• VIŠE
    _
  • ENG
/ Vesti
Izdvajamo
"Predsednik FIFA je bio na strani Rusa"
Izvor: Mondo | Autor: Beta | Postavljeno: 13.09.2017.
MN Press
Optužbe na račun Đanija Infantina.

Bivši zvaničnik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Migel Maduro otkrio je u sredu da je sprečio reizbor visokog ruskog funkcionera Vitalija Mutka u Odbor te organizacije.

Taj čin on je veoma istakao, uz objašnjenje da je trpeo jak pritisak od najvišeg rukovodstva, na čelu sa predsednikom Đanijem Infantinom.

"Taj slučaj je bio izuzetak, jer predsednik nije pokušavao da utiče na druge naše odluke. Prilazio bi mi ponekad da kaže da neke nisu dobro prihvaćene i samo u tom slučaju je pokušao da utiče", rekao je Maduro tokom svedočenja pred britanskim vlastima.

Maduro, koji je manje od godinu dana bio na čelu vladajućeg odbora FIFA, dobio je otkaz jer je pokušao da spreči reizbor Mutka, potpredsednika ruske vlade i prvog čoveka fudbalskog saveza te zemlje, u Odbor Fife.

Prema njegovim rečima, predsednik FIFA-e Đani Infantino je izrazio zabrinutost da bi eventualna Mutkova suspenzija loše uticala na Svetsko prvenstvo sledeće godine u Rusiji.

"Bio je veoma jasan oko toga", naveo je Maduro.

Pored Infantina, on je označio i generalnu sekretarku Fife Fatmu Samuru kao osobu koja je "stavila do znanja da bi to bilo izuzetno problematično".

"Više od toga, rekla mi je da je potrebno da se nađe rešenje da je Mutko kvalifikovan. U suprotnom, Svetsko prvenstvo bi bilo katastrofa, to je bio njen stav, kao i da bi nastavak predsedavanja Infantina bio doveden u pitanje", kazao je portugalski zvaničnik.

Prvi čovek Fife Đani Infantino, po rečima Madura, veruje da "nema dokaza" da je Mutko uključen u ruski doping skandal.

<< NAZAD