Vesti iz ostalih sportova

Da rezimiramo: Šta nam je donelo prvih mesec dana NHL

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.11.2023 18:59
Da rezimiramo: Šta nam je donelo prvih mesec dana NHL Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Nova sezona najjače hokejaške lige na svetu je krenula i tu smo da rezimiramo prvi mesec u NHL-u. Podsećanja radi Vegas Golden Najtsi su aktuelni šampioni pobedivši u finalu najveće plejof iznenađenje prošle godine, ekipu Florida Pantersa. Finale je ujedno važilo i za "najjužniju" finalnu seriju u istoriji NHL-a, a Vegas je u svojoj šestoj sezoni postojanja postao druga najbrža franšiza koja je došla do titule u modernoj eri (jedino su Edmonton Ojlersi u svojoj petoj sezoni to uradili brže).

Vegas i Boston dominiraju, San Hoze sezonu "počinje" u novembru

Golden Najtsi su nastavili tamo gde su stali na kraju prošle sezone. Od početka igraju šampionski i imaju 9 pobeda uz samo 1 poraz i to u produžetku (pobednik u produžetku dobija dva boda, a poražena ekipa bod). Boston takođe ponavlja prošlogodišnji početak sezone, kada su atletskim žargonom rečeno izleteli iz blokova i imaju 8 pobeda uz takođe samo 1 izgubljeni meč u produžetku. Ove dve ekipe faktički nemaju poraz u prvih mesec dana sezone, jer obema ekipama u L koloni stoji 0. Sa druge strane spektra imamo ekipu San Hoze Šarksa, koja u pobedničkoj koloni W ima 0 i uz samo 1 bod dobijen pobedom u produžetku predstavlja trenuno ubedljivo najlošiju ekipu u ligi, pa novembar čekaju nadajući se boljim igrama.

Nova lica na vrhu najjefikasnijih

Konor Mekdejvid (još uvek) nije prvi strelac ni poenter lige. Povreda i propuštene utakmice su ga sprečile da bude u konkurenciji u ranom periodu sezone. Džek Hjuz iz Nju Džersi Devilsa i Elias Peterson iz Vankuver Kanaksa su oktobar završili kao vodeći sa 18 odnosno 16 poena, dok David Pastrnak iz Boston Bruinsa drži nivo iz prošle sezone ponavljajući plasman u top 5 poentera na startu šampionata.

Najveće iznenađenje su trenutno vodeći strelci u ligi. Aleks DeBrinkit iz Detroit Red Vingsa i Frenk Vatrano iz Anahajm Daksa trenutno dele prvo mesto sa po 9 golova postignutih u oktobru. Poreređenja radi njihove najbolje sezone u ligi su završavale sa 41 golom (DeBrinkit) i 24 gola (Vatrano), tako da obojica mogu da se pohvale fantastičnim startom sezone i biće zanimljivo pratiti ih u nastavku.

Tanjug/AP Photo/Paul Sancya, File

 

Pozitivno iznenađenje - Boston Bruinsi

Usled masovnog egzodusa tokom prelaznog roka, koji je još proletos najavio generalni menadžer Don Svini, gde su ostali bez preko 10 igrača iz prošle sezone, među kojima su Tod Bertuci, Tejlor Hol, Konor Klifton itd. Bruinsi su u novu sezonu ušli kao potpuno novi tim. Očekivanja navijača Bostona su uvek najviša, ali je realnost lako mogla biti drugačija. Početak sezone obećava, Boston igra odlično, iako ih u narednom periodu čeka nešto teži raspored nego u oktobru.

Negativno iznenađenje - Pitsburg Pengvinsi

Ekipa koja u svom sastavu ima Sidnija Krozbija i Evgenija Malkina ne bi smela da bude na dnu Metropoliten divizije ni u jednom trenutku. Pingvini se posle 9 utakmica upravo tu nalaze sa samo 3 pobede i 6 poraza. Kada na pomenuti dvojac dodate i nove igrače, doskorašnjeg šampiona Rajlija Smita i osvajača Noris trofeja (dodeljuje se za najboljeg defanzivca) Erika Karlsona, dobijate nimalo zavidnu situaciju u kojoj se Pitsburg nalazi. Kao i navijači Bostona, tako i navijači Pitsburga jako dobro znaju šta je dobar hokej, a njihova ekipa ga trenutno ne igra.

Odigran je Heritidž klasik

U pitanju su utakmice regularne sezone koje se igraju na otvorenom i to skoro isključivo između kanadskih timova. Ovo je bio sedmi po redu, a prvi je odigran još 2003. Sada smo imali priliku da gledamo "borbu za Albertu", odnosno meč između Edmonton Ojlersa i Kalgari Flejmsa, koji se odigrao na Komonvelt Stadionu u Edmontonu pred preko 55.000 gledalaca. Ovaj meč je bio duel dve ekipe sa lošim startom, a ujedno je bio i povratak na teren mnogi će reći najboljeg igrača u ligi, Konora Mekdejvida, nakon pauze zbog povrede. Efekat Mekdejvid se odmah osetio, jedna od najvećih zvezda lige je možda imala samo 1 asistenciju, ali je ekipa Edmontona pobedila 5-2 i time najavila bolje dane u narednom periodu.

Puštene su karte za "Stadium Series"

 

 

Metlife stadion (dom NFL ekipa Njujork Džetsa i Džajantsa) biće 17. i 18. februara domaćin takozvanoj Stadion seriji u kojoj će snage odmeriti Nju Džersi Devilsi i Filadelfija Flajersi (17. februar) i u bici za Njujork ekipe Rendžersa i Ajlandersa (18. februar). Svi koji žele i imaju priliku da pogledaju ove mečeve karte mogu kupiti preko američkog Tiketmastera, a na delu će recimo moći da vide trenutno najboljeg poentera lige Džeka Hjuza, centra Devilsa. Svakako prava poslastica za sve ljubitelje hokeja.

NHL Global Series

Kad već spominjemo mogućnost gledanja NHL-a uživo, još jedno podsećanje da se u novembru u Stokholmu igra NHL Globalna serija. U periodu od 16. do 19. novembra biće odigrana 4 meča (svaki dan po jedan), a ekipe koje dolaze u Švedsku su Detroit Red Vingsi, Otava Senatorsi, Minesota Vajld i Toronto Mejlp Lifsi. Idealna prilika da ljubitelji hokeja u Evropi vide neke od najpoznatijih hokejaških ekipa na svetu i trenutno najboljeg golgetera lige, krilo Detroita Aleksa DeBrinkita. Karata za mečeve još ima, a mogu se kupiti preko švedskog sajta Livenation.

Džo Tornton zvanično u penziji

Iako je poslednji meč odigrao jos 2022. jedan od najboljih igrača poslednjih 20 godina, Džo Tornton je pre nekoliko dana zvanično objavio da se posle 24 sezone povlači. Nekada 1. pik na draftu ekipe Boston Bruinsa, svoje najbolje godine proveo je u dresu San Hoze Šarksa, gde je i izrastao u legendu hokeja. Tornton je 12. u istoriji po poenima, sedmi po asistencijama a šesti po odigranim mečevima. Igrao je za ekipe Bostona, San Hozea (vodio ih u plej-of u 13 od 15 sezona, izgubio jedno finale), Toronta i Floride. Osvajač je Hart trofeja (MVP) i Art Ros trojefa za najboljeg poentera, a sa reprezentacijom Kanade ima olimpijsko zlato iz Vankuvera 2010.