Vesti iz ostalih sportova

Decembar u NHL: Rekordi, dame na ledu, gol sezone, otkazi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.01.2024 17:28
NHL Tanjug/AP Photo
NHL

Prethodni mesec u NHL-u doneo je rekorde, individualne uspehe, obnarodovanje interesantnih planova za budućnost same lige, prisustvo žena trenera na treninzima, možda gol sezone, odlične igre za sada ubedljivo najboljeg rukija ove godine, ali i nove otkaze. Njujork Rendžersi i Boston su jedine ekipe sa 50 i više poena, dok Metropoliten divizija ima čak sedam ekipa sa 40 i više poena.

Dominacija prvog pika ovogodišnjeg drafta

Tanjug/AP Photo/Erin Hooley

 

 

Konor Bedard je mladi kanadski hokejaš (18) koji je kao prvi pik ove godine draftovan od strane ekipe Čikago Blekhoksa i već deluje kao velika buduća hokejaška zvezda. Ne samo da ubedljivo vodi na listi poentera među rukijima (prvi je i u golovima i u asistencijama), nego je već uspeo da se upiše u knjigu rekorda Čikaga. U novembru je postao prvi igrač koji je postigao devet golova u prvih 13 utakmica u karijeri, a u decembru je postavio rekord franšize postizanjem poena u osam uzastopnih utakmica na strani.

Osim individualnih uspeha i rekorda, Konor Bedard se ovog meseca našao oči u oči sa drugim pikom sa ovogodišnjeg drafta, Leom Karlsonom igračem Anahajm Daksa. Čikago je pobedio 1:0 , a Bedard je zabeležio asistenciju kod pobedonosnog gola.

Ne samo da potpuno dominira svim rukijima, obara rekorde, prvi pik sa drafta nalazi vreme i za druženje sa prvim pikovima nekih drugih draftova, pa se tako Viktor Vembenjama našao u klizaljkama na ledu, sa hokejaškim štapom u ruci.

Kako drugačije da zaključimo sekciju o Konoru Bedardu nego nekom njegovom majstorijom, a čitaoci neka odluče da li je bolji "Mičigen gol",  takođe poznat i kao lakros gol, njega ili Trevora  Zigrasa iz Anahajm Daksa.

LA Kingsi postavili NHL rekord

Decembar nam je doneo NHL rekord koji su postavili Los Anđeles Kingsi. Ekipa iz grada anđela je sezonu počela sa neverovatnih 11-0-0 na strani i tako sa 11 uzastopnih pobeda u gostima oborila rekord koji je do sada držala ekipa Bafalo Sejbersa iz sezone 2006-07. Kingsi trenutno imaju 45 poena i nalaze se na trećoj poziciji Pacifik divizije, četiri poena iza vodećih Vankuvera i Las Vegasa.

Kada smo već kod uspeha u decembru, dobili smo i rekord sezone do sada po broju poena u uzastopnim utakmicama. Nejtan Mekinon iz Kolorado Avelanša je postigao bar poen na 19 uzastopnih utakmica, što ga svrstava na 35. mesto svih vremena. Poređenja radi, prošlogodišnji rekorder Mičel Marner iz Toronta je povezao 23 ovakve utakmice i zauzima 20. mesto, dok je na prvom mestu legendarni Vejn Grecki iz sezone 1983-84. kada je kao igrač Edmontona povezao čak 51 ovakvu utakmicu.

Dobar mesec za nama imaju i Edmonton Ojlersi, koji su povezali osam uzastopnih pobeda, pa vezali tri poraza i onda odlučili da je OK da krenu u novu seriju pobeda koja je trenutno još uvek aktuelna i broji pet uzastopnih uspeha. Ne samo da su ostvarili veliki broj pobeda, već je Konor Mekdejvid postigao i kandidat za gol sezone.

Vesti iz lige

NHL planira povećanje seleri kepa za sledeću godinu na 87.7 miliona dolara, što je povećanje za preko četiri miliona u odnosu na ovogodišnjih 83.5 miliona dolara. Poređenja radi projektovani seleri kep u NFL za sledeću sezonu biće 242 miliona, u NBA 142 miliona, dok će recimo bejzbol ekipa Njujork Metsa na plate potrošiti preko 222 miliona dolara.

U februaru 2025. trebalo bi da nas čeka novo takmičenje, u pitanju je svojevrsni NHL međunarodni turnir na kom bi učetvovale četiri reprezentacije – SAD, Kanada, Finska i Švedska. NHL i Asocijacija igrača već duže vreme rade na projektu Svetskog hokejaškog kupa, a Liga želi međunarodno takmičenje pre OI u Torinu 2026. odnosno da vremenom 2028. ponovo pokrene Svetski hokejaški kup i održava ga svake četvrte godine između olimpijskih turnira. NHL planira da pauzira sezonu kako bi se 2025. održao prvi ovakav turnir u trajanju od nedelju dana. Takođe, treba napomenuti da NHL igrači nisu učestvovali na međunarodnim takmičenjima od OI 2014. kada je Kanada osvojila zlato, tako da bismo nakon više od 10 godina opet mogli da vidimo igrače iz najjače lige sveta kako igraju za svoje reprezentacije.

