Novak Djoković

Veliki Novak Đoković! U nedelju se pišu nove stranice teniske istorije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.06.2023 20:25
Veliki Novak Đoković! U nedelju se pišu nove stranice teniske istorije Tanjug/AP Photo

Jedan od najboljih tenisera svih vremena, osvajač 22 grend slem titule, Novak Đoković u nedelju će u Parizu imati istorijsku priliku da postane igrač sa najviše trofeja na četiri najjača svetska turnira – Australijan Openu, Rolan Garosu, Vimbldonu i US Openu. 

Srbin je u petak pobedio prvog igrača sveta Karolsa Alkaraza (3:1) i tako izborio svoje sedmo finale na Rolan Garosu. U pitanju je grend slem na kojem je Đoković imao najmanje uspeha, jer je u prethodnih šest izgubio čak četiri puta.

 

 

Krenimo redom…

Prvo finale na poznatoj šljaci Đoković je izborio 2012. godine. Rival za trofej mu je bio Rafael Nadal, čovek koji je po broju osvojenih grend slemova uz rame sa srpskim teniserom, a većinu ih je prigrlio upravo u glavnom gradu Francuske. Nadal je od svoja 22 trofeja čak njih 14 osvojio na Rolan Garosu, a pre 11 godina podigao je sedmi pehar pobedivši 6:4, 6:3, 2:6, 7:5.

Ni drugi Novakov pokušaj u finalu nije bio uspešan, a opet mu je na putu stajao Nadal. Početak finalnog meča te 2014. bio je obećavajući i sve je teklo po planu, ali je kraj bio razočaravajući za Đokovićeve navijače. "Kralj šljake" dobio je finale – 3:6, 7:5, 6:2, 6:4.

Već sledeće godine Novak Đoković je ponovo dočekao drugu nedelju u Parizu i činilo se da će treća biti sreća. Ali, tako nije mislio Sten Vavrinka. Đoković je konačno srušio Nadala na "njegovom terenu"… Žrebe je hteo da se veliki rivali sastanu u četvrtfinalu, a Beograđanin je odigrao jedan od svojih najboljih mečeva na šljaci, pobedivši "bika sa Majorke" 7:5, 6:3, 6:1. U polufinalu je savladao Endija Mareja u pet setova, da bi, iako je važio za velikog favorita, poklekao na poslednjem stepeniku izgubivši neočekivano od Vavrinke - 6:4, 4:6, 3:6, 4:6. 

Konačno 2016. Novak Đoković postaje šampion Rolan Garosa. Tada riznici od 11 grend slem titula dodaje i dugo čekanu parisku. Nadal je zbog povrede odustao u trećem kolu, a glavni rival srpskom teniseru bio je Endi Marej. Britanac je igrao u sjajnoj formi, a u polufinalu je eliminisao šampiona Vavrinku. I Đoković je briljirao, jer je na putu ka sedmom meču izgubio sam jedan set. Bio je motivisan i spreman na uspeh. Međutim, u finalu ga je čekala velika borba… Marej je odlično krenuo dobivši prvi set, ali su stvari brzo postavljene na svoje i Novak je do trofeja stigao lakše nego što se očekivalo – 3:6, 6:1, 6:2, 6:4.

Naredne tri godine Đoković nije uspevao da stigne do finala, u kojem se ponovo našao 2020. i to opet protiv Nadala. Rafe je bio pakleno dobar, a Nole indisponiran – 6:0, 6:2, 7:5. Ekspresno je Španac rešio pitanje pobednika ostavivši Đokovića da još čeka na drugi pehar Rolan Garosa. Nije se načekao…

Beograđanin je sledeće sezone stigao u Pariz sa imperativom pobede. I to je odmah na početku turnira stavio do znanja svima. A kada je postao jedini teniser koji je dva puta uspeo da pobedi Rafaela Nadala na Rolan Garosu, bilo je jasno da mu trofej neće izmaći. U polufinalu je Španac poveo, a Nole okrenuo – 3:6, 6:3, 7:6, 6:2. Finale protiv Stefanosa Cicipasa nije krenulo dobro, jer je Grk vrlo brzo poveo 2:0. Međutim, od tog momenta na Šatrijeu postoji samo jedan igrač, a to je Novak Đoković – 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Đoković će u nedelju igrati svoje 33. grend slem finale. Imaće priliku da osvoji rekordnu 23. titulu i da postane prvi igrač u istoriji koji sa sva četiri grend slem turnira ima najmanje po tri trofeja. Takođe, ako pobedi biće ponovi prvi na ATP listi.