikita Kučerov iz Tampa Bej Lajtninga je po drugi put u karijeri osvojio Art Ros trofej kao najbolji poenter lige sa 144 peona (44 gola i 100 asistenacija). Na drugom i trećem mestu našli su se Nejtan Mekinon iz Kolorada sa 140 (51 + 89), što je ujedno i rekord franšize iz Denvera i Konor Mekdejvid iz Edmontona sa 132 poena (32 + 100). Kučerov je prethodni put sezonu završio kao najbolji poenter 2018/19. kada je prvo mesto osvojio sa 128 postignutih poena. Zajedno sa Mekdejvidom postali su tek četvrti i peti igrači u istoriji kojima je pošlo za rukom da ostvare 100 asistencija u jednoj sezoni (Mekdejvidu je to pošlo za rukom nekoliko dana pre Kučerova).

Oston Metjuz iz Toronto Mejpl Lifsa je po treći put u karijeri osvojio Moris „Raketa“ Ričard trofej za najboljeg strelca lige, sa postignutih 69 golova. Na drugom mestu našao se centar Floride Sem Rajnhart sa čak 12 golova manje, a na trećem mestu je završilo levo krilo Edmontona Zek Hajmen sa 15 golova manje od Metjuza. Samo su 2 američka igrača do sada sezone završavali kao najbolji strelci, osim Metjuza to je uspeo samo Kit Tkačuk.

Konor Helebujk iz Vinipeg Džetsa dobitnik je Vilijam Dženings trofeja koji se dodeljuje golmanima sa minimum 25 odigranih utakmica za ekipu koja je primila najmanji broj golova u sezoni (199). Helebujk je za dlaku završio ispred dvojca Floride Sergeja Bobrovskog i Antonija Stolarca, čija je ekipa sezonu završila sa 200 primljenih golova, jedan više od Vinipega.

Kraj regularnog dela doneo je i smene trenera

Bafalo Sejbersi su posle i 13. sezone u kojoj su ostali bez plejofa uručili otkaz treneru Donu Granatu. Sejbersi trenutno imaju najduži niz godina bez učestvovanja u plejofu u celoj ligi, s obzirom da su se poslednji put plasirali u doigravanje 2011. godine. Granato je 2022. potpisao produžetak ugovora do 2026. koji čak još nije ni stupio na snagu i napušta ekipu posle 274 utakmice na kojima je ostvario 122 pobede. U skladu sa izjavom generalnog menadžera Kevina Adamsa da u sledećem treneru traže jednu stvar– iskustvo, za novog trenera je postavljen šezdesetčetvorogodišnji Lindi Raf, trener koji zauzima peto mesto po broju pobeda u istoriji NHL-a. Raf se plasirao u plejof sa svakom od prethodne tri ekipe koje je vodio (Bafalo, Dalas i Nju Džersi – otpušten ranije ove sezone), tako da povratak u Bafalo na papiru deluje kao dobar izbor Sejbersa.

Najlošija ekipa sezone San Hoze Šarksi otpustili su Dejvida Kvina posle 2 sezone u kojima je ostvario samo 41 pobedu. Ekipa je aktuelnu sezonu završila sa samo 19 pobeda što je 4 pobede manje od prve sledeće ekipe Čikaga. Kvin se od početka našao u nezavidnoj situaciji u sred remonta ekipe, tako da će se i sledeći

trener naći pred teškim zadatkom s obzirom da se očekuje da će Šarksima biti potrebno nekoliko godina pre nego što budu konkurentni za plejof.

Dejv Hekstol više nije trener Sijetl Krakena nakon sezone u kojoj se ekipa nije plasirala u plejof, a samo godinu dana nakon što je uspela da dođe do druge runde doigravanja prošle sezone, u kojoj su poraženi od Dalasa u seriji koja je otišla u svih 7 utakmica. Hekstola je posla koštala nekonstantnost u igri ekipe i serije poraza koje su bile prečeste i predugačke za ukus generalnog menadžera Rona Frensisa. Trener koji je prošle sezone bio u užem izboru za trenera godine, ove sezone traži novi tim.

Arizona Kojoti se sele u Jutu

Prodajom franšize vlasniku NBA ekipe Juta Džez, Rajanu Smitu, Kojoti koje očekuje i promena imena, se već od početka sezone 2024/25. sele u Jutu. Jedan od glavnih razloga selidbe je nemogućnost čelnika Arizone da obezbede adekvatnu arenu za odigravanje utakmica, tako da nakon 3 decenije od selidbe Vinipeg Džetsa (nemaju veze sa današnjim Vinipeg Džetsima, koji su u Vinipeg došli iz Atlante) u Arizonu, franšizu čeka nova selidba već tokom ovog leta.

Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer, File

Hala u Juti

 

U ovom trenutku u igri je 9 mogućih imena za novu ekipu, među kojima najzanimljivijim deluju Juta Jetis, Mamuts, Autlos, Blizard i Venom. Koji od 9 trenutno mogućih imena će ekipa iz Jute poneti ostaje da se vidi. Jedno je sigurno, problema sa posetom neće biti, jer jer ekipu već na aeorodromu dočekalo na stotine juniorskih hokejaša, dok je na predstavljanju u Delta Centru (dom ekipe Juta Džeza) bilo čak 12.400 navijača.

Počeo je plejof

Prva runda plejofa je uveliko u toku i već imamo 5 od 8 ekipa koje su obezbedile plasman u drugu rundu. Na istoku imamo i prvi par druge runde. Najbolji tim regularnog dela sezone Njujork Rendžersi će nakon ubedljivih 4-0 protiv Vašington Kapitalsa imati prednost domaćeg terena protiv Karolina Hurikejnsa, koji su sa 4-1 bili bolji od Njujork Ajlandersa. Druga ekipa iz Njujorka predstavljaće mnogo ozbiljniji zalogaj jer pored domaćeg terena, cele sezone igraju u odličnoj formi. Drugi par će činiti prošlogodišnji finalisti Florida Pantersi, koji su značajno lakše nego što se očekivalo pobedili Tampa Bej sa 4-1 I čekaju pobednika neizvesne serije između Bostona i Toronta, gde je trenutno 3-2 za Boston, koji ima i prednost domaćeg terena u eventualnoj 7. Utakmici.

Na zapadu je Kolorado iznenadio, možda ne plasmanom, ali defitivno ubedljivom pobedom nad Vinipegom od 4-1, iako je Vinipeg u seriju ušao sa prednošću domaćeg terena i poveo je u seriji sa 1-0. U skladu sa svojim imenom usledila je prava lavina Kolorada od 4 vezane pobede, nad ekipom koja je primila najmanji broj golova u regolarnom delu i sada u sledećoj rundi čekaju boljeg iz duela najbolje ekipe zapada Dalasa i aktuelnog šampiona Las Vegasa. Trenutno je nakon pobede u 5. utakmici (ujedno prve pobede jedne od ekipa u seriji na domaćem terenu) 3-2 za Dalas. Edmonton je po treći put u 3 sezone pobedio Los Anđeles, ovaj put sa 4-1 i čeka boljeg iz serije Vankuvera i Nešvila gde je trenutno 3-2 za Vankuver, koji ima i prednost domaćeg terena u eventualnoj 7. utakmici.