Nikola Jokić

NHL liga u februaru: Kako je protekao "All Star" vikend, otkud Jokić na hokeju i ostale zanimljivosti

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.03.2024 15:38
All Star veče u hokeju Tanjug/Nathan Denette/The Canadian Press via AP
All Star veče u hokeju

All Star vikend, Stadium serija utakmica na otvorenom, Nikola Jokić na utakmici Kolorado Avelanša i povlačenja dresova nekih od najvećih legendi NHL-a samo su neki od momenata koji su obeležili februar u najjačoj hokejaškoj ligi na svetu. Ovečkin je pretekao Greckog, a Oston Metjuz je na putu da odigra sezonu karijere sa preko 70 golova u sezoni.

All Star vikend za početak meseca

Od 2. do 4. februara održan je All Star vikend u Skošabank Areni u Torontu, koji su obeležili takmičenje u veštinama, odnosno same All Star utakmice i kaput Džastina Bibera

Tanjug/Nathan Denette/The Canadian Press via AP

 

Takmičenje u veštinama obuhvatilo je 8 disciplina u vrlo interesantnom formatu. Svaki učesnik se takmičio u 4 od prvih 6 disciplina, koje su obuhvatale najbrže klizanje, najjači udarac, baratanje hokejaškim štapom, šuteve iz prve, takmičenje u dodavanju i takmičenje u preciznom šutiranju. Nakon toga bi se najboljih osam takmičilo u sedmoj disciplini, 1 na 1 sa golmanom po svom izboru. Po završetku sedme discipline najboljih 6 nastavlja na stazi sa preprekama, koja je donosila duple poene.

Konor Mekdejvid iz Edmonton Oilersa je sa 4 pobede osvojio prvo mesto u ukupnom plasmanu i osvojio ček na milion dolara. Kejd Makar iz Kolorada je osvojio drugo mesto, dok je Oston Metjuz iz Toronta bio treći.

 

Što se samih All Star utakmica tiče, četiri selebriti kapitena – Džastin Biber, Majkl Buble, Vil Arnet i Tejt Mekre odabraili su igrače za svoje ekipe između 44 učesnika. Toronto Mejpl Lifsi su pobedili na All Staru, odnosno četvorica njihovih igrača, pošto je tim Ostona Metjuza, sa kojim su još igrali Mičel Marner, Morgan Rajli i Vilijam Nilander, a čiji je kapiten bio Džastin Biber u finalu pobedio tim Konora Mekdejvida. Metjuz je sa 2 gola i asistencijom poneo epitet MVP-a.
 

 

Domaćini sledećeg All Star vikenda biće hokejaši Njujork Ajlandersa UBS Areni u Elmontu, država Njujork, ali tek 2026. Pošto NHL sledeće godine planira da održi turnir četiri nacije, kao najavu povratka igrača iz lige na Olimpijske igre 2026.

Odigrane 2 utakmice Stadium serije

U okviru ovogodišnje Stadium serije odigrane su dve utakmice. Na Metlife Stadionu, inače domu NFL ekipa Njujork Džajanta i Džetsa, odigran je meč između Nju Džersi Devilsa i Filadelfija Flajersa pred preko 70.000 gledalaca. Ekipa Devilsa ostvarila je pobedu od 6-3 u prvoj ikada odigranoj NHL utakmici u Nju Džersiju.

Dan kasnije na istom mestu odigran je derbi Velike jabuke između ekipa Njujork Rendžersa i Ajlandersa. Skoro 80.000 gledalaca (što je treća najveća poseta u istoriji NHL mečeva) imalo je prilike da vidi fantastičan meč, gde su Rendžersi u poslednja 4 minuta nadoknadili minus od 2 gola, sa svojim golmanom na klupi i igračem više u polju, da bi na samom početku produžetka neverovatnim golom i slavili 6-5.

 

Ovogodišnja Stadium serija je velika pobeda za NHL, nakon vrlo loše gledanosti Vinter Klasika. Dve utakmice odigrane na Metlajf Stadionu sa prosekom od 1.37 miliona gledalaca predstavljaju najgledanije utkamice otkad je ESPN preuzeo prava na NHL 2021. Stadium serija se sledeće godine seli na istorijski Ohajo Stadion gde će Kolumbus Blu Džeketsi 1. marta dočekati legendarne Detroit Red Vingse.