Draft 2024. treba da se održi u Las Vegasu i po svoj prilici će to biti u čuvenoj u "Sferi". NHL draft bi u tom slučaju bila prva sportska manifestacija u Sferi, loptastoj areni kapaciteta 18.600 mesta, koja je postala čuvena po neverovatnoj video i audio tehnologiji, sa unutrašnjim LED ekranom u 16K rezoluciji i spoljašnjim LED displejima.

AP Photo/Darron Cummings

 

 

Ženski trener na trenigu Vašingtona i da li se Kapitalsi sele

Kesi Tarner, glavni trener ženske ekipe Kvinipeka dobila je priliku da u decembru provede nedelju dana na treninzima Vašington Kapitalsa kao gostujući trener. Tarner je u svojoj šestoj sezoni kao glavni trener Kvinipeka i njena ekipa je sezonu počela sa skorom 16-3, dok iza sebe ima i poziciju selektora kanadske U-18 reprezentacije.  Ovo je drugi put da Vašington otvara vrata ženskim trenerima, Laura Šuler se klubu pridružila 2022.

Vašington Kapitalsi i Vašington Vizardsi planiraju da se presele u novi dom u Aleksandriji u državi Virdžinija do 2028. čime bi napustili teritoriju Vašingtona. Projekat je vrednosti oko 2 milijarde dolara i uključuje izgradnju nove hale. Na taj način bi se Kapitalsi i Vizardsi našli u zajedničkom komšiluku sa Kampusom Inovacija univerziteta Virdžinija Tek, vrednom oko 1 milijardu dolara i Amazonovim HQ2 kampusom. Izgradnja kompleksa je planirana za 2025. sa rokom završetka 2028. Interesantno je da je selidba na novu lokaciju, iako u drugu državu u stvari svega nekoliko milja od arene gde dve franšize trenutno igraju svoje utakmice.

Otkazi i nova lica u decembru

Nastavlja se i sa otkazima u najjačoj hokejaškoj ligi na svetu pa su tako svoj posao izgubili Kreg Berube iz Sent Luisa i Di Džej Smit iz Otave.

Berubea (trenera koji je 2019. osvojio jedini Stenli Kup za Sent Luis) je nakon četvrtog uzastopnog poraza, skora 13-14-1 i šestog mesta u Central diviziji na privremenoj bazi zamenio Dru Banister. Trenutno imaju skor 18-17-1, nalaze se i dalje na 6. mestu svoje divizije.

Otava Senatorsi su nakon skora 11-15-0, Di Džej Smita zamenili, takođe na privremenoj bazi Žakom Martinom, koji je nešto ranije angažovan kao senior savetnik stručnom štabu. Martinu će pomagati legenda kluba, najbolji poenter u istoriji Senatorsa, Daniel Alfredson. Otava je trenutno i dalje poslednja u Atlantik diviziji sa skorom 14-18-0. Osim smene trenera ova ekipa je tokom decembra Stivu Staiosu skinula etiketu „privremeni“ generalni menadžer i dala mu posao na trajnoj bazi.

Ostale zanimljivosti u mesecu za nama

- Anže Kopitar oborio rekord LA Kingsa u asistencijama – svojom 758. asistencijom odvojio se od Marsela Diona, koji je bio dosadašnji rekorder sa 757.
- Aleks Ovečkin postigao 1500. poen za Vašington Kapitalse, postavši 16. igrač u istoriji lige kome je to pošlo za rukom.
- Džon Tavares, igrač Toronto Mejpl Lifsa postigao je svoj 1000. poen.
- Mark Andre Fluri postao je četvrti golman u istoriji sa 1000 odigranih utakmica. Više od njega imaju samo Martin Brodur (1266), Roberto Luongo (1044) i Patrik Roa (1029).
- Roberto Luongo uvršten je u "Prsten slave" Vankuver Kanaksa, što ga čini osmim igračem u istoriji franšize kome je ukazana ta čast. Luongo je proveo osam sezona u ekipi iz Kanade, tokom kojih je smatran za jednog od elitnih golmana u ligi. Vodio je Vankuver do finala Stenli Kupa 2011. a sa reprezentacijom Kanade ima dve zlatne medalje sa OI 2010. i 2014.
- Stiven Stamkos iz Tampa Beja prvi put u karijeri postigao četiri gola na jednoj utakmici.
- Jaromir Jagr (51) započeo svoju 36. sezonu asistencijom za Kladno u Češkoj.
- Muzički sastav Džonas Braders održaće koncert u subotu 17. februara na Metlajf stadionu u Nju Džersiju kao deo pratećeg programa Stadium serije, koja se igra tog dana između Nju Džersi Devilsa i Filadelfija Flajersa.