Novak Djoković

Đoković svestan prilike: U idealnoj sam situaciji, publika neka zviždi, a ja ću da pobeđujem

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.06.2023 21:07
Đoković svestan prilike: U idealnoj sam situaciji, publika neka zviždi, a ja ću da pobeđujem Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Novak Đoković igraće u nedelju od 15 časova 34. grend slem finale i u njemu, da li protiv Kaspera Ruda ili Saše Zvereva (meč u toku) pokušati da postane rekorder po broju grend slem titula, ali i da osvoji treći Rolan Garos, čime bi postao jedini igrač u istoriji igre koji je najmanje po tri puta pobeđivao na sva četiri najjača turnira.

Srpski teniser pobedio je u polufinalu Karlosa Alkaraza. U prva dva seta viđena je velika izjednačena borba, a onda je mladi Španac počeo da bije bitke sa strhovitim grčevima, što je Đokoviću znatno olakšalo posao na "Šatrijeu".

Kod prvog prekida Novak je prišao Alkarazu, a preko televizije se nije moglo naslutiti o čemu pričaju. Đoković je novinarima na konferenciji otkrio šta je poručio 16 godina mlađem kolegi posle bitke.

"Rekao sam Alkarazu da će osvojiti Rolan Garos u budućnosti, sjajan je igrač, kvalitetan, dinamičan, ima mnogo snage u udarcima, kompletan igrač. Najmlađi je ikada kao prvi reket sveta, ima čemu da se raduje za budućnost. Poštujem ga što je ostao i borio se do poslednjeg poena. Nažalost, nije mogao da se bori do kraja, posebno posle onakva dva prva seta koja su bila izuzetno zahtevna za obojicu. Grčevi se dešavaju. Želim mu brz oporavak", porućio je Đoković.

Novak je u prošlosti imao slične probleme kao Alkaraz.

"Imao sam i ja u karijeri slične probleme sa stresom, mučio sam se fizički na početku karijere. Mogu da razumem emocije, okolnosti, sve što utiče i mentalno i fizički. Igraš na jednom od najvećih turnira na svetu, imao je pritisak dodatni, jer se od njega očekivalo da osvoji, bio je favorit i možda je i to uticalo na njega. Sve to je deo učenja i sticanja iskustva, ima samo 20 godina, ima dovoljno vremena, pokazao je zrelost, pojavio se na sceni i posle godinu dana osvojio prvi grend slem, veliko poštovanje imam prema njemu, ima sjajan tim ljudi oko sebe. Ako ostane zdrav, imaće veliku karijeru."

I opet se navijači u Parizu nisu poneli fer prema Đokoviću, a u jednom trenutku Srbin je "počašćen " zvižucima. Jedan od najboljih tenisera svih vremena, imao je kratku poruku: "Ne smetaju mi zvižduci, nastaviću da pobeđujem".

Novak će u nedelju imati veliku priliku da se opet upiše u istoriju "belog sporta".
 
"Ništa još nije gotovo, imam još jedan meč, ovo je velika pobeda u okolnostima koje su bile čudne. Pobeda je pobeda, rekao sam više puta, da je Rolan Garos turnir na kom želim da igram najbolji tenis kada je šljaka u pitanju. Stavio sam sebe u idealnu situaciju da osvojim titulu. To me pokreće kada ustanem ujutru, kada pomislim na ono što želim. To su grend slemovi. Osvojio sam Australijan Open, igraću finale u Parizu, ne mogu da tražim više od toga. Lepo je pričati o rekordima, ali moram da pobedim da bih bio na toj listi. Znam šta treba da radim sa svojim timom, razmišljamo o narednom meču."

U dobroj je poziciji da ponovo napadne kalendarski slem, ali Đoković o tome najmanje razmišlja.
"Kalendarski slem je baš daleko. Možda neće biti toliko daleko ako osvojim titulu u nedelju. Samo hoću novu titulu u nedelju, blizu sam. Znam taj osećaj, imao sam ga mnogo puta u karijeri, znam šta treba da radim i u subotu i u nedelju i kako da pristupim finalu. Zverev ili Rud, ko god da dođe, obojica su igrali u grend slem finalima. Iskustvo je na mojoj strani, ali to ne donosi pobede. Moram da se spremim za dug meč, ako pobedim, pričaćemo o istoriji."

Na pitanje koga želi u finalu za rivala, Đoković je odgovorio: "Videćemo u nedelju, ne želim da opterećujem sebe mislima šta će i kako biti i šta bi bilo kad bi bilo. Znam šta mi je činiti, znam kako da pristupim pripremi za finale, imaću igrača koji nije nikada osvojio. Rud je ovde igrao, Zverev na US openu. Saša se vraća u prepoznatljivu formu. Znamo šta mu se desilo prošle godine, igrao je sjajan tenis, pa je napravio dugu pauzu, nije mogao da igra, za svaku pohvalu je kako se vratio i uspeo je da uđe u polufinale. Znam šta da radim sa njim, ima solidniji servis, kreće se dobro za svoju visinu, nismo skoro igrali. Što se Ruda tiče, on je specijalista za šljaku, znamo da je ovo podloga na kojoj igra najbolji tenis i sama činjenica da je igrao u finalu govori o kvalitetu. Ko god bude protivnik, znam šta treba da radim, da se oporavim i da dovedem u najbolji mogući stadijum da se spremim i za mogućih pet setova."

Veliko finale Rolan Garosa igra se u nedelju od 15 časova. Biće to Novakovo sedmo finale na stadionu "Filip Šatrije".