Vesti iz NFL

Superboul 58 na TV Arena sport: Čifsi protiv Fortinajnersa u "gradu greha"

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

11.02.2024 15:17
Alidžent stadion spreman za početak Superboula Guliver images/ xmpi34x
Alidžent stadion spreman za početak Superboula

POBEDA.

Ta reč je jedina na umu igrača pred početak Superboula. Ovo će biti 58. Superboul, koje će se prvi put igrati u Las Vegasu na "Alidžent stadionu", domu Las Vegas Rejdersa. U poslednjem meču ove sezone gledaćemo branioca Lombardijevog trofeja, Kanzas Siti Čifse protiv San Francisko Fortinajnersa.

Ovo je revanš Superboula 54, u kojem su Čifsi pobedili Fortinajnerse rezultatom 31:20 i tim trijumfom je započeta vladavina nove dinastije u NFL.

Kanzas Siti će igrati u svom četvrtom Superboulu u poslednjih pet sezona, dok sa druge strane San Francisko jure prvu titulu od 1995. godine.

Veliki broj istorijskih ostvarenja je upleteno u ovaj Superboul, pre svega u vezi glavnih trenera, mada i samih franšiza.

Kanzas Siti Čifsi imaju šansu da osvoje treću titulu u pet sezona, što bi ih stavilo u rang Stilersa iz sedamdesetih (predvođeni Terijem Bredšom), Kaubojsa devedesetih (ofanzivni trio Troj Ejkmem/Emit Smit/Majkl Irvin) i Petriotsa koji su to uradili dva puta u ovom veku pod vodstvom Bila Beličika i Toma Brejdija.

Glavni trener Čifsa, Endi Rid, pobedom će se pridružiti elitnom društvu glavnih trenera sa makar tri osvojene titule (Bil Beličik, Čak Nol, Bil Volš i Džo Gibs).

 

 

Na drugoj strani, San Francisko Fortinajnersi pobedom stižu do šestog Lombardijevog trofeja. Ako to ostvare izjednačiće se sa Pitsburg Stilersima i Nju Ingland Petriotsima sa najvećim brojem titula u Superboul eri. Takođe, njihov glavni trener Kajl Šenahen pobedom stiže do njegove prve NFL titule, nešto što je njegov otac Majk Šenahen ostvario sa Denver Bronkosima dva puta krajem prošlog milenijuma.

Ovaj Superboul nam svakako garantuje pravi spektakl, jer ćemo imati privilegiju da gledamo bitku između dve najbolje (i najkonstantnije) ekipe u poslednjih pet godina.

Kanzas Siti Čifsi su postali nerešiva enigma za čitavu američku konferenciju, sve od kako je Patrik Mahoums postao njihov startni kvoterbek. Mahoums je već sada u diskusiji da bude jedan od najvećih igrača u istoriji ovog sporta, a ovo mu je tek sedma sezona. Iako su se ofanzivno mučili ove sezone, pre svega zbog ispuštenih lopti, Čifsi su u plej-ofu pronašli svoj ritam i glavni razlog za to je Trevis Kelsi.

Tajt end Kanzas Sitija je već oborio par rekorda u ovom doigravanju, dok iznova pokazuje da je i dalje najbolji igrač u ligi na svojoj poziciji. Tandem mladih plejmejkera je znatno doprineo i olakšao Mahoumsu, tako da ćemo sigurno videti puno dodira sa loptom za Ajzeju Pačeka i Rašija Rajsa. 

Ako gledamo talenat u napadu sa kojim raspolažu Fortinajnersi, svakako postoji argument da je jedan od najboljih ikada.
Kristijan Mekefri, Džordž Kitl, Dibo Semjuel i Brendon Ajuk su elitni igrači na njihovim cenjenim pozicijama i ove godine je svako od njih imao makar 1.000 jardi sa linije skrimidža.

To je prvi put u istoriji lige da četiri igrača iz iste ekipe imaju takav učinak. Uz sve to, San Francisko ima jednog od najboljih ofanzivnih linijaša ikada u Trentu Vilijamsu. Mada, potencijalno će sve zavisiti od veoma mladog kvoterbeka Broka Pardija. Nekadašnji poslednji pik na NFL draftu, može da šokira sve i nadigra najboljeg igrača u NFL na svom putu do Superboul titule.

Da ne pomislite da je sav fokus na napadu, odbrane jednih i drugih igraju fantastično čitave sezone. Fortinajnersi su krcati talentom na toj strani lopti, sa odličnim igračima na skoro svakoj poziciji.

Da li je Nik Bosa, Fred Vorner, Dre Grinlou, Džavon Hargrejv ili Čarverijus Vord, pretnje dolaze sa svih strana i svaki od ovih igrača je sposoban jednim potezom da promeni tok utakmice.

 

 

Kanzas Siti Čifsi imaju jednu od najmlađih odbrana u istoriji Superboula, ali nemojte da vas ta mladost zavara. Ova odbrana je cele sezone elitna i samo su četiri puta dopustili protivniku više od 20 poena.

Očekujte da vidite Krisa Džounsa, Džordža Karlaftisa, Nika Boltona mnogo puta na vašin ekranima tokom samog meča, dok će veoma talentovani plejmejkeri San Franciska imati pune ruke sa sjajnim defanzivnim bekovima Čifsa kao što su Trent MekDafi i LaDžerijus Snid.

Na kraju, ne smemo zaboraviti specijalne timove, koji će gotovo sigurno imati veliku ulogu na ovoj utakmici. Biće veoma intrigantno gledati duel između novajlije Džejka Mudija i prekaljenog veterana Herisona Batkera.

Nema više šta da se kaže, dodatno analizira ili objašnjava.

Čitava NFL sezona se svela na jednu utakmicu, ostalo je samo da uživamo (ostanemo budni) i saznamo na kraju meča ko će podići Lombardijev trofej.

Da li će Kanzas Siti odbraniti titulu i nastaviti svoju dominaciju ili će San Francisko posle dugogodišnjeg čekanja ponovo biti na vrhu?

Taj odgovor ćemo dobiti u ponedeljak u ranim satima, a čitav spektakl možete gledati ekskluzivno na kanalu TV Arena Premium 1 u ponedeljak, 12. februara u 00:30 časova.