Oston Metjuz igra sezonu života

Ne samo da je osvojio MVP nagradu na All Star vikendu, već je hokejaš Toronto Mejpl Lifsa uspeo da postane najbrži igrač rođen u SAD koji je stigao do 50 pogodaka, za samo 54 utakmice. Sa 53 gola na 58 mečeva na dobrom je putu da postigne 70 golova u sezoni i pridruži se elitnom društvu koje čine, između ostalih Vejn Grecki i Mario Lemju. Osim toga, Metjuz će praktično sigurno po drugi put u karijeri dostići 60 golova u sezoni, što nije pošlo za rukom nijednom aktivnom igraču, a poslednji put je viđeno početkom devedesetih godina kada je to uspeo Pavel Bure. Na sve to Metjuz ove godine ima i 6 utakmica sa het trik učinkom, što je prvi put od sezone 1995-96, kad je to uradio Mario Lemju.

Legendarni brojevi povučeni iz upotrebe

Jedna od najvećih legendi hokejaškog sporta ikada, igrač koji sa svoje 52 godine i dalje igra aktivno za Kladno u Češkoj, Jaromir Jagr učestvovao je na ceremoniji povlačenja njegovog dresa sa brojem 68 od strane Pitsburg Pengvinsa. Jagr je u karijeri odigrao čak 37 profesionalnih sezona do sada, od kojih 24 u NHL i 11 u ekipi Pitsburga. Sa Pingvinima je osvojio dva Stenli Kupa 1991. i 1992, a nalazi se na drugom mestu večne liste poentera iza samo Vejna Greckog.

Njujork Rendžersi prva ekipa do 40 pobeda

Odlična sezona ekipe Rendžersa donela im je trenutno prvo mesto u Metropoliten diviziji sa 83 boda, čak pet ispred drugoplasirane Karoline i 14 ispred trećeplasirane Filadelfije. U Atlantik diviziji ekipa Floride je takođe stigla do 40 pobeda i na prvom je mestu sa 84 boda, koliko ima i Boston na drugom mestu. Na

zapadu se čvrsta bitka vodi u Central diviziji gde je Dalas prvi sa 81 bodom, ispred Vinipega i Kolorada sa po 79 bodova. Na Pacifiku je Vankuver sa 83 boda odmakao čak 10 prvom pratiocu, ekipi Vegasa.

Februar nam je doneo nova dva kandidata za gol sezone

Kvinton Bajfild iz Los Anđeles Kingsa je svoj slalom završio prelepim golom
 


Tajson Forster iz Filadelfije je za svoj sedmi gol na sedam utakmica odlučio da pak provuče kroz svoje umesto kroz protivničke noge
 

Nikola Jokić gleda hokej

Dvostruki MVP i aktuelni šampion NBA odlučio je da deo odmora posle NBA All Star vikenda provede sa porodicom gledajući ekipu Kolorado Avelanša. Naravno, provuklo se tu i neko MVP skandiranje od strane navijača.

 

Ostale zanimljivosti iz NHL-a u febrauru

· Lil Džon, američki reper, nosio je prsten osvajača Stenli Kupa ekipe Las Vegasa tokom svog performansa na  poluvremenu Superboula održanog baš u Vegasu.

· Aleks Ovečkin oborio rekord Vejna Greckog po broju golova na prazan gol sa ukupno 57 u karijeri.

· Bred Marčand iz Bostona i Aleks Piatranđelo iz Las Vegasa odigrali svoje 1.000. utakmice u ligi.

· Patrik Alvin potpisao novi trogodišnji ugovor kao GM Vankuver Kanaksa, dok je Jermo Kekalainen dobio otkaz sa iste    pozicije u Kolumbusu.

· Konor Mekdejvid postigao novi rekord karijere sa 6 asistencija na utakmici.

· Nikita Kučerov iz Tampa Beja i Nejtan Mekinon iz Kolorada stigli do 100 poena u ovoj sezoni.

· Patrik Kejn se u dresu Detroita vratio u svoj Čikago gde je osvojio 3 Stenli Kupa i golom u produžetku doneo pobedu  Detroitu protiv svog bivšeg kluba.

· Vinter Klasik 2025. Biće odigran u Čikagu na legendarnom Vrigli Fildu, gde će domaći Bekhouksi dočekati ekipu Sent Luisa.

· Arizona Kojotsi su ostvarili neverovatan niz od 14 uzastopnih poraza pre pobede nad Otavom