Vesti iz fudbala

Šta spisak od 26 igrača predstavlja za Srbiju: Koga bi Stojković još mogao da povede na Evropsko prvenstvo?

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

04.05.2024 16:05
Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković MN Press
Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković

Bilo je naznaka, a od juče je i zvanično. Nacionalni timovi će na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj moći da povedu 26 fudbalera umesto standardnih 23 do sada. Selektori će tako imati širi igrački kadar na raspolaganju, dok će sa druge strane neki igrači koji se možda ne bi našli na spisku sada imati priliku da putuju sa reprezentacijom.

Nema sumnje da će veći broj fudbalera biti olakšavajuća opcija trenerima. Uz duge sezone i veliki broj utakmica, uvek postoji rizik od povrede na velikim takmičenjima. Ovako će nacionalni timovi imati znatno više rezervnih opcija, kao i planove "B", "C", ili "D".

Kada je konkretno u pitanju Srbija, na spisku bi mogli da se nađu neki momci koji inače na bi dobili šansu, a da pritom imaju kvalitet za seniorski tim. Pred Draganom Stojkovićem je težak izbor i ima dosta imena koja bi sigurno mogla da doprinesu "orlovima" makar kao i sa klupe za rezerve.

Veljko Birmančević

Fudbaler Sparte iz Praga ima neverovatnu sezonu iza sebe. Bivši igrač Čukaričkog je sezonu 2023/24 započeo kao pozajmljeni igrač Tuluzu u Češkoj, a nedavno je Sparta i zvanično otkupila Birmančevića. U prvenstvu je upisao 14 pogodaka i 10 asistencija, dok je i u Ligi Evrope imao odlična izdanja, te je na brojkama od četiri gola i dve asistencije. Birmančević je korišćen na nekoliko pozicija u napadu u Sparti i nema sumnje da bi doneo ogroman kvalitet klupi reprezentacije. Definitivno je neko ko je zaslužio poziv odličnim izdanjima.

Guliver/AP Photo/Petr David Josek

Veljko Birmančević

 

Petar Ratkov

Mladi napadač je do sada nekoliko puta bio na spisku Dragan Stojkovića. Upisao je i debi za seniorski tim, ali nije išao na Svetsko prvenstvo 2022. godine iako su gotovo svi napadači Srbije bili roviti u Kataru i imali probleme sa povredama. Jasno je da su Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović prve opcije selektora, a da svoju šansu sa klupe vreba Luka Jović. Ipak, kako je broj putnika za Nemaču povećan, nema prepreka da Stojković ne povede i četvrtog klasičnog napadača na Evropsko prvenstvo.

MN Press

Petar Ratkov

 

Kosta Nedeljković

Govorio je i selektor kako ima planove da Kosta Nedeljković dobije šansu u 2024. godini. Ipak, povreda koju je zadobio u januaru ga je odvojila od terena tokom čitavog prolećnog dela. Reprezentacija Srbije je u prethodnim godinama u deficitu kada su u pitanju klasični desni bekovi, te bi priliku mogao da dobije i igrač Crvene zvezde (do leta, kada prelazi u Aston Vilu). Nedavno se vratio treninzima, a u slučaju da bude fizički spreman, mogao bi se naći na spisku putnika za Nemačku.

MN Press

Kosta Nedeljković

 

Jan Karlo Simić

U pitanju je jedan od predvodnika nove generacije srpskih fudbalera i trenutno igrač U19 ekipe Milana. Sa "rosonerima" je igrao finale omladinske Lige šampiona, dok je u ovoj sezoni debitovao i upisao prvi gol u seniorskom timu sa "San Sira. Simić je već bio na širem spisku Dragana Stojkovića, ali još uvek nije upisao debitantski nastup za "orlove". Ne škodi imati opciju više na poziciji štopera, pogotovo ako uzmemo u obzir da je Stojković često menjao igrače u defanzivi.

MN Press

Jan Karlo Simić

Definitivno će selektor Stojković morati dobro da razmisli kada su u pitanju pomenuta tri mesta. Iako je možda imao u glavi već 23 imena koja bi vodio na Evropsko prvenstvo, sada pažljivo mora da odabere još trojicu koji su spremni da kvalitetom isprate kontinentalni turnir u Nemačkoj.