• VIŠE
    _
  • ENG
Super Liga šampiona
10.11.2016. AUTOR: Siniša Božović
Poslednjih nekoliko godina svedoci smo nastojanja najvećih evropskih klubova da organizuju zatvoreno takmičenje, Ligu šampiona najvećih, ligu bogatih, gledanih, sponzorima najatraktivnijih klubova. Real i Barselona, Bajern i Čelsi, Milan i Mančester, Juventus i PSG...Po modelu košarkaške Eurolige, moćni klubovi žele deo kolača koji danas uzima UEFA, deo prihoda koji danas stiže nekim manje atraktivnim fudbalskim sredinama, uslovno rečeno manjim klubovima, žele da pokupe sve što im, po njihovim „skromnim“ apetitima, pripada.

UEFA je, naravno, protiv te ideje, fudbalski savezi zemalja koje nemaju previše novca takodje dižu obe ruke protiv, protiv su uostalom i klubovi iz istih tih zemalja odakle dolaze veliki, jer ni oni ne bi osetitli blagodeti Super Lige šampiona.

Zemlje koje svoje šampione šalju u kvalifikacije za elitno fudbalsko takmičenje ne žele da veruju da se ovakvo nešto može dogoditi. Naročito posle Platinijevog projekta koji predvidja Put šampiona kroz kvalifikacije. Taj put podrazumeva da se šampioni Srbije, Hrvatske, Bugarske, Poljske, Škotske...bore izmedju sebe za mesta u Ligi šampiona, dakle, da se u kvalifikacijama ne sastaju sa Dortmundom, Mančester sitijem ili Napolijem. Mišel Platini je uradio dobru stvar za sredine koje nemaju budžete od po 50 miliona eura godišnje. Za njih je uradio dobru stvar, a moćnima dao novi argument u ruke.
Gledam ovosezonske rezultate Dinama iz Zagreba i Kijeva, Rostova, Seltika, Ludogoreca, Legije, pa i Klub Briža. Posle četiri kola grupne faze Lige šampiona ovih sedam klubova je dalo 18, a primilo 80 golova, osvojili su šest od 84 boda, Dinamo iz Zagreba i Klub Briž još uvek ni jedan, pri tom prvak Hrvatske nije postigao ni gol!

Da li su veliki u pravu? Dinamo protiv Juventusa ne može da proda pola stadiona, Legija protiv Reala mora pred praznim tribinama, Rostov nema reklamu na dresu. Teška srca se mora priznati da je mnogo činjenica na strani potencijalnih superligaša. 
Ali, čemu bi se onda mi iz godine u godinu nadali?
 
    
/ PREPORUČUJEMO
Izbor naših urednika